Ανοδο 0,56% σημείωσε ο Nikkei

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου 2001 10:28
UPD:10:30

Ανοδο σημείωσαν σήμερα -μετά από τρεις συνεδριάσεις σημαντικών απωλειών- οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,56% και διαμορφώθηκε στις 10.086,76 μονάδες και ο δείκτης Topix στις 1.019,1 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,26%.

Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό από την αρχή της συνεδρίασης μετά τη χθεσινή σημαντική ενίσχυση των δεικτών στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/14/177291.htm .

To αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών επικεντρώθηκε κυρίως σε μετοχές εταιρειών που βασίζουν μεγάλο μέρος των εσόδων τους στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επενδυτές αισιοδοξούν οι ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του Αφγανιστάν επισπεύδουν τον τερματισμό του πολέμου συμβάλλοντας στην ανάκαμψη της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

«Ο τερματισμός του πολέμου θα επιτρέψει στην αμερικανική οικονομία να αρχίσει να ανακάμπτει», δήλωσε στο "Bloomberg" ο Μασάμι Ναγκάνο, Ιάπωνας χρηματιστής στη Sanyo Investment Trust Management Co. Προβλέπει, μάλιστα, ότι αυτό θα συμβεί στο δεύτερο τρίμηνο του 2002, ενώ οι πρώτες που θα επωφεληθούν από την ανάκαμψη είναι οι εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με τον Ναγκάνο, θα ηγηθούν της ανόδου στις αγορές.

Ωστόσο, πολλοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς τη δυνατότητα διατήρησης του θετικού κλίματος επισημαίνοντας ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας είχαν επιβραδυνθεί σημαντικά πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και ότι οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους. Παράλληλα, το πρόβλημα των επισφαλών δανείων των ιαπωνικών τραπεζών παραμένει άλυτο.

Σημαντικά κέρδη αποκόμισαν στη σημερινή συνεδρίαση οι μετοχές εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο σχεδιασμό και την κατασκευή ημιαγωγών. Οι μετοχές των εταιρειών Toshiba και Rohm ενισχύθηκαν κατά 5,29% και 5,67% αντιστοίχως.

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες με πρωταγωνίστριες τις μετοχές της Νissan και της Honda. Ο παραπάνω κλάδος ευνοήθηκε σε μεγάλο βαθμό από την εξασθένηση του γιεν έναντι του δολαρίου http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/11/14/177292.htm .

Μέρος των χθεσινών τους απωλειών κάλυψαν και οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών. Η μετοχή της Japan Airlines ενισχύθηκε κατά 1,05%.

Τέλος, συνεχίσθηκαν και σήμερα οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο. Η μετοχή της Mizuho Holdings υποχώρησε κατά 1,64% και η μετοχή της Sumitomo Mitsui Banking έκλεισε με πτώση 1,71%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα