Την 6η ετήσια έκθεση με τίτλο «European Powers of Construction 2008», η οποία κατατάσσει τις 100 μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες της Ευρώπης βάσει του κύκλου εργασιών του οικονομικού έτους 2007, πριν δηλαδή ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, παρουσίασε η Deloitte.
Παράλληλα, καταγράφει τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στον κλάδο των κατασκευών, καθώς και τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει, ενώ εξετάζει τις επιπτώσεις της κρίσης, συζητώντας μέτρα στήριξης του κλάδου.
Σύμφωνα με την έκθεση, κορυφαία ευρωπαϊκή κατασκευαστική εταιρία το 2007 παρέμεινε η γαλλική VINCI S.A., ενώ η επίσης γαλλική Bouygues S.A. κατέλαβε τη 2η θέση, ακολουθούμενη από τη γερμανική HOCHTIEF AG. Όσον αφορά στην εθνική κατάταξη, το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολούθησε να ηγείται του ευρωπαϊκού κλάδου κατασκευών με 28 εταιρίες ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες (33 το 2006), ενώ τη 2η θέση κατέλαβε η Ισπανία με 11 (11 το 2006) και την 3η η Ολλανδία με 10 (11 το 2006).
Η Ελλάδα κατέκτησε την 8η θέση, μαζί με την Αυστρία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιρλανδία και τη Φιλανδία, με 3 εταιρίες (1 το 2006) ανάμεσα στις 100 μεγαλύτερες.
Πιο συγκεκριμένα, η Τεχνική Ολυμπιακή Α.Ε. συμπεριλήφθηκε στην 35η θέση της κατάταξης, η Ελληνική Τεχνοδομική ΤΕΒ Α.Ε. (πλέον ΕΛΛΑΚΤΩΡ Α.Ε.) στην 83η και η J&P ¶βαξ Α.Ε. στην 90η. Αξίζει να σημειωθεί ότι 75 εταιρίες παρουσίασαν μέση αύξηση του κύκλου εργασιών που προήλθε από κατασκευές κατά €288 εκατ. και μέση αύξηση του καθαρού κέρδους από κατασκευές κατά 4,6% σε σχέση με το προηγούμενο οικονομικό έτος, ενώ οι εταιρίες με κύκλο εργασιών μικρότερο των €5 δισ. παρουσίασαν υψηλότερο καθαρό περιθώριο κέρδους σε σχέση με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες. Ωστόσο, το μέσο καθαρό περιθώριο κέρδους όλων των εταιριών μειώθηκε σε σχέση με το 2006.
Οι επιπτώσεις της κρίσης
Στο πλαίσιο της έκθεσης εξετάστηκαν και οι επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης στον κλάδο των κατασκευών, οι οποίες αναμένεται ότι θα γίνουν περισσότερο αισθητές μέσα στους επόμενους 12 με 18 μήνες. Προς το παρόν, το ανεκτέλεστο έργο των κατασκευαστικών εταιριών εκτιμάται ότι θα τις βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις για ένα μικρό χρονικό διάστημα, προτού η κατασκευαστική δραστηριότητα ακολουθήσει την πτωτική πορεία του ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχάλη Χατζηπαύλου, Διευθύνοντα Σύμβουλο της Deloitte & Touche στην Ελλάδα, «Η παραπάνω τάση θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί ως ένα βαθμό από επενδύσεις του δημόσιου τομέα σε έργα υποδομής, καθώς και από την υλοποίηση έργων μέσω των ΣΔΙΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, η προκήρυξη μεγάλων έργων, όπως του πανελλαδικού δικτύου οπτικών ινών, της αναβάθμισης των αεροδρομίων της περιφέρειας και της επέκτασης της Αττικής Οδού, θα μπορούσαν να στηρίξουν τον κλάδο σε αυτήν τη δύσκολη χρονική συγκυρία».