Παρέμειναν θεατές στη Ν.Υ.

Κέρδη για την Ευρώπη
Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2002 00:01
UPD:08:02

ΣΕ ΣΤΕΝΑ πλαίσια διακυμάνσεων κινήθηκαν οι μετοχικές τιμές στη Wall Street κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, καθώς η παγκόσμια ένταση σε γεωπολιτικό επίπεδο κράτησε στο περιθώριο τους επενδυτές μία ημέρα πριν από το τέλος του έτους.

Οι μετοχές τεχνολογίας υποχώρησαν, υποκινούμενες από την πτώση του τομέα ημιαγωγών, περιλαμβανομένης της Intel, μετά την είδηση ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις επεξεργαστών επιβραδύνθηκαν το Νοέμβριο από τον Οκτώβριο.

«Ο όγκος των συναλλαγών ήταν εξαιρετικά περιορισμένος, απουσίαζαν οι αγοραστές και ασκήθηκαν πιέσεις. Η όλη υπόθεση με τη Β. Κορέα έχει κάνει τους επενδυτές ανήσυχους», αναφέρουν αναλυτές.

Με βάση την πορεία της στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, η Wall Street βαδίζει προς το τρίτο διαδοχικό έτος ζημιών, καθώς δεν απομένει παρά μία μόνο ημέρα πριν από το Νέο Ετος. Πρόκειται για τη χειρότερη απόδοση από την περίοδο 1939-41.

O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε συνολικά 29,07 μονάδες, ποσοστό 0,35% κλείνοντας στις 8.332,85 μονάδες. Απώλειες 8,77 μονάδων, ποσοστό 0,65%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.339,54 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κέρδισαν έδαφος προς το τέλος της συνεδρίασης, στηριζόμενα από την άνοδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, με πρώτη τη μετοχή της DaimlerChrysler, αλλά και από τις τοποθετήσεις των επενδυτών σε ασφαλείς κλάδους εν όψει της αβεβαιότητας την προσεχή χρονιά.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του ενεργειακού τομέα, περιλαμβανομένης της ΒΡ, χάρη στην εκτίναξη των μετοχών πετρελαίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών εν όψει επικείμενου πολέμου στο Ιράκ αλλά και της αβεβαιότητας σε επίπεδο οικονομίας και εταιρικών κερδών. «Η τιμή του πετρελαίου προκαλεί νευρικότητα για τις πιθανές επιπτώσεις της στην ανάκαμψη της οικονομίας», λέει χαρακτηριστικά αναλυτής της Merrill Lynch.

Το Λονδίνο έκλεισε με κέρδη 1,9%, το Παρίσι 0,4% και η Φραγκφούρτη 1,9%. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά περισσότερο από μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ ο δείκτης DJ Stoxx 50 κατά 0,9%.

Οι μετοχές του ενεργειακού τομέα ήταν μεταξύ των μετοχών που σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Η μετοχή της ΒΡ ενισχύθηκε κατά 2,2%, της ιταλικής ΕNI κατά 1,7%, ενώ της TotalFinaElf κατά 1,9%. Κέρδη σημείωσε επίσης και ο τομέας ειδών διατροφής, ποτών, βασικών υλών και κοινής ωφελείας, με τη μετοχή της Nestle και της Diageo να ενισχύονται κατά 2,1% και 2,8% αντίστοιχα.

Tο Τόκιο έκλεισε το 2002 σε αρνητικό κλίμα, λόγω της πτώσης των μετοχών σημαντικών blue chip. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε 1,55%, ενώ από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχει χάσει 19% της αξίας του.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα