UBS: Πρόστιμο 780 εκατ. δολ. για φοροδιαφυγή πελατών

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2009 05:46
UPD:10:29
EPA/ALESSANDRO DELLA BELLA

Πρόστιμο ύψους 780 εκατ. δολ. δέχθηκε να καταβάλει η μεγαλύτερη ελβετική τράπεζα, UBS, προκειμένου να επιτύχει εξωδικαστικό συμβιβασμό όσον αφορά στις κατηγορίες ότι «συνωμότησε» για να βοηθήσει χιλιάδες πλούσιους αμερικανούς πολίτες να χρησιμοποιήσουν ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για φοροδιαφυγή, ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο συμφωνίας για την αποφυγή δικαστικής δίωξης και βάσει εντολής της Αρχής Επίβλεψης των Χρηματοοικονομικών Αγορών (FINMA), της ελβετικής ρυθμιστικής αρχής, η UBS θα παραδώσει τα ονόματα ορισμένων από τους πελάτες της, οι οποίοι απέφυγαν την καταβολή φόρων, ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, από τις αρχές της δεκαετίας.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δεν αποκάλυψε τον αριθμό των πελατών της τράπεζας που εμπλέκονται. Ωστόσο, η εφημερίδα Le Temps ανέφερε ότι η UBS θα αποκαλύψει τα ονόματα περίπου 250 πελατών της, κίνηση η οποία αντίκειται στην σχεδόν απαράβατη αρχή που τηρείται εδώ και δεκαετίες στην Ελβετία όσον αφορά το τραπεζικό απόρρητο.

Οι 250 πελάτες συμπεριλαμβάνονται στους συνολικά 19.000 που οι αρχές των ΗΠΑ ζητούν από τους Ελβετούς να κατονομάσουν, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή. Το καλοκαίρι του 2008 εκδόθηκε ένταλμα από αμερικανικό δικαστήριο για τον κατάλογο των ονομάτων αυτών.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτονται σε δικόγραφα που δημοσιοποιήθηκαν χθες, υπάλληλοι της UBS, με επίγνωση των κορυφαίων στελεχών της, βοήθησαν πολίτες - και φορολογούμενους - στις ΗΠΑ να ανοίξουν νέους λογαριασμούς με ψευδή στοιχεία δικαιούχων και να μεταφέρουν χρήματα στους νέους αυτούς λογαριασμούς, ώστε να μην κατονομάζονται ως οι δικαιούχοι.

Η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι Ελβετοί τραπεζίτες ταξίδευαν συχνά στις Ηνωμένες Πολιτείες για να διαφημίσουν τους γνωστούς ελβετικούς νόμους που περιβάλλουν το τραπεζικό απόρρητο. Όπως αναφέρεται στα δικόγραφα, στελέχη ελβετικών τραπεζών ταξίδεψαν στις ΗΠΑ περίπου 3.800 φορές μόνο το 2004 για να συζητήσουν με πελάτες τους σχετικά με τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Χρησιμοποιούσαν φορητούς υπολογιστές με ισχυρό λογισμικό κρυπτογράφησης και άλλες τεχνικές αποφυγής παρακολουθήσεων για να αποτρέψουν τον εντοπισμό τους και να προστατεύσουν τις ταυτότητες και τους αριθμούς λογαριασμών των πελατών τους, ανέφερε το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού η UBS συμφώνησε στη ρύθμιση για την αποφυγή της απαγγελίας κατηγοριών από την αμερικανική κυβέρνηση, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε ότι δεν θα ασκήσει διώξεις υπό τον όρο ότι η τράπεζα θα κάνει τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, θα αποκαλύψει τα ονόματα των πελατών της, θα καταβάλει ένα μεγάλο πρόστιμο και θα διακόψει την πρακτική της παροχής τραπεζικών υπηρεσιών σε Αμερικανούς όπως είναι οι κρυφοί λογαριασμοί.

Ελβετοί δικηγόροι, περιλαμβανομένου του Αντρέας Ρούντ, που εκπροσωπεί πελάτες της UBS στις ΗΠΑ, εξέφρασαν οργή για τη συμφωνία, που, όπως είπε ο Ρούντ, θα εξανεμίσει την αξιοπιστία του ελβετικού τραπεζικού συστήματος.

Η ανάληψη δράσης εναντίον της ελβετικής τράπεζας από την αμερικανική κυβέρνηση σημειώνεται μία εβδομάδα αφότου η UBS και η Credit Suisse ανακοίνωσαν μεγάλες ζημίες στο τέταρτο τρίμηνο του 2008.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα