Qantas: Στο Baa2 η πιστοληπτική της ικανότητα

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 06:54

Τη μεγαλύτερη μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας υπέστη η Qantas Airways Ltd., ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της Αυστραλίας – από την Moody’s Investors Service, εξ αιτίας της μείωσης της ζήτησης για ταξίδια.

Η αεροπορική εταιρεία υποβαθμίστηκε στο Baa2, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο για επενδύσεις, από το Baa1, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Moody’s. Η προοπτική της χαρακτηρίζεται «σταθερή». Η αλλαγή επηρεάζει έλλειμμα περίπου 1,5 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Η Qantas μείωσε τη δυναμικότητά της, αναδιοργάνωσε τις πτήσεις της και πούλησε νέες μετοχές για να μπορέσει να πληρώσει τα νέα αεροσκάφη της αξίας 35 δισ. δολ. Αυστραλίας (22,4 δισ. δολ. ΗΠΑ) μετά την αύξηση της τιμής των καυσίμων και τη μείωση τη ζήτησης που ώθησε 66% χαμηλότερα τα καθαρά κέρδη. Η παγκόσμια ύφεση επηρέασε αρνητικά τα επαγγελματικά ταξίδια και τα ταξίδια αναψυχής με αποτέλεσμα η British Airways Plc, η Japan Airlines Corp. και άλλες αεροπορικές εταιρείες να εμφανίσουν ζημίες.

Οι μετοχές της Qantas υποχώρησαν 3,4% φθάνοντας στο 1,69 δολ. Αυστραλίας η μία στη 1:19 μ.μ. κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Σύδνεϋ. Φέτος οι μετοχές της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρείας της Αυστραλίας έχουν σημειώσει απώλειες 36%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα