Παραμένει το τουρκικό αγκάθι για την τετραμερή συμφωνία στο φ.α.

Eλλάδα - Ιταλία - Τουρκία - Αζερμπαϊτζάν
Κυριακή, 22 Φεβρουαρίου 2009 10:14
UPD:10:24

Η στάση της Τουρκίας στα θέματα διέλευσης τράνζιτ φυσικού αερίου με προορισμό άλλες γειτονικές χώρες, συνεχίζει να αποτελεί το εμπόδιο στην προώθηση των επενδύσεων που θα αυξήσουν τις πηγές προμήθειας της Ε.Ε. (Ελληνο-Ιταλικός αγωγός, Nabucco).

Αυτό επιβεβαιώθηκε την Παρασκευή με τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, αναφορικά με την προοπτική υπογραφής τετραμερούς συμφωνίας (Ελλάδας - Ιταλίας - Τουρκίας - Αζερμπαϊτζάν), η οποία εκτιμάται ότι θα ξεμπλοκάρει το όλο θέμα. «Ολα αυτά θα τα δείξει ο χρόνος» ήταν η απάντηση του υπουργού για το πότε προβλέπεται να υπογραφεί η τετραμερής, η οποία ως γνωστόν συζητείται εδώ και 2 χρόνια, ενώ Ιταλία και Ελλάδα την επιδιώκουν με κάθε μέσο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρωτοβουλίες της προηγούμενης διοίκησης του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, για διαμεσολάβηση μεταξύ Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν, ώστε να συμφωνηθούν όροι διέλευσης του αζέρικου αερίου από τους τουρκικούς αγωγούς, δεν είχαν θετικό αποτέλεσμα. Η γειτονική χώρα επιδιώκει να ελέγχει πλήρως τις ποσότητες αερίου που διέρχονται από τα δίκτυά της αγοράζοντας και μεταπουλώντας το αέριο στις χώρες εισαγωγής. Αντίθετα, χώρες παραγωγής όπως το Αζερμπαϊτζάν και εισαγωγής όπως η Ελλάδα και η Ιταλία επιδιώκουν την απ' ευθείας εμπορική συμφωνία μεταξύ πωλητή και αγοραστή και την καταβολή τελών διέλευσης στην Τουρκία.

Πάντως, αυτή τη στιγμή, η Τουρκία τηρεί στάση αναμονής στο συγκεκριμένο θέμα, έως ότου η αμερικανική διπλωματία προσδιορίσει τη στάση της απέναντί της, μετά την κυβερνητική αλλαγή, ενώ επιπλέον δείχνει ότι θα το αξιοποιήσει ευρύτερα για την επίτευξη στόχων, αναφορικά με την προώθηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΪΤΑΝΤΖΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα