Στο στόχαστρο της Επ.Αντ. και οι αρτοποιοί

Παρασκευή, 20 Φεβρουαρίου 2009 10:22

Από ψιλό… κόσκινο περνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους αρτοποιούς, με σκοπό τη συλλογή στοιχειών για ενδεχόμενη εναρμόνιση των τιμών του ψωμιού στο ράφι.

Από ψιλό… κόσκινο περνά η Επιτροπή Ανταγωνισμού τους αρτοποιούς, με σκοπό τη συλλογή στοιχειών για ενδεχόμενη εναρμόνιση των τιμών του ψωμιού στο ράφι.

Η παρέμβαση της Επιτροπής, η οποία ολοκληρώθηκε αυτή την εβδομάδα με διήμερο αιφνιδιαστικό έλεγχο στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος, αποτελεί συνέχεια συντονισμένων ελέγχων που διενεργεί εδώ και μήνες στην αγορά άρτου, συλλέγοντας τιμολογιακά στοιχεία από το χωράφι μέχρι και στο ράφι.

Πρόθεση της Ανεξάρτητης Αρχής είναι να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με το βαθμό επίδρασης των τιμών κτήσης των πρώτων υλών (σιτηρά και άλευρα) στην τιμολόγηση του ψωμιού, αλλά και με το ενδεχόμενο η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος να παρεμβαίνει καθορίζοντας τιμές στα μέλη της.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα αυτό συνεργείο ελεγκτών της Επιτροπής Ανταγωνισμού επί δύο μέρες, την Τρίτη και την Τετάρτη, κυριολεκτικά ξεσκόνισε τα γραφεία της Ομοσπονδίας, συγκεντρώνοντας ηλεκτρονικό και έντυπο υλικό, το οποίο ήδη επεξεργάζεται.

Της προαναφερόμενης εφόδου είχαν διενεργηθεί συντονισμένοι - δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε Αθήνα και περιφέρεια, τόσο σε αρτοποιεία, όσο όμως και σε τοπικά συνδικαλιστικά όργανα του κλάδου.

Παράλληλα, έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και σε παραγωγούς σιτηρών, καθώς και σε μεγάλες αλευροβιομηχανίες.

Πάντως, χθες, οι αρτοποιοί, διά του προέδρου τους, κ. Μ. Μούσιου, υποστήριξαν ότι ο κλάδος δεν δρα συντονισμένα σε θέματα τιμών, ωστόσο όμως παραδέχθηκαν ότι παρά την τελευταία μείωση των τιμών στις πρώτες ύλες δεν υπήρξαν αντίστοιχες μειώσεις στην τιμή του ψωμιού.

Όπως υπογράμμισαν, αυτό συνέβη διότι το 2008 τα αρτοποιεία είχαν απορροφήσει μέρος της αύξησης του κόστους παραγωγής που προκάλεσαν οι υπέρογκες ανατιμήσεις στις πρώτες ύλες, καθώς και διότι στο ίδιο διάστημα αυξήθηκαν σημαντικά και άλλοι συντελεστές κόστους, όπως τα ενοίκια, τα εργατικά και εν γένει τα λειτουργικά κόστη.

Οι πρώτες ύλες

Ο κ. Μούσιος τόνισε χθες ότι στο διάστημα 2007 - 2008 το αλεύρι ανατιμήθηκε έως και 44 ευρώ στη συσκευασία των 50 κιλών, από 20 έως 22 ευρώ που ήταν το προηγούμενο διάστημα, λόγω της κάθετης ανόδου των τιμών των πρώτων υλών. Την ίδια περίοδο, η τιμή του ψωμιού στο μισό κιλό (φρατζόλα των 350 γραμμαρίων) αυξήθηκε στα 70 με 80 λεπτά, από 60 με 70 λεπτά.

Σήμερα, το αλεύρι στη συσκευασία των 50 κιλών πωλείται στα 32 ευρώ το κιλό, και όπως επεσήμανε ο κ. Μούσιος η τιμή του ψωμιού θα μειωθεί εφόσον τα αρτοποιεία αρχίσουν να προμηθεύονται τις 50κιλές συσκευασίες στην τιμή των 22 ευρώ που ήταν το 2007, ενώ η τιμή της λαγάνας, φέτος, θα παραμείνει σταθερή στα 2,8 με 3 ευρώ τα 750 γραμμάρια.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια παρουσίασε αύξηση στα 70 κιλά, από 65 κιλά που ήταν το 2000, λόγω της αυξημένης ζήτησης από τους οικονομικούς μετανάστες. Αξίζει πάντως να τονιστεί ότι τη δεκαετία του ΄50 η κατά κεφαλήν κατανάλωση ψωμιού ήταν στα 210 κιλά (!).

Όσο για τη διάρθρωση της αγοράς, στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 14.000 αρτοποιεία, εκ των οποίων 3.000 - 3.500 στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη. Από το σύνολο των αρτοποιείων περίπου 500 ανήκουν σε μετανάστες.

ΠΛΑΤΩΝΑΣ ΤΣΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα