Ζ.Κ. Γιούνκερ: «Ο προστατευτισμός δυναμιτίζει τη συνοχή της ΕΕ»

Τετάρτη, 18 Φεβρουαρίου 2009 15:54

«Ο προστατευτισμός δυναμιτίζει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εμποδίζει την ομαλή λειτουργία των ελεύθερων αγορών», επισήμανε σε συνέντευξή του στην Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ») ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ, αν και απέφυγε να κάνει προβλέψεις ως προς το τέλος της οικονομικής κρίσης, υπογράμμισε πως μόνο η πολιτική έχει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την παρούσα κατάσταση.

Ο επικεφαλής του Eurogroup χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη ρύθμισης των αγορών, ωστόσο προειδοποίησε για τους κινδύνους που μπορεί να έχει μια υπερβολική ρύθμιση.

«Ο κίνδυνος αυτός υπάρχει. Απορρέει ιδιαίτερα από τις προστατευτικές κινήσεις, που συνοδεύουν τις κρατικές παρεμβάσεις. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε με σθένος τον προστατευτισμό, διότι συνιστά καταδίκη των ελεύθερων αγορών», υπογράμμισε στη συνέντευξή του.

Εκτίμησε, πάντως, ότι ο προστατευτισμός δεν έχει ιδιαίτερες δυνατότητες εξάπλωσης στην Ευρώπη. «Στις ΗΠΑ, όμως, και στο πακέτο Ομπάμα προβλέπεται πως οι επενδύσεις που θα φέρει η νέα δέσμη μέτρων θα πρέπει να στηρίζονται σε προϊόντα που παράγονται στην Αμερική. Εκεί λοιπόν υπάρχει μία πιο δυνατή απόχρωση από ό,τι στην Ευρώπη. Πάντως, η πρόσφατη συνάντηση του G7 στη Ρώμη κατέστησε σαφές ότι θα πρέπει να κινηθούμε από κοινού, ώστε να αποφύγουμε πολιτικές του προστατευτισμού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα