Foster’s: Δεν πουλά το σκέλος κρασιού

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 07:20

Ματαίωσε το σχέδιο πώλησης του σκέλους των οίνων η μεγαλύτερη ζυθοποιΐα της Αυστραλίας, Foster’s Group Ltd., καθώς η παγκόσμια ύφεση καθιστά δύσκολη την εύρεση αγοραστή αυτής της δραστηριότητας αξίας 6,8 δισ. δολ. Αυστραλίας (4,4 δισ. δολ. ΗΠΑ).

Η εταιρεία θα χρεωθεί με 415 εκατ. δολ. Αυστραλίας για να κλείσει τα οινοποιεία να πουλήσει σήματα και να μειώσει τις θέσεις εργασίας κατά 300. Οι αλλαγές θα μειώσουν το ετήσιο κόστος της εταιρείας κατά 100 εκατ. δολ. Αυστραλίας έως το 2011, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στη Μελβούρνη.

Με την οικονομική συρρίκνωση και τη χαμηλή ζήτηση στις ΗΠΑ, ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας, Ιαν Τζόνστον, προσπαθεί να αυξήσει τα κέρδη με τη δημιουργία διαφορετικών ομάδων πώλησης για μπύρα και κρασί.

Οι μετοχές της Foster’s υποχώρησαν 1% στα 5,20 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:11 μ.μ. στο Σύδνεϋ. Από το 2001 οι μετοχές σημείωναν για δύο έτη άνοδο.

Ο Τζόνστον θα πουλήσει 36 εκτάσεις με αμπέλια (5.000 εκτάρια) στις ΗΠΑ και την Αυστραλία. Επίσης θα πουλήσει ή θα καταργήσει 37 σήματα κρασιού με πωλήσεις ύψους 60 εκατ. δολ. Αυστραλίας το 2008.

Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 3,2% των κερδών της το πρώτο εξάμηνο, στα 411,3 εκατ. δολ. Αυστραλίας το εξάμηνο που έληξε στον Δεκέμβριο. Κατά μέσον όρο επτά οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News εκτιμούσαν ότι η εταιρεία θα εμφανίσει κέρδη 401 εκατ. δολ. Αυστραλίας.

Τα προ φόρων και τόκων κέρδη στην Αυστραλία και σε Ασία-Ειρηνικό μειώθηκαν 2,3% φθάνοντας στα 503,6 εκατ. δολ. Αυστραλίας, καθώς η ζήτηση για μπύρα δεν ήταν αρκετή για να ισοσταθμίσει τη μείωση της πώλησης κρασιών, σε συνδυασμό με την υποτίμηση του νομίσματος της χώρας.

Τα κέρδη της από την Αμερική αυξήθηκαν 19,3% στα 117,3 εκατ. δολ. Αυστραλίας, καθώς η υποτίμηση του δολαρίου της Αυστραλίας έναντι του αντίστοιχου των νομίσματος των ΗΠΑ αύξησε τα κέρδη.

Τα κέρδη από την Ευρώπη, την Αφρική και τη Μέση Ανατολή αυξήθηκαν 30% στα 58,7 εκατ. δολ. Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα