Ψηφίστηκε η τροπολογία για την υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο ΥΠΑΑΤ

Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 14:57

Ψηφίστηκε σήμερα το πρωί στη Βουλή η τροπολογία για την υπαγωγή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ).

Η υφιστάμενη δομή του ΕΦΕΤ ως νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου - το οποίο έως τώρα τελούσε υπό την εποπτεία του υπουργείου Ανάπτυξης- θα εποπτεύεται πλέον από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με ένταξή του στην υπηρεσία του ενιαίου συστήματος επίσημων ελέγχων.

Στην ομιλία του για την αναγκαιότητα της ρύθμισης αυτής, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σωτήρης Χατζηγάκης, είπε πως η τροπολογία υπαγορεύθηκε από την ανάγκη να διαμορφωθεί μια νέα στρατηγική, η οποία «θα εστιάζεται στη συνολική, ολοκληρωμένη και ενοποιημένη προσέγγιση της υγιεινής, της ασφάλειας και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων και των τροφίμων γενικότερα, όπως προβλέπεται στα πολυετή Ολοκληρωμένα Προγράμματα Ελέγχου (ΠΟΕΣΕ), στηριζόμενη σε συγκεκριμένες υπηρεσιακές δομές».

Όπως είπε, η υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπαγορεύεται από την επιτακτική ανάγκη ύπαρξης μιας και μόνο Κεντρικής Αρμόδιας Αρχής για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές, γεγονός το οποίο, όπως εκτίμησε, θα υπηρετεί τη νέα θεώρηση στρατηγικής της Ε.Ε. και θα αποτελέσει σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση επίλυσης των μη συμμορφώσεων της χώρας μας προς την εφαρμογή της νέας κοινοτικής νομοθεσίας.

Επιπρόσθετα, επεσήμανε ο κ. Χατζηγάκης, με τη ρύθμιση αυτή το ΥΠΑΑΤ μετασχηματίζεται και ουσιαστικά σε υπουργείο με πλήρεις αρμοδιότητες στον έλεγχο των τροφίμων, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε..



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα