Αίγυπτος: Μείωση επιτοκίων

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 12:10

Στην πρώτη μείωση επιτοκίων μετά τον Απρίλιο του 2006 προέβη η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου, μετά από έξι διαδοχικές αυξήσεις τον περασμένο χρόνο, με στόχο τον έλεγχο του πληθωρισμού εντός του επιδιωκόμενου εύρους διακύμανσης 6%-8%.

Τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 14%, από 18,7% τον περασμένο μήνα, μείωση που αποδίδεται στην πτώση των τιμών των εμπορευμάτων παγκοσμίως, ενώ το πρώτο τρίμηνο του έτους αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9%.

Το διατραπεζικό επιτόκιο κατάθεσης διαμορφώθηκε στο 10,5%, κατά 100 μονάδες βάσης χαμηλότερα, ενώ κατά το ίδιο ποσό μειώθηκε και το επιτόκιο δανεισμού στο 12,5%, σύμφωνα με τον Σαγιεντ Ελ-Μπάνα, αξιωματούχο της κεντρικής τράπεζας.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας αναμένεται να υποχωρήσει στο 3,5% το 2009, από 7% τα δύο προηγούμενα έτη, εξαιτίας της μεώσης της τουριστικής κίνησης, των διοδίων της διώρυγας του Σουέζ και των εμβασμάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με έκθεση της Standard Chartered που είδε χθες το φως της δημοσιότητας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα