Την Ελλάδα επισκέπτεται η επίτροπος περιφερειακής πολιτικής, Ντανούτα Χούμπνερ, από τις 25 έως τις 27 Φεβρουαρίου.
Η κ. Χούμπνερ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, και μέλη της κυβέρνησης για να συζητήσουν σχετικά με τη συμβολή της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Ανάκαμψη της Οικονομίας, καθώς και σχετικά με το ρόλο της πολιτικής ως κινητήριας δύναμης για επενδύσεις στην καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.
Η επίτροπος θα μιλήσει στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με θέμα «Καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής» και θα επισκεφθεί συγχρηματοδοτούμενα έργα στις περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων.
Η συνάντηση της επιτρόπου με τον κ. Καραμανλή και μέλη της ελληνικής κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 25 Φεβρουαρίου. Στη συνάντηση αυτή η επίτροπος θα αναφερθεί στην πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιταχύνει τις πληρωμές στο πλαίσιο των διαρθρωτικών ταμείων ως συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης. Η Ελλάδα θα λάβει επιπλέον προκαταβολή 408 εκατομμυρίων ευρώ το 2009, πέραν του 1,1 δισεκατομμυρίου ευρώ που έχει ήδη λάβει σε προκαταβολές από το 2007. Η επένδυση αυτή θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να επιταχύνει την υλοποίηση των έργων που λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ για τη συνοχή.
Στις 26 Φεβρουαρίου η επίτροπος θα συμμετάσχει στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα με θέμα «Καινοτομία, έρευνα και ανάπτυξη στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιφερειακής πολιτικής». Η ημερίδα διοργανώνεται από τον κ. Μανώλη Αγγελάκα, ευρωβουλευτή, υπό την αιγίδα της πολιτικής ομάδας ΕΛΚ-ΕΔ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η επίτροπος θα ενθαρρύνει τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες να συνεχίσουν να επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αειφόρο ανάπτυξη, με έμφαση στην υποστήριξη καινοτόμων εταιρειών και συστημάτων. Την περίοδο 2007-2013 οι ελληνικές αρχές θα χορηγήσουν πάνω από 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ σε καινοτόμα σχέδια στον τομέα της έρευνας και ανάπτυξης, της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και των τεχνολογιών επικοινωνιών και πληροφοριών. Οι επενδύσεις αυτές αντιπροσωπεύουν το 18% από τη συνολική χρηματοδότηση ύψους 20,4 δισεκατομμυρίων ευρώ που δίνεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή.
Σχολιάζοντας την επίσκεψή της στην Ήπειρο και τα Ιόνια Νησιά στις 26 και 27 Φεβρουαρίου, η επίτροπος Χούμπνερ ανέφερε: «Αυτές οι δύο περιφέρειες αντιμετωπίζουν προκλήσεις ως προς την προσπελασιμότητα, τις περιβαλλοντικές υποδομές και υπηρεσίες αλλά, χάρη και στην ενίσχυση που λαμβάνουν στο πλαίσιο της πολιτικής για τη συνοχή, έχουν καταφέρει να αξιοποιήσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν, όπως την πολιτιστική τους κληρονομιά, τον ανθηρό τουριστικό τομέα και την ικανότητά τους να συνεργάζονται σε κοινά σχέδια με τις γειτονικές χώρες».
Επίσκεψη στην περιφέρεια της Ηπείρου
Η επίτροπος θα επισκεφθεί το Τεχνολογικό Πάρκο Ιωαννίνων, το οποίο συνδέει την ερευνητική κοινότητα των Ιωαννίνων με την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς και τον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης για τον οποίο δόθηκαν 1,8 εκατομμύρια ευρώ από την ΕΕ με σκοπό την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου. Θα επισκεφθεί επίσης τον χώρο υγειονομικής ταφής απορριμάτων (ΧΥΤΑ) στο Καρβουνάρι Παραμυθιάς (συμμετοχή της ΕΕ: 7,9 εκατομμύρια ευρώ). Η πολιτική για τη συνοχή στην Ελλάδα έχει συμβάλει στη δημιουργία πολλών τέτοιων χώρων ταφής απορριμάτων, ώστε να εξασφαλιστεί ότι συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για το περιβάλλον, ενώ συγχρηματοδοτεί το κλείσιμο εκατοντάδων παράνομων χωματερών.
Επίσκεψη στα Ιόνια Νησιά
Η επίτροπος θα επισκεφθεί το λιμάνι της Κέρκυρας για το οποίο έχουν δοθεί 4,8 εκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα INTERREG Ελλάδας-Iταλίας και το οποίο θεωρείται ως ένα λαμπρό παράδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας. Χάρη στο πρόγραμμα αυξήθηκε, ειδικότερα, η δυναμικότητα του λιμανιού ως προς τα επιβατηγά-οχηματαγωγά πλοία.
Τα διαρθρωτικά ταμεία βοηθούν, επίσης, στην αποκέντρωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε απομονωμένες περιφέρειες της Ελλάδας, ώστε να αποσυμφορηθούν τα κύρια εκπαιδευτικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Κατά την επίσκεψή της στα Ιόνια Νησιά, η επίτροπος κα θα επισκεφθεί το Τμήμα Ιστορίας και το Τμήμα Aρχειονομίας και Bιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, που σήμερα στεγάζονται σε ένα σύγχρονο κτίριο που διευκολύνει περισσότερο την έρευνα και τη διδασκαλία, χάρη στην επιχορήγηση ύψους 4,5 ευρώ από την ΕΕ.