Νέο δάνειο ύψους 4,5 δισ. δολ. από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) θα ζητήσει το Πακιστάν για την αναζωογόνηση της οικονομίας της που έχει πληγεί από τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
«Θα ζητήσουμε επιπλέον ποσό καθώς ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας μας έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα», δήλωσε ο οικονομικός σύμβουλος του Πακιστανού πρωθυπουργού, Σαουκάτ Ταρίν, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στο Ισλαμαμπάντ. Τα επιπλέον κεφάλαια θα αυξήσουν το συνολικό δανεισμό της χώρας από το ΔΝΤ πάνω από τα 12 δισ. δολ. είπε ο ίδιος.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Νοτίου Ασίας έλαβε τον Νοέμβριο από το ΔΝΤ δάνειο 7,6 δισ. δολ., το οποίο θα αποπληρώσει σε 23 μήνες. Η χώρα εισέπραξε την πρώτη δόση στις 27 Νοεμβρίου αυξάνοντας τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής της τράπεζας στα 6,9 δισ. δολ. τον Φεβρουάριο από 3,45 δισ. δολ. πριν από τέσσερις μήνες.
Ο πρόεδρος του Πακιστάν, Ασίφ Αλι Ζαρντάρι πιέζεται από τις ΗΠΑ να αυξήσει τον πόλεμο κατά των Ταλιμπάν και της αλ-Κάιντα στα σύνορα με το Αφγανιστάν. Η χώρα έχει εισπράξει από το 2001 οικονομική βοήθεια ύψους 10 δισ. δολ. από τις ΗΠΑ, όταν ο πρώην πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ, έγινα σύμμαχος στην παγκόσμια προσπάθεια καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Ο Μουσάραφ παραιτήθηκε τον Αύγουστο.
Αξιωματούχοι του Πακιστάν και του ΔΝΤ άρχισαν χθες στο Ντουμπάι συνομιλίες διάρκειας δύο εβδομάδων στο πλαίσιο της δεύτερης δόσης του δανείου, σύμφωνα με τον Ταρίν, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες της χώρας του.
Για επιπλέον δάνειο το Πακιστάν δεν χρειάζεται να διαπραγματευθεί νέους όρους με το ΔΝΤ στο τέλος των 23 μηνών, συμπλήρωσε ο ίδιος. «Εχουμε εκπληρώσει όλους τους κύριους όρους», που τέθηκαν από το ΔΝΤ κατέληξε ο Ταρίν.
Η State Bank of Pakistan, η κεντρική τράπεζα της χώρας, διατήρησε τον μήνα που πέρασε αμετάβλητα τα επιτόκια στο 15% καθώς ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο μειώθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών του 20,52%. Τον Νοέμβριο η τράπεζα αύξησε τα επιτόκια κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, τα μέγιστα σε χρονικό διάστημα πλέον της δεκαετίας, στο πλαίσιο των όρων του δανείου που έλαβε από το ΔΝΤ.
Το υψηλότερο κόστος δανεισμού περιόρισε την οικονομική ανάπτυξη η οποία – σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης – εκτιμάται να έχει ρυθμό 6,8% (τον χαμηλότερο σε επτά χρόνια). Οι επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν περιορίσει τις ξένες επενδύσεις στη χώρα και έχουν βλάψει τις εταιρείες της, συμπεριλαμβανομένης και της National Bank of Pakistan.
Η κυβέρνηση έχει στόχο για έλλειμμα του προϋπολογισμού στο 4,2% του ΑΕΠ την τρέχουσα χρήση που λήγει στις 30 Ιουνίου, μετά από έλλειμμα 7,4% (υψηλότερο δεκαετίας) το προηγούμενο έτος. Το νόμισμα της χώρας – ρουπία – υποτιμήθηκε 22% το 2008.