Αποφάσεις για αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών

Συνάντηση του γ.γ. του ΥΜΕ με την ΟΦΑΕ
Δευτέρα, 23 Φεβρουαρίου 2009 17:04
UPD:17:08

Το υπουργείο Μεταφορών εκφράζει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο που έχει με το προεδρείο της ΟΦΑΕ, ώστε να επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Εκκληση για τερματισμό των κινητοποιήσεων απευθύνει το υπουργείο Μεταφορών στους αυτοκινητιστές διεθνών μεταφορών μετά τη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Πλατή με το προεδρείο της ΟΦΑΕ (Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινητιστών Ελλάδος Διεθνών Μεταφορών).

Κατά τη συνάντηση, αποφασίσθηκαν τα ακόλουθα:

- Θα συνταχθεί σχέδιο νόμου, με την παρουσία εκπροσώπου του Προεδρείου της ΟΦΑΕ, προκειμένου να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου των Μεικτών Κλιμακίων Ελέγχων. Αποφασίσθηκε να ιδρυθεί σχετική Ειδική Υπηρεσία στο ΥΜΕ.

- Εστάλη ήδη επιστολή του Γενικού Γραμματέα προς τους Γενικούς Γραμματείς των Περιφερειών, ιδίως των νομών που είναι όμοροι με γειτονικά κράτη, αλλά και των τριών λιμανιών από όπου διενεργούνται διεθνείς μεταφορές. Ζητείται η ενεργοποίηση και η εντατικοποίηση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών στις εισόδους και στις εξόδους της χώρας.

- Σε συνεργασία με το ΥΕΝ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα συνταχθεί τάχιστα τροπολογία, βάσει της οποίας δεν θα ισχύει η αυτόφωρη διαδικασία εναντίον των οδηγών φορτηγών, σε περίπτωση που βρεθεί ότι σε αυτά έχουν επιβιβασθεί λαθρομετανάστες. Από σήμερα, αυτό που θα ισχύει θα είναι το εξής: Ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος θα αποστείλει το απόγευμα εντολή στους επί κεφαλής των Λιμεναρχείων Πάτρας, Κορίνθου και Ηγουμενίτσας να εκδίδουν πιστοποιητικό ελέγχου, εφόσον το φορτηγό ελέγχθηκε και προτού περάσει στο πλοίο. Με αυτόν τον τρόπο, αίρεται η ευθύνη του οδηγού του φορτηγού, όταν το πλοίο φθάσει στον προορισμό του. Είναι αυτονόητο ότι το μέτρο αυτό δεν θα ισχύει σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι το φορτηγό είχε προκατασκευασμένη κρύπτη. Στην τελευταία περίπτωση ισχύουν οι διατάξεις του Ποινικού Κώδικα.

- Τέλος, για το ζήτημα των τελωνειακών αρχών και της ΥΠΕΕ που έθεσε το Προεδρείο της ΟΦΑΕ, κανονίστηκε συνάντηση του Προεδρείου της ΟΦΑΕ με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα, η οποία κανονίστηκε για αύριο το πρωΐ στις 8 π.μ.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο προτρέπει τα μέλη της ΟΦΑΕ κατά την αυριανή τους Γενική Συνέλευση να λάβουν υπόψη τους τα όσα προαναφέρονται και να θελήσουν να διακόψουν τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις. Εκφράζει ακόμη την ετοιμότητά του να συνεχίσει τον εποικοδομητικό διάλογο που έχει με το προεδρείο τους, ώστε να επιλυθούν με τον καλύτερο τρόπο και το συντομότερο δυνατόν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα