Μοναχική άνοδος στις ΗΠΑ

Χθες κλειστά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2002 00:01
UPD:06:50

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street εν μέσω περιορισμένου όγκου συναλλαγών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση - την πρώτη μετά την αργία της εορτής των Χριστουγέννων. Απώλειες 15,50 μονάδων, ποσοστό 0,18% σημειώσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), φθάνοντας στις 8.432,61 μονάδες. Με απώλειες 4,58 μονάδων, ποσοστό 0,33% έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.367,89 μονάδες. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν χθες κλειστά.

Η μεγάλη μείωση των αιτήσεων για τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας περιόρισε τις ανησυχίες των επενδυτών για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν για πρώτη φορά αίτηση για χορήγηση επιδόματος ανεργίας μειώθηκε κατά 60.000 άτομα την εβδομάδα που έληξε στις 21 Δεκεμβρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση σε εβδομαδιαία βάση στη διάρκεια των τελευταίων 16 μηνών.

Οι επενδυτές παραμένουν ωστόσο επιφυλακτικοί εν μέσω ανησυχιών για την αύξηση των εταιρικών κερδών και την ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς οι τιμές πετρελαίου παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και εξακολουθούν να επικρατούν ανησυχίες για επικείμενο αμερικανικό πόλεμο κατά του Ιράκ. Οι εξασθενημένες πωλήσεις λιανικής και η αύξηση των τιμών πετρελαίου επισκίασαν τις αγορές κατά τις προηγούμενες συνεδριάσεις, ορισμένοι όμως επενδυτές «στοιχηματίζουν» ότι οι μετοχές θα καλύψουν τις ζημίες τους και θα τερματίζουν την πτωτική τάση των τελευταίων τριών ετών.

Οι επενδυτές τώρα αισιόδοξοι ότι το 2003 θα φέρει καλύτερες ημέρες για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη, αρχίζουν να στρέφονται σταδιακά προς τις πιο οικονομικά «ευαίσθητες» μετοχές, όπως μετοχές τεχνολογίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι κολοσσοί του τεχνολογικού τομέα στήριξαν χθες την αγορά. Η μετοχή της Sun Microsystems ενισχύθηκε 16 σεντς, της Cisco Systems 7 σεντς και της Intel 25 σεντς. Από τις μετοχές του Διαδικτύου, αυτή της Amazon σημείωσε πτώση.

Στο Τόκιο, οι μετοχικές τιμές εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα των δύο τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι συναλλασσόμενοι προχώρησαν σε τοποθετήσεις σε ισχυρά blue chip, όπως Tokyo Electron. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε με άνοδο 2,34%. Με τους ξένους όμως επενδυτές να απουσιάζουν από το ιαπωνικό χρηματιστήριο λόγω της εορτής των Χριστουγέννων και τους εγχώριους να είναι απρόθυμοι να προβούν σε μεγάλες τοποθετήσεις εν όψει του Νέου Έτους, ο τζίρος ήταν από τους χαμηλότερους των συνεδριάσεων του 2002.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα