Πέντε ερωτήσεις για το χρηματιστήριο των εκπομπών CO2

Σάββατο, 14 Φεβρουαρίου 2009 12:04
UPD:17:29

Το κόστος για τη ρύπανση του περιβάλλοντος μειώνεται συνεχώς, παρατηρεί το επιστημονικό περιοδικό NewScientist, σύμφωνα με το οποίο η τιμή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έχει καταγράψει κατακόρυφη πτώση -από τα 9,30 ευρώ ανά τόνο CO2 την Τρίτη, στα 8 ευρώ χθες.

Σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, η πτωτική αυτή τάση ενδέχεται να επηρεάσει την επίτευξη των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση των εκπομπών κατά 20% έως το 2020 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Ακολουθούν πέντε ερωτήσεις για το χρηματιστήριο των εκπομπών CO2:

1. Θα αλλάξουν οι στόχοι του Κιότο;

Είναι μάλλον απίθανο, καθώς οι στόχοι του Κιότο έχουν ήδη καταρτιστεί με βάση το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμπορίας εκπομπών. Βέβαια, το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιείται σταδιακά και δεν υπάρχει καμία εγγύηση για το τι θα συμβεί μετά το πέρας του τρέχοντος σταδίου που λήγει το 2012.

2. Τότε γιατί ενδιαφερόμαστε για τις μεταβολές της τιμής;

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι να χάσουν οι εταιρείες το ενδιαφέρον τους για τις επενδύσεις σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών CO2 και στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, προειδοποιεί ο Ανδρέας Αρβανιτάκης, κορυφαίος αναλυτής της εταιρείας συμβούλων Point Carbon.

Τα χρήματα που κερδίζει μια εταιρεία από τη δέσμευση και αποθήκευση του διοξειδίου του άνθρακα εξαρτάται από το πόσο ακριβή είναι η απελευθέρωσή του στην ατμόσφαιρα. Εάν η απελευθέρωση του CO2 είναι φτηνή και η δέσμευσή του ακριβή, οι εξειδικευμένες εταιρείες δεν θα εξασφαλίζουν σημαντικές αποδόσεις για τις επενδύσεις τους. Το αποτέλεσμα θα είναι η αναβολή των επενδύσεων στις αντίστοιχες τεχνολογίες.

3. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τις «πράσινες» τεχνολογίες για αργότερα;

Όχι, εκτός εάν θέλουμε να επιδεινώσουμε ακόμη περισσότερο το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Κάθε χρόνο που καθυστερεί η χρήση πράσινων τεχνολογιών, καίγονται ορυκτά καύσιμα, γεγονός που σημαίνει ότι αυξάνεται η έκλυση αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Οι τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών CO2, όπως η ηλιακή ενέργεια, χρειάζονται πολύ χρόνο για να αναπτυχθούν. Για να επιτευχθούν, λοιπόν, οι φιλόδοξοι στόχοι που θέτουν οι επιχειρηματίες, τώρα είναι η στιγμή να γίνουν οι επενδύσεις στις «πράσινες» τεχνολογίες.

4. Για πόσο ακόμη θα είναι φτηνή η ρύπανση;

Η Point Carbon εκτιμά ότι η τιμή του CO2 θα σταθεροποιηθεί στα μέσα του έτους και θα διαμορφωθεί στα 12 ευρώ κατά μέσο όρο το 2009. Το 2010 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 18 και 19 ευρώ, ενώ ακόμη περισσότερο θα αυξηθεί το κόστος του διοξειδίου του άνθρακα τα έτη 2009-12, καθώς θα αγγίξει τα 24 ευρώ.

5. Γιατί έχουν πέσει οι τιμές;

Για δύο λόγους: Πρώτον, η οικονομική ύφεση έχει κάμψει τη βιομηχανική παραγωγή, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να εκπέμπουν λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και να μην έχουν ανάγκη τις άδειες.

Δεύτερον, καθώς η τιμή του φυσικού αερίου μειώνεται, οι σταθμοί ηλεκτρικής ενέργειας στρέφονται προς το φυσικό αέριο εις βάρος του λιθάνθρακα. Η καύση του φυσικού αερίου έχει ως αποτέλεσμα χαμηλότερες εκπομπές CO2, γεγονός που σημαίνει ότι τα εργοστάσια ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν μικρότερη ανάγκη τις άδειες εκπομπών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα