ΟΛΠ: Το σ/ν για την παραχώρηση του ΣΕΜΠΟ

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009 19:20
UPD:19:37

ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ

Κύρωση της Σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της ανώνυμης εταιρείας «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ» (ΟΛΠ ΑΕ) και ρύθμιση συναφών θεμάτων.

¶ρθρο πρώτο

Κύρωση της Σύμβασης παραχώρησης

Κυρώνεται και αποκτά ισχύ νόμου η Σύμβαση παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της ανώνυμης εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς ΑΕ» (ΟΛΠ ΑΕ), που υπογράφηκε στον Πειραιά στις 25 Νοεμβρίου 2008, μεταξύ αφενός της ανώνυμης εταιρίας με την επωνυμία «Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.», αφετέρου της Ανώνυμης Εταιρίας Αποκλειστικού Σκοπού (ΑΕΑΣ) με την επωνυμία «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ» και της εκ τρίτου συμβαλλόμενης εταιρίας με την επωνυμία «COSCO Pacific Limited», το κείμενο της οποίας ακολουθεί στην ελληνική και αγγλική γλώσσα :

¶ρθρο δεύτερο

Ρυθμίσεις φορολογικών θεμάτων

1. Η ΑΕΑΣ απαλλάσσεται του φόρου εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτά μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του προβλήτα ΙΙΙ, όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 12 της Σύμβασης παραχώρησης που κυρώνεται.

2. Η πληρωμή προς την «ΟΛΠ ΑΕ» του οικονομικού ανταλλάγματος, όπως αυτό προσδιορίζεται στα άρθρα 4 και 5 της Σύμβασης παραχώρησης, αποτελεί έσοδο της «ΟΛΠ ΑΕ», υπαγόμενο σε φόρο προστιθέμενης αξίας, και δαπάνη λειτουργίας της ΑΕΑΣ.

3. Η ΑΕΑΣ δικαιούται επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει σε κάθε φορολογική περίοδο από την έκπτωση, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα ΦΠΑ (ν. 2859/2000, ΦΕΚ Α΄248), του φόρου των εισροών από το φόρο των εκροών, λαμβανομένου υπόψη του περιορισμού της παραγράφου 4 του άρθρου 30 του ιδίου ως άνω Κώδικα, ανεξάρτητα από τον βαθμό ολοκλήρωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου ή των επιμέρους κατασκευών ή τμημάτων του. Για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ, το κατασκευαστικό αντικείμενο που προβλέπεται από τη Σύμβαση παραχώρησης και κάθε συναφής προς τον σκοπό αυτό παροχή αγαθών, εργασιών, υπηρεσιών και παρεμπιπτόντων έργων θεωρούνται ενιαίο αγαθό επένδυσης, όπως αυτό ορίζεται στην περίπτωση α΄ της παραγράφου 4 του άρθρου 33 του Κώδικα ΦΠΑ . Οι διατάξεις του τελευταίου εδαφίου της παραγράφου 3 του άρθρου 33 του ιδίου Κώδικα εφαρμόζονται ανάλογα στο κατασκευαστικό αντικείμενο, χωρίς εκ τούτου να θεωρείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο η ΑΕΑΣ ως Οργανισμός ή Επιχείρηση ή Εταιρεία Κοινής Ωφέλειας.

4. Η επιστροφή του κατά τα ανωτέρω πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ προς την ΑΕΑΣ διενεργείται εντός των εκάστοτε προβλεπομένων από τις ισχύουσες διατάξεις προθεσμιών και πάντως όχι πέραν των εξήντα (60) ημερών από την υποβολή της σχετικής αίτησης. Σε περίπτωση υπέρβασης της προθεσμίας, το Δημόσιο υποχρεούται να καταβάλει στην ΑΕΑΣ τόκο υπερημερίας επί του προς επιστροφή ποσού, υπολογιζομένου από την πρώτη ημέρα που ακολουθεί μετά την εξηκοστή ημέρα από την υποβολή της σχετικής αίτησης επιστροφής, με επιτόκιο που καθορίζεται με την διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 38 του ν.1473/1984 (ΦΕΚ Α΄ 127), όπως αυτή ισχύει μετά την αντικατάστασή της από τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν.2120/1993 (ΦΕΚ Α' 24) και τη διάταξη της παραγράφου 3 του ιδίου άρθρου, όπως αυτή προστέθηκε με τη διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 35 του ν.2214/1994 (ΦΕΚ Α' 75).

5. Οι τυχόν συσσωρευμένες ζημίες της ΑΕΑΣ δύνανται να μεταφέρονται προς συμψηφισμό με φορολογητέα κέρδη επομένων χρήσεων, χωρίς χρονικό περιορισμό.

6. Το συνολικό κόστος της επένδυσης που περιλαμβάνει το κόστος ανακατασκευής του προβλήτα ΙΙ, κατασκευής του προβλήτα ΙΙΙ, συμπεριλαμβανομένου του αρχικού κόστους του συνολικά απαιτούμενου εξοπλισμού και κάθε κόστος και δαπάνη κάθε φύσης, περιλαμβανομένων των τόκων της περιόδου κατασκευής, με τα οποία επιβαρύνθηκε η ΑΕΑΣ πριν, από και κατά την περίοδο της κατασκευής, αποσβέννυται κατ’ επιλογή της ΑΕΑΣ, είτε με τη σταθερή μέθοδο καθ’ όλη τη διάρκεια της Σύμβασης παραχώρησης, είτε με τη μέθοδο που προβλέπεται στην παρ.5 του άρθρου 50 του ν.1914/1990 (ΦΕΚ Α΄178), με την οποία προστέθηκε πέμπτη παράγραφος στο άρθρο 97 του ν.1892/1990 (ΦΕΚ Α΄101) και σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται στην παράγραφο αυτή.

Ανεξάρτητα από την εφαρμογή των ανωτέρω μεθόδων απόσβεσης, η ΑΕΑΣ δικαιούται με δήλωσή της προς την αρμόδια ΔΟΥ, που κοινοποιείται στην αρμόδια Διεύθυνση Φορολογίας Εισοδήματος του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, οποτεδήποτε πριν από την παρέλευση έξι (6) ετών από την έναρξη της παραχώρησης, να χρησιμοποιήσει τη μέθοδο απόσβεσης που προβλέπεται στην παράγραφο 8 του άρθρου 26 του ν.2093/1992 (ΦΕΚ Α΄181).

7. Εταιρίες ή κοινοπραξίες που έχουν την έδρα τους εκτός Ελλάδας, για τα υλικά, εργασίες ή υπηρεσίες που παρέχουν στην ΑΕΑΣ εκτός Ελλάδας, δεν υπόκεινται σε φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων στην Ελλάδα, υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται σε ισχύ διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας, που έχουν την έδρα τους οι ανωτέρω εταιρίες ή κοινοπραξίες.

8. Οι συμβάσεις δανείων που συνάπτονται για τη χρηματοδότηση του έργου δυνάμει του άρθρου 6 της Σύμβασης παραχώρησης και τα παρεπόμενα αυτών σύμφωνα απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.

9. Οι συμβάσεις μεταξύ των δανειστών των δανειακών συμβάσεων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, με τις οποίες μεταβιβάζονται δικαιώματα ή υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων με την επιφύλαξη των διατάξεων των άρθρων 17-32 του ν.1676/1986 (ΦΕΚ Α΄ 204) και του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύουν.

10. Οι κάθε είδους αποζημιώσεις που καταβάλλονται από την «ΟΛΠ ΑΕ» δυνάμει της Σύμβασης παραχώρησης και βρίσκονται εκτός πεδίου εφαρμογής του Κώδικα ΦΠΑ, όπως ισχύει, απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.

¶ρθρο τρίτο

Μετά από αίτηση της ΑΕΑΣ μπορεί να της παρασχεθεί η κατά το ν.δ. 2687/1953 (ΦΕΚ Α΄ 317) προστασία για την επένδυση που προβλέπεται στη Σύμβαση παραχώρησης, η οποία κυρώνεται με τον παρόντα νόμο.

¶ρθρο τέταρτο

1. Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου ή αφορά σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτόν δεν ισχύει, όσον αφορά στο αντικείμενο της Σύμβασης παραχώρησης που κυρώνεται με τον παρόντα νόμο.

2. Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Δευτέρα, 16 Φεβρουαρίου 2009

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Στο Σχέδιο Νόμου «Κύρωση της Σύμβασης παραχώρησης των λιμενικών εγκαταστάσεων των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της ανώνυμης εταιρείας ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ (ΟΛΠ ΑΕ) και ρύθμιση συναφών θεμάτων.».

Ι. Γενικά επί του Νομοσχεδίου

Στο πλαίσιο ανάπτυξης των λιμένων της χώρας, το οποίο τέθηκε με την Εθνική Λιμενική Πολιτική 2006, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (ΟΛΠ) ΑΕ, προκήρυξε με βάση την υπ’ αριθμ. 2/2008 διακήρυξη διεθνή δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό με ανοικτή διαδικασία και κριτήριο ανάθεσης την υψηλότερη προσφορά για την σύναψη σύμβασης για την Παραχώρηση των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) της «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ» (εφεξής σύμβαση παραχώρησης).

Η στρατηγική ανάπτυξης του Λιμένα Πειραιά μέσω παραχώρησης της χρήσης σε ιδιώτη λιμενικό διαχειριστή (third party operator), με την υποχρέωση της χρηματοδότησης των απαιτούμενων επενδύσεων αποτελεί δοκιμασμένη μέθοδο, η οποία έχει υιοθετηθεί παγκοσμίως στην λιμενική βιομηχανία. Ειδικότερα, οι δέκα (10) μεγαλύτεροι λιμένες στην Ευρώπη έχουν προ πολλού πραγματοποιήσει παραχωρήσεις των τερματικών τους σταθμών, με πλέον πρόσφατες αυτές που αφορούν τον Δημόσιο Λιμένα της Βαρκελώνης καθώς και τον λιμένα Algeciras επίσης της Ισπανίας, με σκοπό την ανάπτυξη των Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων των λιμένων αυτών.

Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της μεθόδου παραχώρησης είναι η ανάληψη σχεδόν του συνόλου των κινδύνων από τον παραχωρησιούχο ενώ η πρόσοδος για τον ΟΛΠ είναι σε κάθε περίπτωση εξασφαλισμένη με το σύστημα της ελάχιστης «σταθερής» και εγγυημένης πρακτικά αμοιβής. Η παραχώρηση δεν συνιστά εκποίηση δημόσιας περιουσίας αφού η κυριότητα των παραχωρούμενων γηπέδων αλλά και των έργων τα οποία θα εκτελέσει ο παραχωρησιούχος σε αυτά, παραμένει στο Δημόσιο, καθώς στο τέλος της περιόδου παραχώρησης υποχρεούται ο παραχωρησιούχος να αποδώσει το σύνολο των υποδομών-υπερδομών στον ΟΛΠ, σε κατάσταση που να εξασφαλίζεται η συνέχιση της λειτουργίας του λιμένος. Παράλληλα, η υποδομή και υπερδομή που επιστρέφεται έχει αυξημένη αξία από τις επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Πέραν των ανωτέρω, η στρατηγική ανάπτυξης του Σ.ΕΜΠΟ Πειραιά ειδικότερα, δεν υπονομεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων. Αντιθέτως, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για αύξηση των θέσεων εργασίας τόσο εντός όσο και στην περιφέρεια του Σ.ΕΜΠΟ.

Με βάση τα ανωτέρω, με τη σύμβαση παραχώρησης επιδιώκονται στόχοι, οι οποίοι αποβλέπουν στα εξής:

1. Στην εξασφάλιση του κυρίαρχου ρόλου για τον Πειραιά στο θαλάσσιο εμπόριο της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας με κατάλληλες ρήτρες και συμβατικούς όρους.

2. Στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων και την επέκταση των υποδομών, την ανανέωση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού και την ανάπτυξη του λιμένος εντός συγκεκριμένων χρονικών πλαισίων.

3. Στην ανάπτυξη της τοπικής και εθνικής οικονομίας μέσω των συνδεδεμένων με την ανάπτυξη του λιμένα παραλιμενικών δραστηριοτήτων, όπως οι ναυπηγοεπισκευές, οι τροφοδοσίες εφοδίων και καυσίμων, η πρακτόρευση πλοίων κ.α.

4. Στην βελτίωση της διακίνησης εισαγωγών με ταχύτερες και οικονομικότερες διαδικασίες και των εξαγωγών, μέσω πυκνότερου δικτύου δρομολογίων και γραμμών με άλλα λιμάνια που αυξάνουν την πρόσβαση των εγχωρίων προϊόντων με ταχύτερες και φθηνότερες μεταφορικές υπηρεσίες.

5. Στη διαμόρφωση συνθηκών ελεύθερου ανταγωνισμού και την αποφυγή μονοπωλιακών πρακτικών.

6. Στην προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων του υφιστάμενου προσωπικού και τη δημιουργία σημαντικού αριθμού –άνω των 800- νέων θέσεων εργασίας.

7. Στη λήψη πρόνοιας για τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές προεκτάσεις της παραχώρησης.

8. Στην επίτευξη του μέγιστου δυνατού οικονομικού οφέλους για τον ΟΛΠ τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα.

9. Στην επιστροφή μετά το πέρας της περιόδου παραχώρησης του συνόλου του ανανεωμένου εξοπλισμού στον ΟΛΠ.

10. Στην προσέλκυση φορτίου μεταφόρτωσης για τρίτες χώρες με στόχο την αύξηση των εργασιών στο λιμάνι και τις παραλιμενικές δραστηριότητες.

Από τον διαγωνισμό αναδείχθηκε ανάδοχος η εταιρεία Cosco Pacific Limited, η οποία είναι ο πέμπτος κατά σειρά μεγαλύτερος διαχειριστής λιμένων διεθνώς.

Μετά από εντατική και επίπονη διαπραγμάτευση, συμφωνήθηκε σχέδιο σύμβασης, το οποίο υποβλήθηκε για προδικαστικό έλεγχο νομιμότητας στο Ελεγκτικό Συνέδριο, εγκρίθηκε από το Ζ’ Κλιμάκιο αυτού με την υπ’ αριθμ. 274/2008 πράξη, και εντέλει υπεγράφη την 25.11.2008.

Ήδη, σύμφωνα με την σχετική πρόβλεψη της Διακήρυξης (άρθρο 159) και της υπογραφείσας σύμβασης (άρθρο 3), η σύμβαση παραχώρησης τίθεται σε ισχύ μετά από την κύρωσή της από την Βουλή των Ελλήνων με τυπικό νόμο. Η κύρωση της σύμβασης με νόμο, σε συνέχεια της κύρωσης με νόμο της σύμβασης παραχώρησης από το Ελληνικό Δημόσιο στην ΟΛΠ ΑΕ του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης των γηπέδων, κτιρίων και άλλων εγκαταστάσεων, που βρίσκονται εντός της Λιμενικής Ζώνης του Λιμένα Πειραιά, γίνεται εξαιτίας της ιδιαίτερης σημασίας της στην ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της ΟΛΠ ΑΕ, αλλά και για λόγους διασφάλισης της ισοτιμίας από απόψεως τυπικής ισχύος των ρυθμίσεων των δύο συμβάσεων, σε περιπτώσεις κατά την οποία ρυθμίζονται κοινά θέματα, ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον ερμηνευτικά ή άλλα ζητήματα μεταξύ των συμβαλλομένων μερών.

Όπως προβλέπεται ειδικότερα με τους επιμέρους όρους της σύμβασης, παραχωρείται για ορισμένο χρόνο ο ένας από τους δύο υφιστάμενους προβλήτες της ΟΛΠ Α.Ε. για την διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων, στην ανάδοχο εταιρεία, με υποχρέωση κατασκευής και λειτουργίας ενός τρίτου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων από την ίδια, ενώ ο πρώτος προβλήτας (ΠΙ), που θα είναι και ο πλέον σύγχρονος, παραμένει στην διαχείριση και εκμετάλλευση του ΟΛΠ.

Από τα ανωτέρω είναι προφανές ότι ο ΟΛΠ διατηρεί το σύνολο σχεδόν της ασκούμενης σήμερα δραστηριότητάς της, το δε τμήμα το οποίο παραχωρείται θα λειτουργήσει με την ανάπτυξη νέων εργασιών και με νέα πρόσθετη πελατεία, την οποία θα προσελκύσει η ανάδοχος εταιρεία.

Με την παραχώρηση αυξάνονται οι πάγιες εγκαταστάσεις, τόσο σε λιμενικές υποδομές, όσο και ανωδομές, με σύγχρονα μέσα και έτσι επέρχεται σημαντική αύξηση της αξίας της ακίνητης περιουσίας του ΟΛΠ και κατ’ επέκταση του Δημοσίου. Επιπλέον αυξάνονται οι θέσεις εργασίας περίπου κατά οκτακόσιες (800) έως χίλιες (1.000) στην πλήρη λειτουργία, χωρίς να χάνεται καμία από τις ήδη υφιστάμενες στον ΟΛΠ. Αυξάνονται περαιτέρω θεαματικά τα κέρδη του ΟΛΠ στον τομέα της διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων, ενώ πολλαπλασιάζονται τα έσοδα όλων των κλάδων που απασχολούνται συμπληρωματικά στην διακίνηση των εμπορευματοκιβωτίων, όπως οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΕΖ), καθώς και εταιρείες προμήθειας τροφοεφοδίων, καυσίμων, πρακτόρευσης κλπ.

Το ελάχιστο συμφωνημένο αντάλλαγμα προς τον ΟΛΠ για την παραχώρηση, ως σταθερό ετήσιο αντάλλαγμα για τους παραχωρούμενους χώρους, που υπολογίζεται με βάση το μήκος και την έκταση των προβλητών αλλά και ως ποσοστό συμμετοχής στα έσοδα είναι εγγυημένο, παρέχεται δε πλήρης ευχέρεια ελέγχου από τον ΟΛΠ όλων των στοιχείων εκμετάλλευσης, ώστε να προσδιορίζεται με ακρίβεια το καταβλητέο ετήσιο ποσό.

Είναι επίσης σημαντικό να τονισθεί ότι ο ΟΛΠ διατηρεί το σύνολο των δικαιωμάτων του, στην διοίκηση και διαχείριση της λιμενικής ζώνης, όπως αυτά ορίζονται από τον νόμο και ασκεί όλες τις εξουσίες σε θέματα ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος, εκπαίδευσης και παροχής βοηθητικών υπηρεσιών.

Συνολικά, η συναφθείσα σύμβαση είναι απολύτως συμβατή με το πλαίσιο της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, όπως η τελευταία κυρώθηκε με το νόμο 3654/2008.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι η σύμβαση αυτή αναφέρεται σε εξειδικευμένη λιμενική υπηρεσία ειδικού τύπου φορτίων, και κατά συνέπεια δεν έχει οποιαδήποτε επιρροή στην κοινοχρησία του Λιμένα κατά τον κρατούντα χαρακτηρισμό των λιμένων από το δίκαιό μας, συμβάλλει δε στην κοινωφέλεια από την άποψη της αύξησης των θέσεων εργασίας και της απασχόλησης γενικότερα στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Α. ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Α.1. Υφιστάμενη δραστηριότητα Σ.ΕΜΠΟ ΟΛΠ

Η υφιστάμενη δραστηριότητα Σ.ΕΜΠΟ στον ΟΛΠ αναλύεται ως εξής:

α) Ετήσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Το εγχώριο φορτίο που διακινείται επί του παρόντος (2007) από το Σ.ΕΜΠΟ Πειραιά ανέρχεται σε περίπου 850.000 TEU και αντιστοιχεί περίπου στο 70-80% του συνολικού εγχωρίου φορτίου της χώρας. Επισημαίνεται ότι το υπόλοιπο ποσοστό διακινείται από τον λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ πολύ μικρό ποσοστό διακινείται από τους υπόλοιπους λιμένες της χώρας. Περαιτέρω, η δυναμικότητα του λιμένα Πειραιά υπολογίζεται σε περίπου 1,6εκ. TEU, που καλύπτεται με φορτίο μεταφόρτωσης, δηλαδή φορτίο το οποίο φθάνει με πλοία, εναποτίθεται για μικρό χρονικό διάστημα και προωθείται με πλοία σε τρίτες χώρες που είναι ο τελικός του προορισμός.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το έτος 2003 από τον Λιμένα Πειραιά διακινήθηκαν περίπου 900.000 TEU μεταφόρτωσης, ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 40% της αγοράς της Ανατολικής Μεσογείου. Μετά από την περίοδο αυτή και εφεξής παρατηρείται ωστόσο πτωτική πορεία μέχρι και το έτος 2007, κατά το οποίο διακινήθηκαν μόλις 511.000 TEU, ήτοι ποσότητα η οποία αντιστοιχεί στο 10% περίπου της ίδιας περιοχής. Η πτώση αυτή σε διακινούμενα φορτία μεταφόρτωσης οφείλεται τόσο σε λειτουργικές αδυναμίες του λιμένα, όσο και στον εντεινόμενο ανταγωνισμό που αναπτύσσεται δυναμικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

β) Απασχολούμενο προσωπικό

Το προσωπικό που απασχολείται στον ΟΛΠ ανέρχεται περίπου σε χιλίους εξακόσιους (1600) εργαζόμενους. Το προσωπικό αυτό διακρίνεται σε δύο επιμέρους κατηγορίες ως εξής:

(α) Περίπου χίλιοι διακόσιοι εργαζόμενοι είναι τεχνικοί και διοικητικοί υπάλληλοι του ΟΛΠ.

(β) Οι υπόλοιποι τετρακόσιοι εργαζόμενοι είναι λιμενεργάτες, οι οποίοι αμείβονται βάσει ημερομισθίου και για τους οποίους ισχύει και εφαρμόζεται ελάχιστος αριθμός είκοσι πέντε (25) ημερομισθίων ανά μήνα (ασφαλιστικό ημερομίσθιο).

Το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων του ΟΛΠ διατηρούν το καθεστώς δημοσίου υπαλλήλου ακόμη και μετά την μετατροπή του Οργανισμού σε ΑΕ και την εισαγωγή του στο Χρηματιστήριο Αθηνών (2003). Οι λιμενεργάτες αποτελούν επίσης στη μεγάλη πλειοψηφία τους μόνιμο προσωπικό του ΟΛΠ και κατανέμονται σε ημερήσια βάση ανάλογα με τις ανάγκες του λιμένα στο σύνολο των δραστηριοτήτων του Οργανισμού.

Πέραν του προσωπικού που απασχολείται στον ΟΛΠ, επί του παρόντος απασχολούνται περίπου 200.000 εργαζόμενοι σε παραλιμένιες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών εφοδιασμού, τραπεζών, ασφαλίσεων, ναυπήγησης και ναυπηγοεπισκευής.

Α.2. Νέα διάρθρωση δραστηριότητας Σ.ΕΜΠΟ

Η νέα διάρθρωση της δραστηριότητας Σ.ΕΜΠΟ στον λιμένα Πειραιώς με την εφαρμογή της σύμβασης παραχώρησης αναμένεται να εξελιχθεί ως εξής:

α) Ετήσια διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων

Η εφαρμογή του επενδυτικού σχεδίου του ΟΛΠ στο Σ.ΕΜΠΟ περιλαμβάνει αφενός την επέκταση του Προβλήτα Ι (ΠΙ), η οποία πραγματοποιείται με ίδια και δανειακά κεφάλαια από τον ίδιο τον ΟΛΠ, που θα συνεχίσει και την εκμετάλλευση του ΠΙ, και αφετέρου την αναβάθμιση του Προβλήτα ΙΙ (ΠΙΙ) και την κατασκευή της Φάσης Α του Προβλήτα ΙΙΙ (ΠΙΙ) από τον παραχωρησιούχο.

Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ανάπτυξη της συγκεκριμένης εμπορικής δραστηριότητας με νέα φορτία και τριπλασιασμός της δυναμικότητας μέσω υλοποίησης επενδύσεων ύψους άνω των €480εκ. μέχρι το 2015, γεγονός το οποίο θα επιτρέψει στον λιμένα του Πειραιά να καταστεί ένας από τους μεγαλύτερους της Μεσογείου, καθώς με το πέρας των έργων η συνολική δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ–περιλαμβανομένου του ΠΙ του ΟΛΠ – θα φτάσει σε 4,7εκ. TEU από 1,6εκ. TEU που είναι σήμερα.

β) Απασχολούμενο προσωπικό

(1) Προσωπικό ΟΛΠ

Από την έναρξη της παραχώρησης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την 01.10.2009 και για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών με δυνατότητα παράτασης για δύο (2) περαιτέρω κατά μέγιστο μήνες, ήτοι το αργότερο έως την 01.06.2010, o ΟΛΠ θα παρέχει μέσω σύμβασης υπεργολαβίας υπηρεσίες διαχείρισης και λειτουργίας του Σ.ΕΜΠΟ στον ανάδοχο. Για το σκοπό αυτό θα αξιοποιηθεί πλήρως το υφιστάμενο προσωπικό του ΟΛΠ, το οποίο φυσικά θα παραμένει στον Οργανισμό συνεχώς και αδιαλείπτως. Στο πλαίσιο της υπεργολαβίας ο ανάδοχος θα καταβάλλει το σύνολο του κόστους προσωπικού του ΟΛΠ που θα απασχολείται στο ΣΕΜΠΟ, πλέον ποσοστού 15% το οποίο θα καταβάλλεται για διαχειριστικά κόστη. Με την παρέλευση του ανωτέρω χρονικού διαστήματος, το προσωπικό του ΟΛΠ θα απασχολείται πλέον και στον αναβαθμισμένο Προβλήτα Ι, ο οποίος θα έχει τεθεί σε λειτουργία και θα παραμείνει στη διαχείριση του ΟΛΠ και στις λοιπές δραστηριότητες του Οργανισμού. Ενόψει τούτων, καθίσταται απολύτως σαφές ότι το σύνολο του υφιστάμενου προσωπικού του ΟΛΠ θα παραμένει υπό απασχόληση στον Οργανισμό, η δε υφιστάμενη σχέση εργασίας θα διέπεται από τον ισχύοντα Κανονισμό Προσωπικού ΟΛΠ, κατά τρόπον ώστε να κατοχυρώνονται πλήρως τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στον ΟΛΠ.

(2) Προσωπικό παραχωρησιούχου

Περαιτέρω, εξαιτίας της παραχώρησης και της ανάπτυξης της δραστηριότητας Σ.ΕΜΠΟ θα δημιουργηθούν άμεσα οκτακόσιες (800) νέες θέσεις εργασίας στο Σ.ΕΜΠΟ, με προοπτική αύξησης σε χίλιες (1.000) κατά την πλήρη λειτουργία του Σταθμού, οι οποίες θα καλυφθούν με προσωπικό που θα προσληφθεί – εκπαιδευτεί και θα απασχολείται από τον παραχωρησιούχο.

(3) Προσωπικό λοιπών δραστηριοτήτων

Τέλος, υπολογίζεται ότι σε κάθε μία (1) νέα θέση εργασίας που δημιουργείται στον λιμένα αντιστοιχούν περίπου τρεις (3) περαιτέρω νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται στις λοιπές ναυτιλιακές δραστηριότητες, καθώς η αύξηση των διακινούμενων φορτίων και ο αυξημένος αριθμός κατάπλου πλοίων θα οδηγήσουν σε πολλαπλασιασμό των εργασιών και σε νέες θέσεις εργασίας στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε σχετικές με τον λιμένα εργασίες. Κατά συνέπεια εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περίπου τρεις χιλιάδες (3.000) νέες θέσεις εργασίας εκτός του λιμένα.

Α.3. Οικονομικά οφέλη από την παραχώρηση

α) Έσοδα ΟΛΠ από Σ.ΕΜΠΟ

Από τη δραστηριότητα του Σ.ΕΜΠΟ προέρχονται επί του παρόντος περίπου το 70% των εσόδων του ΟΛΠ.

Ωστόσο, εξαιτίας του υψηλού λειτουργικού κόστους, η συμμετοχή της δραστηριότητας αυτής στην κερδοφορία του Οργανισμού περιορίζεται σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 15-20% ετησίως.

β) Αναμενόμενα έσοδα μετά την παραχώρηση

Λαμβάνοντας υπόψη το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται στον ΟΛΠ από τον παραχωρησιούχο στο πλαίσιο της σύμβασης, τα συνολικά κέρδη του ΟΛΠ θα αυξηθούν σημαντικά. Ειδικότερα, το αντάλλαγμα που θα καταβάλλεται στον ΟΛΠ αναλύεται ως εξής:

1. Αρχική καταβολή ύψους €50εκ., η οποία θα αξιοποιηθεί από τον ΟΛΠ και για τη χρηματοδότηση του σχεδίου εθελουσίας εξόδου.

2. Εγγυημένο αντάλλαγμα ετησίως κατά μέσο όρο που μόνο για την πρώτη πενταετία ανέρχεται σε 27 εκ. σε τρέχουσες τιμές. Επισημαίνεται ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος των συνολικών κερδών (όχι μόνο του Σ.ΕΜΠΟ) του ΟΛΠ την τελευταία πενταετία είναι 24,2εκ. Το πλεόνασμα που προέρχεται μόνο από την παραχώρηση σε συνδυασμό με τα κέρδη από τις λοιπές δραστηριότητες θα επιτρέψει τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών και υπηρεσιών του ΟΛΠ.

Ενόψει της σύμβασης παραχώρησης θα επηρεασθεί θετικά η γενικότερη κερδοφορία του ΟΛΠ. Ειδικότερα, θα επεκταθεί η δυναμικότητα του Σ.ΕΜΠΟ, εκσυγχρονίζοντας τις υποδομές και αυξάνοντας την αξιοπιστία του ΟΛΠ προς τους πελάτες, χωρίς παράλληλα να αναλαμβάνεται οικονομικό ρίσκο και κόστος επενδύσεων από τον Οργανισμό, ενώ παράλληλα διατηρείται η κυριότητα επί των παγίων, και αναμένεται ανάληψη της διαχείρισης των αναβαθμισμένων υποδομών με την λήξη της παραχώρησης.

Επιπλέον, δημιουργούνται συνθήκες ελεύθερου ανταγωνισμού στον Λιμένα, γεγονός που θα συμβάλλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους χρήστες των υποδομών. ¶λλωστε, η διαχείριση του Σ.ΕΜΠΟ από έναν παγκόσμιο λιμενικό διαχειριστή θα επιτρέψει την εφαρμογή καλών πρακτικών και την δυνατότητα αξιοποίησης της σχετικής εμπειρίας και από τον ΟΛΠ για την βελτίωση του επιπέδου του συνόλου των λιμενικών υπηρεσιών που παρέχονται από αυτόν.

Β. ΣΗΜΑΣΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ

Β.1. Αναπτυξιακή σημασία του έργου για την Εθνική Οικονομία και τη Ναυτιλία

α) Στρατηγική σημασία της συνεργασίας με οικονομικούς φορείς της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας

Η μεγάλη σημασία, η οποία αποδίδεται από την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, στη συνεργασία του αναδόχου με τον ΟΛΠ αποδεικνύεται από το γεγονός της υπογραφής της σύμβασης παρουσία του Προέδρου της Κίνας και του Πρωθυπουργού της χώρας μας. Η Κίνα, όπως είναι γνωστό, έχει σήμερα την ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία, και στηρίζει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεών της.

Ο λιμένας Πειραιά και κατ’ επέκταση η χώρα μας μέσω αυτής της στρατηγικής συμμαχίας με τη Cosco Pacific Ltd, έναν από τους σημαντικότερους λιμενικούς διαχειριστές παγκοσμίως, καθίστανται εμπορικοί εταίροι της κινεζικής οικονομικής ανάπτυξης, εγκαινιάζοντας ένα ευρύτερο πλαίσιο συνεργασιών.

Η σύμβαση αυτή έχει άλλωστε ιδιαίτερη βαρύτητα στην παρούσα συγκυρία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Το μοντέλο ανάπτυξης που υλοποιείται μέσω της παραχώρησης με δύο παρόχους, τον ΟΛΠ και την Cosco Pacific Ltd, θα λειτουργήσει επ’ ωφελεία της εθνικής οικονομίας, εξασφαλίζοντας αδιάλειπτη λειτουργία, καθώς και αναβάθμιση των υπηρεσιών με τελικό αποδέκτη της ωφέλειας τον Έλληνα καταναλωτή.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις, αντίστοιχα, θα ωφεληθούν από την αναβάθμιση του λιμένα Πειραιά, το πυκνότερο δίκτυο γραμμών και κατά συνέπεια την αυξημένη πρόσβαση των εξαγωγών και την ταχύτερη διεκπεραίωση των εισαγωγών και εξαγωγών.

β) Συμβολή στην Εθνική Οικονομία

Η συμβολή της συνεργασίας που δημιουργείται με τη σύμβαση παραχώρησης αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετική για την Εθνική Οικονομία γενικότερα. Πέραν όσων αναφέρονται ανωτέρω σχετικά με τη διασφάλιση των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας (υπό Α.2.β), η συμβολή της σύμβασης στην Εθνική Οικονομία αναλύεται ως εξής:

1. ¶μεση αύξηση εσόδων Κράτους

Τα άμεσα έσοδα του Δημοσίου από την σύμβαση παραχώρησης υπολογίζονται συνολικά σε 2.356 εκ. € για την περίοδο των 35 ετών διάρκειας της παραχώρησης και αναλύονται ως ακολούθως :

1. Από τον ΟΛΠ συνολικά 1.585 εκ. € που αναλύεται σε

* 68 εκ. €: Αντάλλαγμα Παραχώρησης επί του εσόδου του ΟΛΠ

* 847 εκ. €: Φόρο Εισοδήματος εκ του κέρδους του ΟΛΠ

* 670 εκ €: Μερίσματα του μετά από φόρους κέρδους του ΟΛΠ, εκ του οποίου αποδίδεται το 35% στον μέτοχο και το υπόλοιπο ( 1.236 εκ.) κεφαλαιοποιείται στον Οργανισμό.

2. Από τον Παραχωρησιούχο: Φόρος εισοδήματος 771 εκ. €.

2. Παραναυτιλιακή Βιομηχανία

Από τον όγκο φορτίων και πλοίων που εξυπηρετούνται επί του παρόντος στον λιμένα η παραναυτιλιακή βιομηχανία έχει συνολικό κύκλο εργασιών ύψους περίπου €1.500εκ., ο οποίος προέρχεται από:

• Συντήρηση και Επισκευές: 650εκ.

• Προμήθεια Καυσίμων: 300εκ.

• Προμήθεια τροφοεφοδίων: 150εκ.

• Υπηρεσίες Πρακτόρευσης: 150εκ.

Με την υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου, καθώς θα τριπλασιαστεί η δυναμικότητα του ΣΕΜΠΟ, αναμένεται ότι ο όγκος εργασιών θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά ποσοστό 50%. Ως αποτέλεσμα του μεγάλου αριθμού προσέγγισης πλοίων αναμένεται διπλασιασμός του τζίρου των εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε παραλιμένιες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η ΝΕΖ, οι πρακτορεύσεις, οι προμήθειες εφοδίων στα πλοία και οι πετρελεύσεις.

3. ¶μεσες Ξένες Επενδύσεις

Μόνο κατά την πρώτη πενταετία εφαρμογής της σύμβασης παραχώρησης, οι ξένες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στον λιμένα ξεπερνούν το ποσό των €300εκ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται αποκλειστικά επενδύσεις υποδομών και δεν λαμβάνονται υπόψη επενδύσεις των λοιπών κλάδων της ναυτιλιακής και κατασκευαστικής βιομηχανίας οι οποίες δρώντας συμπληρωματικά θα πρέπει να ακολουθήσουν.

γ) Συμβολή στην ανάπτυξη της Ναυτιλίας

Η ανάπτυξη του ναυτιλιακού κέντρου του Πειραιά βασίζεται στο πλέγμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται τόσο με το λιμένα όσο και με τις λοιπές ναυτιλιακές εργασίες (cluster). Η ανάπτυξη του λιμανιού και η συνεπόμενη αύξηση των δραστηριοτήτων των εταιρειών του πλέγματος ενισχύει τη σημασία του ναυτιλιακού κέντρου Πειραιά με την προσέλκυση νέων εταιρειών όπως αναλύεται ανωτέρω υπό στοιχεία Β.1.β.2.

Β.2. Προβλεπόμενες λιμενικές υποδομές

α) Σημαντικό έργο δημόσιας υποδομής με πλήρη αυτοχρηματοδότηση.

Με τη σύμβαση παραχώρησης ο ανάδοχος αναλαμβάνει να εκτελέσει εργασίες εκσυγχρονισμού και αναβάθμισης των υποδομών και ανωδομών του ΠΙΙ καθώς και την κατασκευή, εξοπλισμό και θέση σε λειτουργία του ΠΙΙΙ, με πλήρη και αποκλειστική αυτοχρηματοδότηση.

Το έργο δεσμεύεται να υλοποιήσει ο ανάδοχος σε χρόνους εξαιρετικά βραχείς, υπό τον πλήρη έλεγχο των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΛΠ.

Με την προβλεπόμενη στη σύμβαση διαδικασία, ένα σύγχρονο , με τις υψηλότερες διεθνείς προδιαγραφές έργο θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, αυξάνοντας σημαντικά την περιουσία του Δημοσίου, την πάγια και την άυλη αξία του λιμανιού, την οποία διαχειρίζεται ο ΟΛΠ.

Τονίζεται για ακόμη μία φορά ότι το σύνολο των παγίων παραμένει στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου.

β) Μέτρα περιβαλλοντικής προστασίας και ασφάλεια

Ιδιαίτερη μέριμνα, προβλέπεται, για τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία του περιβάλλοντος από τα κατασκευαζόμενα έργα, την επίβλεψη της εκτέλεσης των οποίων θα ασκούν συνεχώς, τόσο κατά την κατασκευή όσο και κατά την λειτουργία, οι αρμόδιες Ελληνικές Αρχές και οι υπηρεσίες του ΟΛΠ, έναντι των οποίων ο ανάδοχος παραμένει αποκλειστικά και πλήρως υπεύθυνος.

Η αύξηση της διακίνησης Ε/Κ στο λιμάνι δεν αυξάνει τη επιβάρυνση του οδικού δικτύου και των όμορων Δήμων. Και τούτο διότι οι εισαγωγές και εξαγωγές εξαρτώνται από την ανάπτυξη του ΑΕΠ και όχι από το μέγεθος των λιμενικών υποδομών.

Αντίθετα, η αύξηση της διακίνησης θα προέλθει από φορτία μεταφόρτωσης. Φορτία που έρχονται με πλοία, εναποτίθενται στο ΣΕΜΠΟ και φεύγουν πάλι με πλοία καθώς έχουν τελικό προορισμό τρίτες χώρες. Συνεπώς η κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ δεν αυξάνει την επιβάρυνση του κυκλοφοριακού δικτύου και του περιβάλλοντος.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη Σύμβαση, θα κατασκευαστεί μόνο το μισό μέρος του Προβλήτα ΙΙΙ (Φάση Α). Το έργο έλαβε έγκριση από τις αρμόδιες Αρχές, αφού πρώτα εκπονήθηκε, ελέγχθηκε και εγκρίθηκε η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), την οποία και υποχρεούται και ο ΟΛΠ και ο ανάδοχος να εφαρμόσουν απαρέγκλιτα προς όφελος των κατοίκων των όμορων Δήμων.

γ) Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού, μεταφορά τεχνογνωσίας και τεχνολογίας

Ο εξοπλισμός, τον οποίον υποχρεούται να τοποθετήσει ο ανάδοχος στους ΠΙΙ και ΠΙΙΙ αντιπροσωπεύει τον πλέον σύγχρονο, στη διεθνή λιμενική βιομηχανία Σ.ΕΜΠΟ, με δεδομένο δε ότι το σύνολο του απασχολούμενου προσωπικού, ως διοικητικοί και τεχνικοί υπάλληλοι και ως λιμενεργάτες, θα είναι Έλληνες πολίτες, απαιτείται από τις κατηγορίες αυτών των εργαζομένων μία ιδιαίτερη τεχνογνωσία, σε προηγμένα τεχνολογικά συστήματα, η μεταφορά της οποίας θα υποστηρίζεται από συνεχή εκπαίδευση των εργαζομένων, σε σχολές οι οποίες θα λειτουργούν εντός του ΟΛΠ, με ευθύνη, δαπάνη και εποπτεία ειδικού εκπαιδευτικού προσωπικού του αναδόχου.

Γ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1. Γενικά

Η διαδικασία διαγωνισμού που προηγήθηκε της ανάδειξης του αναδόχου και η οποία διεξήχθη με βάση τους όρους της υπ’ αριθμ. 2/2008 διακήρυξης του ΟΛΠ, χαρακτηρίσθηκε από την ταχεία διεκπεραίωσή της και την αποτελεσματική, άμεση και ορθή από νομική άποψη αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανέκυψαν και διατυπώθηκαν σε ενστάσεις εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι παρά την υποβολή τέτοιων ενστάσεων, δεν ακολούθησε δικαστική διένεξη σχετικά με την κρίση της αναθέτουσας αρχής, ενώ άλλωστε όπως προαναφέρθηκε, ο έλεγχος νομιμότητας του σχεδίου σύμβασης από το Ελεγκτικό Συνέδριο απέβη θετικός. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας διαγωνισμού δεν υπήρξε αποκλεισμός υποψηφίου για τυπικούς λόγους, γεγονός που διευκόλυνε την ανάπτυξη ανταγωνισμού και συνέβαλε στην επιλογή του βέλτιστου οικονομικού αποτελέσματος για την αναθέτουσα αρχή.

2. Οι υποψήφιοι

Ειδικότερα στο πλαίσιο του διαγωνισμού, υπεβλήθησαν προσφορές από τους ακόλουθους υποψηφίους:

(α) Την εταιρεία Cosco Pacific Limited, η οποία ανακηρύχθηκε ανάδοχος,

(β) Την ένωση εταιρειών Hutchison Ports Holdings,Hutchison Ports Investments, Alapis, ΛΥΔ.

Αμφότεροι οι υποψήφιοι απέδειξαν στο πλαίσιο της διαδικασίας του διαγωνισμού που διενεργήθηκε την τεχνική και οικονομική ικανότητα και επάρκεια τους για την ανάληψη του έργου της συγκεκριμένης παραχώρησης, όπως απαιτείτο κατά τους όρους της διακήρυξης.

3. Προσφορές

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται τα στοιχεία των προσφορών που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό από τους ως άνω υποψηφίους:

ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΠΡΟΣΦΟΡΩΝ

Υποψήφιοι COSCO ΕΝΩΣΗ HPH,ΗΡΙ, ΑΛΑΠΙΣ,ΛΥΔ

Τρέχουσες Τιμές ΚΠΑ* Τρέχουσες Τιμές ΚΠΑ*

Σύνολο Εσόδων Παραχωρησιούχου 15.133.312 € 17.281.620 €

Πλήρες Αντάλλαγμα – ΟΛΠ

Αρχική Καταβολή 50.000 € 50.000 €

Ετήσιο Σταθερό αντάλλαγμα Ι 417.601 € 417.601 €

Ετήσιο Σταθερό αντάλλαγμα ΙΙ 173.405 € 173.405 €

Προσφερόμενο % επί εσόδων 24,2% 19,8%

Αντάλλαγμα Μεταβλητό 3.663.829 € 3.422.400 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ 4.304.835 € 830.754 € 4.063.406 € 779.601 €

Εγγυημένο Αντάλλαγμα -ΟΛΠ

Αρχική Καταβολή 50.000 € 50.000 € 50.000 € 50.000 €

Ετήσιο Σταθερό αντάλλαγμα Ι 417.601 € 82.510 € 417.601 € 82.510 €

Ετήσιο Σταθερό αντάλλαγμα ΙΙ 173.405 € 34.224 € 173.405 € 34.224 €

Αντάλλαγμα Μεταβλητό - Αντικείμενο πλειοδοσίας- 2.747.871 € 498.015 € 2.395.680 € 416.043 €

ΣΥΝΟΛΙΚΟ 3.388.877 € 664.749 € 3.036.686 € 582.777 €

Εγγυημένο % του Πλήρους 79% 75%

Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι κριτήριο ανάθεσης της σύμβασης είναι η υψηλότερη προσφορά, η σύμβαση κατακυρώθηκε υπέρ της εταιρείας Cosco Pacific Limited με την 161/24.06.2008 απόφαση του ΔΣ του ΟΛΠ.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι η μικρή σχετικά διαφορά, μόλις 7%, μεταξύ των προσφορών των διαγωνιζομένων αντανακλά ουσιαστικά την ορθότητα των προσφορών και αποδεικνύει ότι ο ΟΛΠ ανέθεσε την παραχώρηση στην πραγματική αγοραία τιμή. Επιπλέον το προσφερόμενο ανταλλάγμα είναι από τα υψηλότερα που έχουν επιτευχθεί, αποδεικνύοντας περαιτέρω την ουσιαστική δυνατότητα του Πειραιά να μετεξελιχθεί σε κυρίαρχο λιμενικό κόμβο στην Αν. Μεσόγειο.

4. Διαδικασία υπογραφής σύμβασης

Η διαδικασία σύναψης της σύμβασης περιλαμβάνει την περίοδο διαπραγμάτευσης και τον νομικό έλεγχο των όρων της σύμβασης.

(α) Η περίοδος διαπραγμάτευσης διήρκεσε περίπου τρεις μήνες. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα πραγματοποιήθηκαν συνεχείς συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΟΛΠ, των συμβούλων του νομικών και οικονομικών και του αναδόχου. Κατά το διάστημα αυτό οριστικοποιήθηκε το κείμενο της σύμβασης, όπως προβλέπεται στην οικεία διακήρυξη (άρθρο 151), με γνώμονα τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος, ήτοι αφενός την πραγματοποίηση της παραχώρησης υπό όρους βιωσιμότητας και αφετέρου τη διασφάλιση του οικονομικού αποτελέσματος που προέκυψε από τον διαγωνισμό.

(β) Ο νομικός έλεγχος των όρων της σύμβασης διενεργήθηκε καθ’ όλο το διάστημα των διαπραγματεύσεων και κατόπιν της οριστικοποίησης των όρων της σύμβασης. Στο πλαίσιο αυτό εξετάσθηκε η συμβατότητα των υπό συζήτηση τροποποιήσεων του αρχικώς προβλεπόμενου σχεδίου σύμβασης, τόσο σε σχέση με τους όρους της διακήρυξης, όσο και σε σχέση με το νομοθετικό και εν γένει κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη συνομολόγηση αντίστοιχων δημοσίων συμβάσεων και διασφαλίσθηκε κατά τον τρόπο αυτό η θετική έκβαση του ελέγχου νομιμότητας που διενεργήθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Το τελικό σχέδιο της σύμβασης, όπως υποβλήθηκε προς έλεγχο από το Ελεγκτικό Συνέδριο εγκρίθηκε με την υπ’ αριθμ. 236/15.10.2008 απόφαση του Δ.Σ. του ΟΛΠ.

Ακολούθησε η υπογραφή της σύμβασης, η οποία έγινε την 25.11.2008 παρουσία του Πρωθυπουργού της χώρας και του Προέδρου της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Δ. ΚΥΡΙΟΙ ΟΡΟΙ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ

Τα κύρια σημεία της Σύμβασης Παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ & ΙΙΙ του Σ.ΕΜΠΟ ΟΛΠ, όπως υπογράφηκε και υποβάλλεται προς κύρωση με νόμο, αφορούν στα ακόλουθα σημεία:

1. Έναρξη και Διάρκεια Παραχώρησης

Η παραχώρηση αρχίζει με την ολοκλήρωση της παράδοσης του Σ.ΕΜΠΟ και την εγκατάσταση του αναδόχου, ήτοι την 01.10.2009 μετά την προσκόμιση από τον ανάδοχο των προβλεπόμενων εγγυητικών επιστολών και δανειακών συμβάσεων.

Η διάρκεια της παραχώρησης ορίζεται σε τριάντα (30) έτη από την ανωτέρω ημερομηνία, προσαυξανόμενη κατά πέντε (5) έτη, εφόσον ο Προβλήτας ΙΙΙ κατασκευαστεί εντός του χρονοδιαγράμματος. Προβλέπεται δε και μονομερές δικαίωμα του ΟΛΠ για ενδεχόμενη περαιτέρω παράταση μέχρι πέντε (5) έτη.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική διάρκεια της παραχώρησης δεν μπορεί να υπερβεί το χρονικό όριο σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην υφιστάμενη σύμβαση μεταξύ ΟΛΠ και Ελληνικού Δημοσίου.

2. Αντάλλαγμα Παραχώρησης

Το αντάλλαγμα του ΟΛΠ βασίζεται σε ποσοστό επί των ετησίων συνολικών εσόδων του παραχωρησιούχου (Μεταβλητό Αντάλλαγμα) το οποίο ανέρχεται σε 21% για τα πρώτα 8 χρόνια της παραχώρησης και σε 24,5% από τον ένατο χρόνο και μετά.

Ο παραχωρησιούχος εγγυάται κατ΄ ελάχιστο το 75% του Μεταβλητού Ανταλλάγματος ανωτέρω, όπως αριθμητικά υπεβλήθη στην προσφορά του αναδόχου (Εγγυημένο Αντάλλαγμα), το οποίο καταβάλλεται στον ΟΛΠ σε περίπτωση που το ποσό του ως άνω υπολογιζόμενου Μεταβλητού Ανταλλάγματος είναι μικρότερο από το αντίστοιχο Εγγυημένο, για κάθε συμβατικό έτος σύμφωνα με πίνακα που περιλαμβάνεται στη Σύμβαση Παραχώρησης, όπου αναφέρονται ρητά ανά έτος τα εν λόγω ποσά.

Επιπλέον καταβάλλεται στον ΟΛΠ :

 Αρχική Καταβολή €50εκ. που θα καταβληθούν εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την δημοσίευση της κύρωσης της Σύμβασης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως..

 Επιπρόσθετη Καταβολή €700.000 σε πέντε (5) ετήσιες δόσεις από την 01.01.2010, η οποία αφορά στην κοστολογική επιβάρυνση της ΟΛΠ για την διαχείριση και την εν γένει παρακολούθηση της λειτουργίας της Σύμβασης, καθώς και

 Σταθερό Ετήσιο Αντάλλαγμα Ι & ΙΙ που υπολογίζεται με βάση το μήκος και την έκταση των Προβλητών. Το Σταθερό αυτό αντάλλαγμα ανέρχεται σε τιμές έτους 2008 σε περίπου €5εκ. για τον Προβλήτα ΙΙ και €2εκ. για τον Προβλήτα ΙΙΙ, προσαυξάνεται δε κατ΄ έτος με βάση το Δ.Τ.Κ. πλέον ποσοστού 2%.

3. Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας (IRR)

Κατά την επόμενη οικονομική χρήση, εντός της οποίας θα επιτευχθεί από τον παραχωρησιούχο Εσωτερικός Δείκτης Αποδοτικότητας (IRR) μεγαλύτερος του 16%, τα υπερβάλλοντα προς διανομή κέρδη θα κατανέμονται μεταξύ των μετόχων του παραχωρησιούχου και της ΟΛΠ με αναλογία 50% - 50%.

4. Υλοποίηση Επενδύσεων

Τα έργα που θα υλοποιηθούν μέχρι το 2015, περιλαμβάνουν τη κατασκευή του Προβλήτα ΙΙΙ καθώς και λιμενικά έργα, σύμφωνα με την προσφορά του αναδόχου, στον υπάρχοντα Προβλήτα ΙΙ.

Η εκτιμώμενη επένδυση μέχρι το 2015 ανέρχεται σε περίπου 322εκ. Ευρώ και θα έχει ως αποτέλεσμα την επέκταση της δυναμικότητας των υπαρχόντων υποδομών στα 3.700.000 TEU.

Στο χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης των έργων προβλέπονται επί μέρους προθεσμίες, με δυνατότητα επιβολής ποινικών ρητρών σε περίπτωση υπαίτιας καθυστέρησης εκ μέρους του παραχωρησιούχου.

Συγκεκριμένα για τον Προβλήτα ΙΙΙ, προβλέπεται αποζημίωση 111,4 εκ στον ΟΛΠ σε περίπτωση υπαίτιας μη εκτέλεσης του έργου από τον παραχωρησιούχο, άλλως ισχύει για τον ΟΛΠ δικαίωμα καταγγελίας της Σύμβασης.

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο των έργων που θα εκτελεστούν και των συναφών επενδύσεων γενικότερα, θα ανταποκρίνεται σε υψηλές τεχνικές προδιαγραφές και θα τελούν υπό την εποπτεία και τον έλεγχο των υπηρεσιών του ΟΛΠ.

5. Εγγυητικές Επιστολές

Για την διασφάλιση της καλής εκτέλεσης των συμβατικών όρων, σύμφωνα με τη Σύμβαση προβλέπεται η κατάθεση από τον ανάδοχο τεσσάρων (4) εγγυητικών επιστολών συνολικού ποσού 174 εκ. ως εξής:

(α) Μία (1) εγγυητική επιστολή θα κατατεθεί για την καλή λειτουργία της παραχώρησης, με ισχύ καθ΄ όλη την διάρκειά της,

(β) Δύο (2) εγγυητικές επιστολές θα κατατεθούν για την καλή εκτέλεση των έργων του Προβλήτα ΙΙ και ΙΙΙ αντίστοιχα, με ισχύ μέχρι 12 μήνες μετά την οριστική παραλαβή των έργων.

(γ) Μία (1) εγγυητική επιστολή η οποία έχει ήδη κατατεθεί για διασφάλιση της αρχικής καταβολής, με ισχύ μέχρι την κατάθεση του ποσού των 50 εκ.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται στοιχεία σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές.

6. Περίοδος «συγκατοίκησης»

Στη σύμβαση προβλέπεται περίοδος 6 μηνών, με μονομερές δικαίωμα του ΟΛΠ παράτασης μέχρι 2 μήνες, κατά την οποία ο ΟΛΠ θα παρέχει υπεργολαβικά στον παραχωρησιούχο υπηρεσίες φορτοεκφόρτωσης και εν γένει λειτουργίας του παραχωρούμενου ΣΕΜΠΟ. Από την 1/1/2010 και μετά θα υπάρχει σταδιακή αποχώρηση της ΟΛΠ από τον Προβλήτα ΙΙ προς τον Προβλήτα Ι που θα παραμείνει στη διαχείριση του ΟΛΠ.

Για την ανωτέρω περίοδο ο παραχωρησιούχος θα καταβάλλει το κόστος μισθοδοσίας του προσωπικού με προσαύξηση 15%, ενώ ο ΟΛΠ εγγυάται παραγωγικότητα ίση με τον μέσο όρο της 3τίας 2005-2007. Κατά την περίοδο συγκατοίκησης, ο παραχωρησιούχος υποχρεούται να εφαρμόζει τους κανονισμούς και τα τιμολόγια του ΟΛΠ.

Οι λεπτομέρειες σχετικά με την περίοδο συγκατοίκησης θα ρυθμιστούν με ειδική σύμβαση που θα συναφθεί μεταξύ ΟΛΠ και αναδόχου εταιρείας.

7. Λήξη της σύμβασης

Ενόψει του δημόσιου χαρακτήρα της σύμβασης παραχώρησης, με τους όρους της σύμβασης διασφαλίζεται η δυνατότητα του ΟΛΠ να προβεί σε καταγγελία και λύση της σύμβασης, σε κάθε περίπτωση χωρίς να υφίσταται οικονομική ζημία ο Οργανισμός, ακόμη και εάν συντρέχει πταίσμα αυτού.

Περαιτέρω, υπενθυμίζεται ότι κατά τη λήξη με οποιονδήποτε τρόπο της σύμβασης, είτε δηλαδή επειδή συντρέχει παρέλευση του χρόνου της παραχώρησης είτε όταν η λήξη είναι αποτέλεσμα καταγγελίας, το σύνολο των παραχωρούμενων χώρων και λοιπών εγκαταστάσεων επιστρέφει στον ΟΛΠ για περαιτέρω διαχείριση και εκμετάλλευση.

Ε. ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΡΘΡΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ

Η σύμβαση υπογράφεται μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και του παραχωρησιούχου, ήτοι της εταιρείας ειδικού σκοπού με την επωνυμία «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ», η οποία συστήθηκε από την εταιρεία Cosco Pacific Limited, δηλαδή τον ανάδοχο του διαγωνισμού που διενεργήθηκε από τον ΟΛΠ. Συμβάλλεται περαιτέρω εκ τρίτου και ο ανάδοχος του διαγωνισμού, ο οποίος αναλαμβάνει με το άρθρο 11 συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις έναντι του ΟΛΠ, όπως απαιτείτο κατά τη διακήρυξη του διαγωνισμού.

Στο άρθρο 1 της σύμβασης καθορίζονται τα συμβατικά έγγραφα και η τάξη ισχύος αυτών, ώστε να αποφεύγονται μελλοντικά αμφισβητήσεις και διενέξεις περί του περιεχομένου των υποχρεώσεων που αναλαμβάνονται. Περαιτέρω, στο άρθρο αυτό περιλαμβάνονται ορισμοί οι οποίοι εξυπηρετούν στόχους σαφήνειας κατά την ερμηνεία των συμβατικών όρων, και οριοθετείται το θεσμικό πλαίσιο που περιβάλλει την υπό κύρωση σύμβαση.

Στο άρθρο 2 της σύμβασης οριοθετείται το αντικείμενο της παραχώρησης τόσο από άποψη χώρου και λοιπών διευκολύνσεων, όσο και από λειτουργική σκοπιά, καθώς περιγράφεται και αναλύεται το δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης που παραχωρείται.

Με το άρθρο 3 ρυθμίζονται θέματα έναρξης ισχύος της σύμβασης και καθορίζονται οι αμοιβαίες υποχρεώσεις και δικαιώματα των μερών. Ρυθμίζονται περαιτέρω θέματα έναρξης ισχύος της παραχώρησης, η οποία συνδέεται με την παράδοση του Σ.ΕΜΠΟ στον αντισυμβαλλόμενο του ΟΛΠ καθώς και ισχύος της παραχώρησης. Σε συνάρτηση τέλος με τον χρόνο ισχύος της παραχώρησης, ρυθμίζεται ο τρόπος αναπροσαρμογής του οφειλόμενου μεταβλητού ανταλλάγματος, σε περιπτώσεις παράτασης.

Στο άρθρο 4 περιλαμβάνονται αναλυτικά οι οικονομικοί όροι της παραχώρησης και ρυθμίζεται το θέμα του ανταλλάγματος που παρέχεται στον ΟΛΠ. Με το άρθρο 5 καθορίζονται οι όροι καταβολής του ανταλλάγματος αυτού.

Στα άρθρα 6 και 7 της σύμβασης περιλαμβάνονται οι όροι της χρηματοδότησης των έργων και της τιμολογιακής πολιτικής που οφείλει να ακολουθήσει ο παραχωρησιούχος μέχρι τη λειτουργία του ανταγωνιστικού παρόχου, δηλ. του ΟΛΠ με τη λειτουργία του Προβλήτα Ι. Ειδικά σε σχέση με την χρηματοδότηση, διασφαλίζεται ευελιξία όσον αφορά στο χρηματοδοτικό σχήμα που τελικά θα εφαρμοστεί, υπό τον έλεγχο πάντως και λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέροντα του ΟΛΠ. Ειδικές ρυθμίσεις προβλέπονται για την δυνατότητα αναχρηματοδότησης, ώστε να διασφαλίζεται θετικό αποτέλεσμα και για τον ΟΛΠ όταν η αναχρηματοδότηση πραγματοποιείται με βελτιωμένους όρους σε σχέση με το αρχικά προβλεπόμενο μοντέλο χρηματοδότησης.

Στα άρθρα 8, 9, 10 και 11 περιλαμβάνεται αναλυτική και σαφής καταγραφή και απαρίθμηση των υποχρεώσεων των συμβαλλόμενων μερών, δηλαδή τόσο του ΟΛΠ, όσο και του παραχωρησιούχου και του αναδόχου.

Στα άρθρα 12 έως 16 ρυθμίζονται θέματα που αφορούν την εκτέλεση των έργων που αναλαμβάνει ο παραχωρησιούχος. Ειδικότερα, περιλαμβάνονται όροι που αφορούν τόσο στην περιγραφή του αντικειμένου των έργων αυτών, όσο και στο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των επενδύσεων, τις μελέτες και τις άδειες, και στην εποπτεία και έλεγχο της εξέλιξης των έργων από τον ΟΛΠ. Στόχος είναι να διασφαλισθεί σταδιακή ανάπτυξη των έργων του Σ.ΕΜΠΟ και να επιτευχθεί ετήσια δυναμικότητα, όπως περιγράφεται στον ακόλουθο πίνακα:

Έτος 1 (1-10-2009-31-12-2009) 300.000 TEU

Έτος 2 700.000 TEU

Έτος 3 700.000 TEU

Έτος 4 1.400.000 TEU

Έτος 5 1.700.000 TEU

Έτος 6 2.000.000 TEU

Έτος 7 2.750.000 TEU

Έτος 8 μέχρι πέρας Παραχώρησης κατ’ έτος 3.700.000 TEU

Στο άρθρο 17 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τις εγγυητικές επιστολές που υποβάλλονται από τον παραχωρησιούχο, όπως αναλύεται ανωτέρω (υπό στοιχείο Ι.Δ.5).

Στο άρθρο 18 ρυθμίζονται οι ποινικές ρήτρες που θα καταπίπτουν σε βάρος του παραχωρησιούχου σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεών του από τη σύμβαση. Ειδικότερα, για λόγους νομικής σαφήνειας διακρίνονται και προβλέπονται ποινικές ρήτρες τόσο σχετικά με τις υποχρεώσεις κατασκευής των έργων, όσο και σχετικά με την λειτουργία του Σ.ΕΜΠΟ. Σε βάρος του ΟΛΠ προβλέπεται περιορισμένη ποινική ρήτρα μόνον σε περίπτωση παράβασης των υποχρεώσεων παράδοσης του Σ.ΕΜΠΟ στον ανάδοχο και καθυστέρησης της απαιτούμενης μεταφοράς των δραστηριοτήτων στον Προβλήτα πετρελαιοειδών.

Στα άρθρα 19 και 20 περιλαμβάνονται ρυθμίσεις σχετικά με την παράδοση του Σ.ΕΜΠΟ στον παραχωρησιούχου και την απόδοση αυτού στον ΟΛΠ κατά τη λήξη της σύμβασης.

Στα άρθρα 21 έως 23 ρυθμίζονται θέματα καταγγελίας και πρόωρης λύσης της σύμβασης. Πέραν όσων αναφέρονται ανωτέρω υπό στοιχείο Ι.Δ.7, ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι σε περίπτωση πρόωρης λύσης της σύμβασης λαμβάνεται μέριμνα ώστε να διασφαλίζεται η ομαλή συνεχής λειτουργία του Σ.ΕΜΠΟ, θεσπίζοντας κατάλληλες υποχρεώσεις του παραχωρησιούχου.

Στο άρθρο 24 ρυθμίζονται θέματα σχετικά με τα δικαιώματα των χρηματοδοτών και διασφαλίζεται υποχρέωση του παραχωρησιούχου να ενημερώνει τον ΟΛΠ σχετικά με τα δικαιώματα των χρηματοδοτών που συνομολογεί και αφορούν στο αντικείμενο της παραχώρησης.

Με τα άρθρα 25 και 26 ρυθμίζονται συμβατικά τα θέματα των καθυστερήσεων και παρατάσεων που ενδέχεται να ανακύψουν κατά την εκτέλεση της σύμβασης καθώς και συναφή θέματα ανωτέρας βίας.

Με το άρθρο 27 ρυθμίζεται η περίοδος συγκατοίκησης και προβλέπεται ότι τα ειδικότερα θέματα της υπεργολαβίας μεταξύ ΟΛΠ και παραχωρησιούχου θα ρυθμιστούν με ειδική σύμβαση μεταξύ των ιδίων μερών.

Με το άρθρο 28 καθορίζονται οι υποχρεώσεις ασφαλιστικής κάλυψης που αναλαμβάνει να διασφαλίσει ο παραχωρησιούχος και οριοθετείται η ευθύνη και οι υποχρεώσεις αποζημίωσης μεταξύ των μερών.

Με τα άρθρα 29, 30 και 31 αντίστοιχα ρυθμίζονται τα παρεπόμενα της σύμβασης θέματα της ασφάλειας των λιμενικών εγκαταστάσεων, των ανταποδοτικών τελών και της εκπαίδευσης και πιστοποίησης του προσωπικού.

Τέλος με τις λοιπές διατάξεις της σύμβασης ρυθμίζονται τα θέματα πληροφόρησης, εφαρμοστέου δικαίου, εμπιστευτικότητας, βιομηχανικής ιδιοκτησίας, επικοινωνίας και θεσπίζεται ανεκχώρητο των απαιτήσεων του παραχωρησιούχου έναντι του ΟΛΠ.

ΙΙ. ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΤ’ ΑΡΘΡΟ

¶ρθρο πρώτο

Με το πρώτο άρθρο κυρώνεται νομοθετικά η Σύμβαση της παραχώρησης των Προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων της «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΑΕ», η οποία έχει υπογραφεί μεταξύ του «Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς ΑΕ», της εταιρείας «Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά ΑΕ» και της εκ τρίτου συμβαλλομένης εταιρείας «COSCO Pacific Limited». Η κύρωση της σύμβασης γίνεται προκειμένου αυτή να αποκτήσει ισχύ νόμου, ώστε να διασφαλισθεί η ίση τυπική ισχύς και η συμβατότητα των όρων της παρούσας σύμβασης με την από 13.2.2002 σύμβαση που έχει συναφθεί μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και Ελληνικού Δημοσίου και κυρώθηκε με το ν. 3654/2008.

¶ρθρο δεύτερο

Με το δεύτερο άρθρο προβλέπεται η ρύθμιση συναφών με την κυρούμενη σύμβαση φορολογικών ζητημάτων. Κάθε τέτοια ρύθμιση απαντάται στην πλειονότητα των συμβάσεων παραχώρησης που έχουν κυρωθεί με νόμο, όπως στη Σύμβαση Ανάπτυξης του Αεροδρομίου των Σπάτων με το ν. 2338/1995, στη Σύμβαση Μελέτης-Κατασκευής-Εκμετάλλευσης Λεωφόρου Σπάτων με το ν. 2445/1996 , στη Σύμβαση Παραχώρησης-Συμφωνία Έργου Γέφυρας Ρίου - Αντιρρίου με το ν.2395/1996, στη Σύμβαση Μελέτης - Κατασκευής Μετρό Θεσσαλονίκης με το ν.2714/1999 , στη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου της Μελέτης κλπ. «Ιονία Oδός» με το ν.3555/2007 και στη Σύμβαση Παραχώρησης του Έργου Αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα – Πύργος - Τσάκωνα με το ν.3621/2007. Ειδικότερα:

-Στην παράγραφο 1 προβλέπεται η απαλλαγή της ΑΕΑΣ από το φόρο εισοδήματος επί των δεδουλευμένων τόκων που αποκτά κατά το χρονικό διάστημα μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του Προβλήτα ΙΙΙ.

- Στην παράγραφο 2, προβλέπεται ότι η πληρωμή από την ΑΕΑΣ στην ΟΛΠ ΑΕ του προβλεπομένου στη σύμβαση οικονομικού ανταλλάγματος, αποτελεί έσοδο της ΟΛΠ ΑΕ, υπαγόμενο σε ΦΠΑ και δαπάνη λειτουργίας της ΑΕΑΣ.

- Με την παράγραφο 3 προβλέπεται η επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ προς την ΑΕΑΣ και ορίζεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ (ν.2859/2000), το κατασκευαστικό αντικείμενο που προβλέπεται από τη Σύμβαση παραχώρησης και κάθε συναφής προς το σκοπό αυτό παροχή αγαθών , εργασιών, υπηρεσιών και παρεμπιπτόντων έργων, θεωρούνται ενιαίο αγαθό επένδυσης για την ΑΕΑΣ.

- Στην παράγραφο 4 προβλέπεται η συναφής με την ανωτέρω προβλεπόμενη επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ διαδικασία.

- Στην παράγραφο 5 προβλέπεται η δυνατότητα της ΑΕΑΣ να μεταφέρει τυχόν συσσωρευμένες ζημίες της προς συμψηφισμό με φορολογητέα κέρδη επομένων χρήσεων, χωρίς χρονικό περιορισμό.

– Στην παράγραφο 6 προβλέπεται η κατ’επιλογή της ΑΕΑΣ διαδικασία απόσβεσης του συνολικού κόστους της επένδυσής της.

– Με την παράγραφο 7, ορίζεται η μη υπαγωγή στον ελληνικό φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων των εταιρειών ή / και κοινοπραξιών για τα υλικά, εργασίες ή υπηρεσίες που θα παρέχουν στην ΑΕΑΣ εκτός Ελλάδας υπό την προϋπόθεση ότι υφίσταται σε ισχύ διμερής σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ της Ελλάδας και της χώρας, που έχουν την έδρα τους οι ανωτέρω εταιρίες ή κοινοπραξίες.

- Με την παράγραφο 8, ορίζεται ότι οι συμβάσεις δανείων που συνάπτονται για τη χρηματοδότηση του έργου της Σύμβασης Παραχώρησης και οι παρεπόμενες αυτών απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.

- Με την παράγραφο 9, ορίζεται ότι οι συμβάσεις μεταξύ των δανειστών των δανειακών συμβάσεων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, με τις οποίες μεταβιβάζονται δικαιώματα ή υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτές, απαλλάσσονται από κάθε φόρο, τέλος χαρτοσήμου, εισφορά, δικαίωμα ή κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτων, με την επιφύλαξη των διατάξεων του Κώδικα ΦΠΑ και του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίου του ν.1676/1986.

- Με την παράγραφο 10, ορίζεται ότι οι κάθε είδους αποζημιώσεις που καταβάλλονται από την Ο.Λ.Π. Α.Ε. δυνάμει της Σύμβασης Παραχώρησης και βρίσκονται εκτός πεδίου εφαρμογής του Κώδικα ΦΠΑ απαλλάσσονται από τα τέλη χαρτοσήμου.

Η επανάληψη των διατάξεων αυτών και στον παρόντα νόμο κύρωσης της σύμβασης παραχώρησης μεταξύ ΟΛΠ ΑΕ και παραχωρησιούχου, είναι απαραίτητη, προκειμένου να ισχύσουν οι διατάξεις αυτές και κατά την υλοποίηση της σύμβασης αυτής.

¶ρθρο τρίτο

Με το άρθρο τρίτο προβλέπεται η δυνατότητα της ΑΕΑΣ να ζητήσει την υπαγωγή της στις διατάξεις του ν.δ. 2687/1953 «περί επενδύσεως και προστασίας κεφαλαίων εξωτερικού» για την επένδυση που προβλέπεται στη Σύμβαση Παραχώρησης η οποία κυρώνεται με τον παρόντα νόμο.

¶ρθρο τέταρτο

Στην πρώτη παράγραφο αυτού προβλέπεται ότι κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που αντίκειται στις διατάξεις του παρόντος νόμου ή αφορά σε θέματα που ρυθμίζονται από αυτόν δεν ισχύει .

Στη δεύτερη παράγραφο αυτού ορίζεται ότι η ισχύς του νόμου αρχίζει από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 6 Φεβρουαρίου 2009

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΡΟΚΟΠΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΟΥΦΛΙΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΕΝΔΙΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ, ΑΙΓΑΙΟΥ

ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΠΑΠΑΛΗΓΟΥΡΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΟΛΠ



Σχολιασμένα