ΟΔΔΗΧ: Στα 43,7 δισ. € ο δανεισμός του Δημοσίου το 2009

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 14:29
UPD:15:21

Το ποσό των 43,7 δισ. ευρώ σχεδιάζει να δανειστεί φέτος το Δημόσιο, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 42 δισ. ευρώ, ανέφερε ο επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), Σπύρος Παπανικολάου, σε συνέντευξή του στο Reuters.

«Έχουμε καλύψει ήδη το 42% περίπου των δανειακών αναγκών μας, οι οποίες θα ανέλθουν συνολικά στα 43,7 δισ. ευρώ φέτος», δήλωσε ο κ. Παπανικολάου.

Η Standard & Poors υποβάθμισε τον Ιανουάριο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε "Α-/ Α-2", λόγω ανησυχιών για επιδείνωση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Η αποφυγή ρίσκου από τους επενδυτές ομολόγων εν μέσω της διεθνούς κρίσης έχει οδηγήσει τους τελευταίους μήνες σε διεύρυνση της διαφοράς απόδοσης (spread) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού πάνω από τις 300 μονάδες βάσης. Την Πέμπτη, το spread του 10ετούς ομολόγου διαμορφωνόταν στις 263,3 μονάδες βάσης.

Ο ΟΔΔΗΧ έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής κοινοπρακτικές εκδόσεις 3ετών και 5ετών ομολόγων, καθώς και έκδοση εντόκων γραμματίων.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα