Διαψεύδει το ΥΠΟΙΟ τα περί απόρριψης του Προγράμματος Σταθερότητας

Στο 3% ο ρυθμός ανάπτυξης το 2008
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 20:18
UPD:20:20

Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών τις φήμες περί απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Κομισιόν.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων πως είμαστε σε μια φάση διαπραγματεύσεων, διευκρινίζοντας πως η έκθεση της Επιτροπής σε αυτή τη φάση συζητείται σε επίπεδο τεχνοκρατών, στις 18 Φεβρουαρίου θα συζητηθεί στο Κολέγιο Επιτρόπων και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθού στο Ecofin στις 10 Μαρτίου σε επίπεδο υπουργών.

Αφού τονίζει πως «δεν υπάρχει θέμα απόρριψης του επικαιροποιημένου Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης», συμπληρώνει πως υπάρχει διαφορά εκτίμησης ως προς το ρυθμό ανάπτυξης που θα πετύχει η χώρα μας (Η Κομισιόν προβλέπει 0,2% για το τρέχον έτος και η Ελλάδα 1,1%).

Το υπουργείο επισημαίνει πως «ενισχυτικό των προβλέψεών μας είναι το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε στο 3% για το 2008 με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη Eurostat, όπως ακριβώς προβλέπουμε στο επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν, σύμφωνα με το υπουργείο, και τα στοιχεία για ρυθμό ανάπτυξης το τελευταίο τρίμηνο του 2008, που, όπως επισημαίνει, ήταν το δυσμενέστερο τρίμηνο λόγω της διεθνούς κρίσης, της μειωμένης ρευστότητας.

Υπενθυμίζεται πως, σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο ρυθμός ανάπτυξης το προαναφερθέν χρονικό διάστημα διαμορφώθηκε στο 2,6% http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/13/1629241.htm , σε αντίθεση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που ήταν -1,2% και της Ε.Ε. που ήταν -1,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα