Την άμεση υιοθέτηση μέτρων κοινωνικής συνοχής προτείνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) για την διετία 2009-2010, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί η εργασιακή ειρήνη, απαραίτητη και αναγκαία προϋπόθεση για την ομαλή αντιμετώπιση της κρίσης.
Εν όψει της επερχόμενης οικονομικής κρίσης και της αναπόφευκτης αύξησης της ανεργίας η οποία αριθμητικά μεταφράζεται για το 2009 σε 80.000-120.000 νέους ανέργους, όπως τονίζει στην ανακοίνωση του, η κυβέρνηση οφείλει και πρέπει να προχωρήσει σε άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής με στόχο την ανακούφιση των ανέργων. Συγκεκριμένα προτείνει:
* Αύξηση της χρονικής διάρκειας καταβολής του επιδόματος ανεργίας από ένα σε δυο χρόνια.
* Αύξηση του ποσού του επιδόματος ανεργίας στο 80% του βασικού μισθού της συλλογικής σύμβασης
* Αύξηση κατά 10% του ποσού αποζημίωσης της απόλυσης που καταβάλουν οι εργοδότες και παρακράτηση 5% των αποζημιώσεων απόλυσης των εργαζομένων, εφόσον αυτές υπερβαίνουν το ποσό των 5.000€, με απόδοση των σχετικών ποσών στον ΟΑΕΔ για ενίσχυση του ταμείου ανεργίας .
* Καταβολή από τις επιχειρήσεις ποσού ίσου με 0,5% επί του συνόλου των καταβαλλομένων μεικτών αποδοχών με απόδοση τους στον ΟΑΕΔ για ενίσχυση του ταμείου ανεργίας.
* Παρακράτηση 1% από τον μεικτό μισθό υψηλόμισθων εργαζομένων (άνω των 2.500 €) του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας με απόδοση τους στον ΟΑΕΔ για ενίσχυση του ταμείου ανεργίας.
Εκτός των ανωτέρω, υποστηρίζει ο ΣΕΛΠΕ, είναι αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής και της φοροδιαφυγής (παλαιών και νέων φορολογικών βαρών όλων των υπόχρεων), που έχουν σαν συνέπεια την απώλεια δημοσίων εσόδων από το κράτος, καλλιεργούν δε τη φορολογική ασυνειδησία μεταξύ των πολιτών και διαρρηγνύουν τον κοινωνικό ιστό της χώρας.