ΥΠΑΝ: Kανένας συμβιβασμός με φαινόμενα αισχροκέρδειας

Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2009 13:56
UPD:19:02

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με φαινόμενα αισχροκέρδειας, με ολιγοπωλιακές πρακτικές, με πρακτικές και μεθοδεύσεις καρτέλ», υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην 4η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς.

Την αποφασιστικότητά του να μην συμβιβαστεί με φαινόμενα αισχροκέρδειας και ολιγοπωλιακές πρακτικές υπογράμμισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στην 4η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Καταναλωτή και Αγοράς.

Αφού αναφέρθηκε στη χθεσινή συμφωνία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως η προσπάθεια δε θα μείνει εδώ, αλλά θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα όπου η αγορά δεν λειτουργεί ικανοποιητικά, με συγκεκριμένες κινήσεις και δράσεις. «Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με φαινόμενα αισχροκέρδειας, με ολιγοπωλιακές πρακτικές, με πρακτικές και μεθοδεύσεις καρτέλ», υπογράμμισε, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ο καταναλωτής είναι το πιο ισχυρό και το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της ακρίβειας.

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα διστάσω να καλέσω τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ

Κ. Χατζηδάκης: Δεν θα διστάσω να καλέσω τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ

«Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε το όπλο αυτό. Και δεν θα διστάσω και εγώ ο ίδιος να καλέσω τους καταναλωτές σε μποϊκοτάζ προϊόντων σε ορισμένους κλάδους, αν κάποιοι επιμείνουν στην πρακτική της αισχροκέρδειας, αγνοώντας ότι ιδιαίτερα το 2009 πρέπει να είναι μια χρονιά εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εθνικής αλληλεγγύης», προειδοποίησε ο κ. Χατζηδάκης.

«Ειδικά τώρα, που περνάμε τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, έχουμε χρέος να σταθούμε δίπλα στο καταναλωτικό κίνημα και ακόμα περισσότερο δίπλα στον Έλληνα καταναλωτή, δίπλα στον Έλληνα πολίτη», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο υπουργός Ανάπτυξης και συνέχισε λέγοντας:

«Η πολιτεία αναλαμβάνει τις ευθύνες που τις αναλογούν απέναντι στην αγορά και τις επιχειρήσεις σε ένα περιβάλλον διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με τη σειρά τους και οι ίδιες οι επιχειρήσεις πρέπει να αναλογιστούν τις ευθύνες που έχουν προς στους καταναλωτές που περνούν δύσκολες ώρες».

Αδικαιολόγητες οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Kανένας συμβιβασμός με φαινόμενα αισχροκέρδειας

Kανένας συμβιβασμός με φαινόμενα αισχροκέρδειας

Όσον αφορά την αγορά των καυσίμων, ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε αδικαιολόγητες τις αυξήσεις στις τιμές λιανικής, προαναγγέλλοντας τη λήψη περαιτέρω μέτρων μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία.

«Τις πρώτες ημέρες της ανάληψης των καθηκόντων μου κάλεσα όλους τους εμπλεκόμενους στο κύκλωμα πετρελαιοειδών και τους ζήτησα αυτοσυγκράτηση. Ωστόσο, οι τιμές λιανικής ανεβαίνουν, σε ένα βαθμό αδικαιολόγητα. Γι’αυτό η κυβέρνηση δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια», παρατήρησε ο κ. Χατζηδάκης. Ήδη, όπως είπε, από την ερχόμενη εβδομάδα, μικτά κλιμάκια του υπουργείου, αποτελούμενα από υπαλλήλους του τομέα Ενέργειας και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου θα διενεργούν επιτόπιους ελέγχους σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα υγρών καυσίμων κατά το πρότυπο των κοστολογικών ελέγχων που γίνονται ήδη σε επιχειρήσεις.

«Η κυβέρνηση στέλνει το μήνυμα προς όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο κύκλωμα των υγρών καυσίμων, ότι σε καμιά περίπτωση δε θα ανεχθεί τέτοια φαινόμενα. Όσο νωρίτερα λάβουν το μήνυμα όσοι δεν το έχουν λάβει ακόμα, τόσο το καλύτερο για όλους», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Το ΤΕΜΠΜΕ λειτουργεί ικανοποιητικά»

Εξάλλου, ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ), διευκρινίζοντας ότι σήμερα, μετά από 45 ημέρες λειτουργίας του, έχουν εγκριθεί περίπου 10.500 δάνεια που αγγίζουν τα 1,2 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα