Στα κράτη-μέλη ο έλεγχος των τυχερών παιγνιδιών

Υιοθέτηση σχετικής έκθεσης της Ευρωβουλής
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 10:31

Βρυξέλλες,

Υπέρ της διατήρησης του ελέγχου των αγορών τυχερών παιγνιδιών από τα κράτη-μέλη, τάσσεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η θέση αυτή που στηρίζει πολιτικά τις προσπάθειες κρατών-μελών στη διαμάχη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενισχύθηκε περισσότερο με την έκθεση που υιοθέτηση χθες η Επιτροπή Εσωτερικής Αγοράς και Προστασίας Καταναλωτή.

Στην εν λόγω έκθεση, συμπεριλήφθηκαν τροπολογίες των Ευρωβουλευτών της Ν.Δ. κ.κ. Αγγελλάκα και Μαυρομμάτη, που εγκρίθηκαν από τα μέλη της Επιτροπής της Ευρωβουλής.

Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ξεκινήσει διαδικασία προσφυγής εναντίον 10 κρατών-μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας περί ελεύθερης εγκατάστασης και παροχής υπηρεσιών. Στην Ελλάδα το μονοπώλιο διεξαγωγής στοιχημάτων έχει ο ΟΠΑΠ.

Χθες, η Επιτροπή της Ευρωβουλής, αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς ενέκρινε έκθεση για τα τυχερά παιγνίδια σε απευθείας σύνδεση με την οποία αποφάνθηκε ότι η απελευθέρωση της αγοράς των στοιχημάτων θα δημιουργούσε πρόβλημα στη χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού αθλητισμού εφόσον τα κρατικά τυχερά παιγνίδια του αποδίδουν σημαντικά έσοδα.

Ειδικότερα, εγκρίθηκαν και ενσωματώθηκαν στην έκθεση δύο τροπολογίες του κ. Μαυρομμάτη με τις οποίες ζητείται: 1) να αναγνωριστεί ότι τα έσοδα από τα κρατικά τυχερά παιγνίδια είναι η σημαντικότερη πηγή εσόδων των αθλητικών οργανώσεων και 2) τα κέρδη που προκύπτουν από τα τυχερά παιγνίδια να χρησιμοποιούνται σε κοινωφελείς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της συνεχούς χρηματοδότησης της παιδείας, της υγείας, του επαγγελματικού και του ερασιτεχνικού αθλητισμού και του πολιτισμού.

Σύμφωνα με την έκθεση, τα τυχερά παιγνίδια στο Διαδίκτυο, στα κινητά τηλέφωνα ή στη διαδραστική τηλεόραση αντιστοιχούν στο 5% περίπου της συνολικής αγοράς τυχερών παιγνιδιών στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με τα ακαθάριστα έσοδα από τα παιγνίδια να αγγίζουν σχεδόν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Η ευρωπαϊκή αγορά τυχερών παιγνιδιών στο Ιντερνετ αναμένεται ότι θα αναπτύσσεται με ρυθμό από 8,4% ετησίως (στην Αυστρία και στην Ουγγαρία) έως και 17,6% (στην Ιταλία). Εως σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές τυχερών παιγνιδιών στο Διαδίκτυο ρυθμίζονται σε εθνικό επίπεδο.

Το Πρωτοδικείο

Στο μεταξύ, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση αναστολής που είχε ασκηθεί για λογαριασμό καταστήματος παροχής υπηρεσιών στοιχηματισμού της StanleyBet, το οποίο είχε την έδρα του στην οδό Αναγνωστοπούλου 15 στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Δικαστήριο ως Συμβούλιο έκρινε ότι ο αιτών απαραδέκτως επικαλείται ως λόγο αναστολής την υπέρ του ΟΠΑΠ Α.Ε. και των λοιπών εταιρειών, τις οποίες δεν κατονομάζει, δημιουργία καταστάσεως μονοπωλίου στον τομέα εκμετάλλευσης των τυχερών παιγνίων, από την εκτέλεση της προσβαλλόμενης (ενν. πράξη σφράγισης) και κατ' επέκταση τον εκ της καταστάσεως αυτής αποκλεισμό άλλων επιχειρήσεων.

Σημειώνεται επίσης ότι χθες ο ΟΠΑΠ εξέλεξε ως αντικαταστάτες των παραιτηθέντων μη εκτελεστικών μελών του, Μιχαήλ Γαλάνη και Γεωργίου Τζοβλά, τα μη εκτελεστικά μέλη Γεώργιο Μουρούτη και Θεόδωρο Βάρδα.

ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΠΑΠ



Σχολιασμένα