Υπεγράφη το Σχέδιο Π.Δ. για τις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης συσκευών

Ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία 2005/32/ΕΚ
Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 12:12
UPD:12:17

Την υπογραφή του Σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, «Καθορισμός απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια», με το οποίο ενσωματώνεται στο εθνικό μας δίκαιο η Οδηγία 2005/32/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου της 6ης Ιουλίου 2005, ανακοίνωσε το ΥΠΑΝ.

Η παραπάνω Οδηγία αφορά στη θέσπιση πλαισίου για τον καθορισμό απαιτήσεων οικολογικού σχεδιασμού για προϊόντα που καταναλώνουν ενέργεια, ενώ παράλληλα τροποποιεί μία σειρά παλαιότερων Οδηγιών και Π.Δ. εναρμόνισής τους, που αφορούν στις απαιτήσεις ενεργειακής απόδοσης συσκευών (λέβητες ζεστού νερού που τροφοδοτούνται από υγρά ή αέρια καύσιμα, οικιακά ηλεκτρικά ψυγεία και καταψύκτες και στραγγαλιστικά πηνία που προορίζονται για λαμπτήρες φθορισμού), προκειμένου να προσαρμοστούν στο πλαίσιο της νέα Οδηγίας.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, μέχρι πρότινος το κύριο βάρος διδόταν στις προδιαγραφές ασφαλείας, αλλά πλέον ο οικολογικός σχεδιασμός των προϊόντων που καταναλώνουν ενέργεια αποτελεί μια επιπρόσθετη, περιβαλλοντική διάσταση της κοινοτικής και εθνικής νομοθεσίας, με στόχο:

· Τη συμβολή στην αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος μέσω της βελτίωσης της ενεργειακής τους απόδοσης.

· Την αύξηση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

· Την ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά.

To σχέδιο του Π.Δ. έχει ήδη προωθηθεί για υπογραφή στα συναρμόδια Υπουργεία Οικονομίας & Οικονομικών και ΠΕΧΩΔΕ. Η ενσωμάτωση της Οδηγίας και η έκδοση των σχετικών εφαρμοστικών μέτρων από την Ε.Ε. εντάσσεται στο συνολικό σχέδιο για την εξοικονόμηση 20% κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα