Κ. Χατζηδάκης: Το Δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ

Πρόσκληση σε ανοικτό διάλογο για τον ενεργειακό σχεδιασμό
Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου 2009 21:09

Το ελληνικό δημόσιο θα διατηρήσει το 51% της ΔΕΗ, τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα πως δεν προβλέπεται αλλαγή στο εργασιακό καθεστώς της Επιχείρησης.

Μιλώντας στο 32ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ, κάλεσε ακόμη τους εργαζομένους σε διαρκή διάλογο, χωρίς προκαταλήψεις.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΕΗ Παναγιώτης Αθανασόπουλος ανέφερε ότι βασική επιδίωξή του είναι ο συντελεστής απόδοσης των απασχολούμενων κεφαλαίων της επιχείρησης να είναι περίπου 10%, προκειμένου η επιχείρηση να είναι σε θέση με αυτάρκεια να εξυπηρετεί τα σχέδια δράσης της και υλοποίησης των επενδύσεών της και μάλιστα ανέφερε ότι εάν το 2009 επιτυγχανόταν αυτός ο στόχος, τα κέρδη προ φόρων θα έπρεπε να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρώ.

Σημείωσε επίσης ότι στις προγραμματιζόμενες δράσεις εξορθολογισμού και επανεκτίμησης των δαπανών δεν έχει συμπεριληφθεί καμία απόλυση και καμία μείωση μισθού.

Ο κ. Χατζηδάκης διαβεβαίωσε ότι η πολιτεία θα παρέχει στήριξη για την υλοποίηση του προγράμματος της ΔΕΗ και όσον αφορά στα περιβαλλοντικά ζητήματα ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν δικαιούται να αδιαφορεί για τις υποχρεώσεις της έναντι του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Έτσι, λόγω του "παγώματος" των λιθανθρακικών επενδύσεων που θα κάλυπταν το 10% των απαιτήσεων τροποποιείται άμεσα ο ενεργειακός σχεδιασμός και θα δοθεί έμφαση στο φυσικό αέριο, στις ΑΠΕ, αλλά και στις πολιτικές εξοικονόμησης ενέργειας. Συνεχίζοντας κάλεσε εργαζόμενους, κόμματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις σε ανοικτό διάλογο για τον ενεργειακό σχεδιασμό.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Ν. Φωτόπουλος ζήτησε να σταματήσει η έμμεση επιδότηση της βιομηχανίας από τη ΔΕΗ. Όπως είπε ο κ. φωτόπουλος, οι απώλειες της επιχείρησης ανήλθαν σε 219 εκ ευρώ το 2008 λόγω της τιμολόγησης των 30 μεγαλύτερων βιομηχανιών της χώρας με το τιμολόγιο Α150 που είναι φθηνότερο από τη μέση χονδρεμπορική τιμή με την οποία αγοράζει η ίδια η επιχείρηση από το σύστημα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΔΕΗ



Σχολιασμένα