Ρουμανία: Δεκάδες χιλιάδες οι απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 09:59

Χιλιάδες απολύσεις ανακοινώθηκαν στη Ρουμανία και περισσότερα από 38.000 άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους μέχρι τον Μάιο του 2009, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Απασχόλησης (ANOFM).

Σύμφωνα με την ANOFM, 400 εταιρείες ανακοίνωσαν την περικοπή 38.334 θέσεων εργασίας. Οι περισσότερες από τις επιχειρήσεις έχουν έδρα το Βουκουρέστι, όπου 36.322 άτομα θα απολυθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Το μεγαλύτερο «πλήγμα» θα δεχθούν οι τομείς των κατασκευών, της ενέργειας (εξαγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου), της αυτοκινητοβιομηχανίας και της κλωστοϋφαντουργίας.

Στο μεταξύ, έρευνα του Ινστιτούτου INSOMAR που δημοσιεύθηκε χθες, αποκαλύπτει το μεγαλύτερο «φόβο» των Ρουμάνων, ο οποίος «πηγάζει» από τις συνέπειες της διεθνούς χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης.

Οπως προκύπτει ο φόβος αυτός δεν είναι άλλος από την απρόβλεπτη - όπως δηλώνουν οι πολίτες - άνοδο των δαπανών και την - εξίσου - απρόβλεπτη κάθοδο των εισοδημάτων τους που θα επηρεάσει την κάλυψη των βασικών αναγκών τους.

Οι Ρουμάνοι θεωρούν ότι οι τιμές βασικών αγαθών, όπως των τροφίμων θα σημειώσουν σημαντική άνοδο και ανησυχούν ότι δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν αυτή την ανάγκη.

Το 52,6% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει έτοιμο ένα εναλλακτικό «σενάριο» με τρόπους κάλυψης των βασικών αναγκών σε περίπτωση που μειωθεί το εισόδημά του, ενώ το 38,6% δήλωσε πως θα προχωρήσει σε μείωση των δαπανών. Ποσοστό 7,1% των ερωτηθέντων απάντησε πως θα αναζητήσει και άλλη δουλειά για να καλύψει τα έξοδα που θα προκύψουν.

Το 65,8% των ερωτηθέντων φοβάται πως οι τιμές των τροφίμων θα γίνουν πολύ ακριβές, ενώ το 53,3% ανησυχεί για την κάλυψη των εξόδων του νοικοκυριού. Το 12,7% εμφανίζεται «προβληματισμένο» για την - ενδεχόμενη - ανοδική πορεία των τιμών των φαρμάκων και το 16% εκτιμά πως θα ξοδεύει περισσότερα χρήματα για τις μεταφορές.

Οι Ρουμάνοι, εξάλλου, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την έρευνα, δεν πρόκειται να κάνουν διακοπές, καθώς το 76,5% των ερωτηθέντων δήλωσε πως στη διάρκεια του 2009, λόγω της οικονομικής κρίσης, δεν έχει τέτοια σχέδια.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.499 άτομα, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο INSOMAR.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα