Yποχωρεί η πλατίνα στην Ασία

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 06:01
UPD:06:09

Πτωτικά κινήθηκε η πλατίνα στην Ασία καθώς η συρρίκνωση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας παγκοσμίως ενδέχεται να περιορίσει τη ζήτηση καθώς οι εταιρείες του κλάδου αναθεωρούν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για τα κέρδη και μειώνουν την παραγωγή και τις θέσεις εργασίας. Ανοδικά κινήθηκε ο χρυσός.

Σήμερα η Nissan Motor Co., η τρίτη σε μέγεθος αυτοκινητοβιομηχανίας της Ιαπωνίας είπε ότι θα σταματήσει την παραγωγή της σε τρία εργοστάσια για τουλάχιστον 13 ημέρες μετά τη μείωση της ζήτησης. Η General Motors Corp. που αγωνίζεται να ολοκληρώσει έκθεση με την οποία ζητά από τις ΗΠΑ να αυξήσει το πακέτο οικονομικής στήριξης των 13,4 δισ. δολ., ενδέχεται να κλείσει ή να πουλήσει τουλάχιστον τέσσερα εργοστάσια.

Η πλατίνα για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 0,8% στα 1.056,50 δολ. η ουγγιά και προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 1.061 δολ. στις 10 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1981, ενώ οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη μειώθηκαν 27% τον περασμένο μήνα, στα χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον δύο δεκαετιών. Η πλατίνα και το παλλάδιο χρησιμοποιούνται στους καταλύτες των αυτοκινήτων.

Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων για άμεση παράδοση, ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 943,80 δολ. η ουγιά. Το ασήμι σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση στα 13,61 δολ. η ουγγιά όπως και το παλλάδιο, στα 216,50 δολ. η ουγγιά.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • XAUUSDFIX



Σχολιασμένα