Coca-Cola 3E: Μειωμένα κατά 10% τα κέρδη 2008

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 08:55
UPD:09:11

Μείωση των καθαρών κερδών της για το 2008 κατά 10%, ανακοίνωσε η Coca-Cola Hellenic, λόγω της μειωμένης ζήτησης για αναψυκτικά και παρά τις πρωτοβουλίες για μείωση του κόστους.

Ειδικότερα, η CCH, ο δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως εμφιαλωτής των προϊόντων της Coca-Cola, ανακοίνωσε σήμερα ότι τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη της μειώθηκαν στα 425 εκατ. ευρώ το 2008. Αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν κέρδη 468,2 εκατ. ευρώ.

Τα συγκρίσιμα κέρδη ανά μετοχή (EPS) διαμορφώθηκαν σε 1,16 ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα λειτουργικά κέρδη (EBIT) υποχώρησαν κατά 6% στα 660 εκατ. ευρώ.

Ο όγκος πωλήσεων της εταιρείας ανήλθε σε 2,116 εκατ. κιβώτια, καταγράφοντας αύξηση 5% έναντι του 2007, ενώ τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις ανήλθαν σε 6,981 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 8% έναντι του 2007.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου καταλογίστηκε μία μη-ταμειακή δαπάνη απομείωσης αξίας ύψους 189 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αναπροσαρμοστεί η λογιστική αξία των ασώματων παγίων στοιχείων των εταιρειών του Ομίλου στην Ιρλανδία και της εταιρείας παραγωγής χυμών Fresh & Co. στη Σερβία.

«Παρά τις δυσμενείς εμπορικές συνθήκες, αυξήσαμε το μερίδιο αγοράς μας στις περισσότερες από τις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα του μοντέλου λειτουργίας μας, του επιτυχώς διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου προϊόντων μας, και της δυναμικής παρουσίας μας στα τελικά σημεία πώλησης», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Coca-Cola 3E, Δώρος Κωνσταντίνου.

«Αναμένουμε ότι το επιχειρηματικό περιβάλλον θα παραμείνει δυσχερές κατά το 2009. Δεδομένων των πρόσφατων σημαντικών συναλλαγματικών διακυμάνσεων σε αρκετές από τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιούμαστε, καθώς και της συχνής αναθεώρησης των επισήμων προβλέψεων σχετικά με την οικονομική ανάπτυξη, δεν πιστεύουμε ότι θα είχε νόημα να θέσουμε στόχους κερδοφορίας για το 2009. Ορισμένες από τις προβλεπόμενες αντιξοότητες θα μετριαστούν από τη μειωμένη πίεση του κόστους πρώτων υλών και τα προγράμματα περαιτέρω περικοπών κόστους, ενισχύοντας παράλληλα την ανταγωνιστική μας θέση στην αγορά.

»Επιπλέον, οι επενδύσεις σε ήδη υπάρχουσες υποδομές, σε συνδυασμό με περαιτέρω έμφαση στο κυκλοφορούν κεφάλαιο, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να βελτιώσουμε σημαντικά τις ταμειακές μας ροές και να διατηρήσουμε την υφιστάμενη μερισματική μας πολιτική. Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι τα ισχυρά θεμέλια της επιχείρησής μας και η εύρωστη κεφαλαιακή μας δομή προδιαγράφουν ευνοϊκές προοπτικές, τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», πρόσθεσε ο κ. Κωνσταντίνου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα