Νιγηρία: Σχέδια σταθεροποίησης του εθνικού νομίσματος

Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009 10:44

Η Νιγηρία σχεδιάζει να σταθεροποιήσει το εθνικό της νόμισμα, το νάιρα, χωρίς να σπαταλήσει τα αποθέματά της σε ξένο συνάλλαγμα, ύψους άνω των 50 δισ. δολαρίων, έπειτα από την πτώση του νομίσματος κατά 20% έναντι του δολαρίου.

Τα παραπάνω δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Chukwuma Soludo, σε συνέντευξή του στο Bloomberg Television. Η κεντρική τράπεζα ακολουθεί μια «ευέλικτη» συναλλαγματική πολιτική, τόνισε.

Οι περιορισμοί στην αγορά συναλλάγματος, οι οποίοι επιβλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, είναι «προσωρινοί» και σχεδιασμένοι να αποτρέψουν την εξάντληση των διεθνών αποθεματικών της νιγηριανής τράπεζας – σε αντιστοιχία με τις πρωτοβουλίες της Ρωσίας για τη στήριξη του ρουβλίου.

«Οι αλλαγές που αποφασίσαμε να εφαρμόσουμε στην αγορά συναλλάγματος είναι σχεδιασμένες ώστε να αποφύγουμε τη ρωσική εμπειρία», δήλωσε ο Soludo.

Σημειώνεται ότι η διολίσθηση του νάιρα ξεκίνησε όταν η τιμή του πετρελαίου – το οποίο αναλογεί στο 90% των εσόδων της χώρας από τις εξαγωγές – άρχισε να υποχωρεί, συνολικά κατά 74%, από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα του περασμένου Ιουλίου.

Η κεντρική τράπεζα της Νιγηρίας αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα να απαγορεύσει τις διατραπεζικές συναλλαγές του νομίσματος. Σύμφωνα με τον Soludo, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής διαθέτει επαρκή αποθεματικά για να ικανοποιήσει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της «ακόμα και για χρόνια».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα