Δεσμεύσεις Σωτ. Χατζηγάκη προς Κρήτες αγρότες

Πέμπτη, 12 Φεβρουαρίου 2009 18:04
UPD:18:10

«Συγκεκριμένες δεσμεύσεις» έναντι των αγροτών της Κρήτης ανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Χατζηγάκης, μετά από σύσκεψη με παράγοντες και αγρότες του νησιού, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε αυτή σημειώνεται ακόμη πως «μετά την αποχώρηση των προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ συνδικαλιστών, βουλευτών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης, η σύσκεψη συνεχίσθηκε κανονικά και διήρκεσε πάνω από δύο ώρες».

Ο κ. Χατζηγάκης σε δηλώσεις του αμέσως μετά έκανε λόγο για ένα μικρό επεισόδιο τεχνητής όξυνσης το οποίο δεν θέληση να σχολιάσει, ενώ αποδοκίμασε «την προσπάθεια να αποκλειστεί συνάδελφος εκλεγμένος από το λαό και να μην παραστεί στη σύσκεψη».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέφερε ότι θα ασκήσει το καθήκον τους ως εκλεγμένος εκπρόσωπος του λαού. Οι ενέργειες κάποιων αγροτών, τόνισε, δείχνουν την πολιτική εκμετάλλευση των αγροτικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, σχετικά με τα αιτήματα που ετέθησαν από τα συλλογικά όργανα των αγροτών της Κρήτης, ο κ. Χατζηγάκης ανακοίνωσε τις ακόλουθες αποφάσεις:

1. Για τους ελαιώνες (ελαιόλαδο & βρώσιμες ελιές):

· Μετά τον προσδιορισμό των ζημιών, όπου διαπιστώνεται, στις περιοχές όλης της χώρας σημαντική μείωση παραγωγής (από την Ειδική Επιτροπή Πανεπιστημιακών), θα καταβληθεί άμεσα το ποσό των 50 εκ. € και θα γνωστοποιηθεί από τον ΕΛ.Γ.Α. το ύψος της αποζημίωσης κατά στρέμμα.

· Επιπλέον των ανωτέρω, θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος (ελαιόλαδο & βρώσιμες ελιές).

· Στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες (παραγωγούς ελαιολάδου και βρώσιμης ελιάς) θα δοθεί εφέτος επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης αυξημένη περίπου κατά 40%.

2. Για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες:

· Τα θερμοκήπια θα συμπεριληφθούν στην επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων.

· Με νομοθετική ρύθμιση θα μειωθεί η εισφορά στον ΕΛ.Γ.Α. από το 3% στο 0,5%. Το οικονομικό όφελος για την περιφέρεια Κρήτης εκτιμάται στα έξι (6) εκ. € ετησίως.

3. Για τα εσπεριδοειδή και τους αμπελώνες:

· Για περιπτώσεις πραγματικών ζημιών, οι αποζημιώσεις θα δοθούν και στην Κρήτη όπως και στις υπόλοιπες περιφέρειες της χώρας σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛ.Γ.Α..

4. Θα δοθεί έκτακτη ενίσχυση 5% επί της αξίας του παραγόμενου προϊόντος εκτός από το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές και σε άλλα γεωργικά προϊόντα όπως δημητριακά, κα.

5. ¶μεση έναρξη των μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013

6. ¶μεση καταβολή των υποχρεώσεων του Γ’ ΚΠΣ (σχέδια βελτίωσης, νέοι αγρότες, κ.α).

7. Πληρωμές των εκκρεμοτήτων της ενιαίας ενίσχυσης εντός Μαρτίου.

8. Ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στον αγροτικό τομέα είτε μέσα από τα μέτρα του συγχρηματοδοτούμενου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» 2007-2013, είτε μέσω του εθνικού Προγράμματος Κινήτρων Ιδιωτικών Επενδύσεων για την Οικονομική Ανάπτυξη και την Περιφερειακή Σύγκλιση (Αναπτυξιακός Νόμος 3299/2004).

9. Χορήγηση ενιαίας ενίσχυσης στα οινάμπελα όπως προβλέπεται στη νέα ΚΟΑ αμπελο-οινικού τομέα.

10. Για τον τομέα της αμπελουργίας στην Κρήτη, στα πλαίσια προγραμματικής συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου, ανατέθηκε στο Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Κρήτης μελέτη για την αναδιάρθρωση του Ηρακλειώτικου αμπελώνα ή και της μερικής αντικατάστασής του με νέες καλλιέργειες, με τίτλο «Το Αμπέλι και οι Νέες Καλλιέργειες στο Νομό Ηρακλείου - Αναγκαιότητες Αναδιάρθρωσης, Πρόταση Εφαρμογής».

11. Για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένος στην Κρήτη, ανατέθηκε από το Υπουργείο μας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών μελέτη με τίτλο «Η υφιστάμενη κατάσταση της αιγοπροβατοτροφίας στη νήσο Κρήτη και οι προοπτικές ανάπτυξής της».

12. Για την εκτατικοποίηση της κτηνοτροφίας θα ενεργοποιηθεί το αντίστοιχο γεωργοπεριβαλλοντικό μέτρο, του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, το οποίο στην περιφέρεια της Κρήτης καλύπτει με μέγιστα ποσά ενίσχυσης ανά απομακρυνθείσα ΜΜΖ 515 και 550 €/έτος για κάθε πρόβατο και αίγα αντίστοιχα και μέγιστα ποσά ανά Ha αξιοποιούμενου βοσκότοπου 290 και 310 €/έτος για κάθε πρόβατο και αίγα αντίστοιχα.

13. Στις προσεχείς ημέρες θα πραγματοποιηθεί ειδική σύσκεψη, προκειμένου να συζητηθούν συνολικά τα θέματα του κτηνοτροφικού τομέα στη χώρα μας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα