Πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο

Ποιοι συμμετέχουν στην κινητοποίηση
Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 09:36

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας της ΑΔΕΔΥ και πορεία προς τη Βουλή.

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στο Δημόσιο, τα ΝΠΔΔ και τους ΟΤΑ, έχει κηρύξει για σήμερα η ΑΔΕΔΥ διεκδικώντας την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων.

Στην κινητοποίηση συμμετέχουν εργαζόμενοι (μόνιμοι και αορίστου χρόνου) στα υπουργεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, εργαζόμενοι στην Υγεία, όπου με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, στην Παιδεία, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Αυτοδιοίκηση.

Οι ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας συμμετέχουν στην κινητοποίηση με 3ωρη στάση εργασίας από τις 10.00 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι. Κύρια αιτήματα της απεργιακής κινητοποίησης είναι η επίλυση προβλημάτων που παρατηρούνται στο Ταμείο Πρόνοιας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.

Οι διεκδικήσεις θα προβληθούν στην κεντρική απεργιακή συγκέντρωση, που οργανώνει σήμερα η ΑΔΕΔΥ, στις 11 το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Η διοίκηση της ανώτατης συνδικαλιστικής οργάνωσης των δημοσίων υπαλλήλων κάνει λόγο για «κατάρρευση» του Ταμείου Πρόνοιας, όπου 15.000 συνταξιούχοι επί 17 μήνες αναμένουν την καταβολή του εφάπαξ, όπως επισημαίνεται, όταν οι αποφάσεις εις βάρος της περιουσίας του Ταμείου, καθώς και οι δικαστικές αποφάσεις για τους δικαστικούς και τις διεκδικήσεις τούς έχουν στοιχίσει 1,3 δισ. από τις εισφορές των άλλων εργαζομένων στο Δημόσιο.

Για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, υπάρχουν μεγάλα προβλήματα. Από τον προϋπολογισμό του 2009 αποπληρώνονται οι υποχρεώσεις (σε γιατρούς, φαρμακοποιούς κ.λπ.) του 2008, ενώ για το τρέχον έτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει νέα αδυναμία, που αναμένεται να οδηγήσει τον Μάρτιο ή στις αρχές Απριλίου σε νέα διακοπή της ιατροφαρμακευτικής ασφαλιστικής κάλυψης.

Με την απεργία, πέρα από τα ασφαλιστικά και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, που αποτελούν ζητήματα αιχμής, προβάλλονται και οι οικονομικές διεκδικήσεις που αποκτούν έναν επίκαιρο χαρακτήρα, λόγω των συνεπειών της οικονομικής κρίσης και των συστάσεων από την κυβέρνηση για αυτοσυγκράτηση.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία, η οποία μετέχει στην απεργία, διεκδικεί κατώτατο μισθό 1.350 ευρώ, δίκαιο φορολογικό σύστημα, ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, προστασία και αναβάθμιση των δημοσίων υπηρεσιών και κατάργηση του νόμου των ΣΔΙΤ, προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μη εισαγωγή ελαστικών μορφών απασχόλησης.

Η νομαρχία Αθηνών

Λόγω της εξαγγελθείσας από την ΑΔΕΔΥ απεργίας και πιθανής συμμετοχής σε αυτήν υπαλλήλων των Διευθύνσεων Μεταφορών της Νομαρχίας Αθηνών, ανακοινώθηκε από τη Νομαρχία Αθηνών ότι σήμερα δε θα πραγματοποιηθούν οι πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών (δικύκλων και αυτοκίνητων) για την περιοχή ευθύνης της Νομαρχίας Αθηνών. Οι θεωρητικές εξετάσεις (σήματα) θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

Επίσης, όσα οχήματα είχαν προγραμματισθεί σήμερα, να περάσουν από Τεχνικό Έλεγχο στα ΚΤΕΟ της Νομαρχίας Αθηνών, μπορούν να προσέρχονται σε αυτά μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2009. Τέλος, η ισχύς των Δελτίων Τεχνικού Ελέγχου που λήγουν την 25η Φεβρουαρίου 2009, παρατείνεται μέχρι την Τρίτη 10 Μαρτίου 2009.

Αεροπορικά δρομολόγια

Η συμμετοχή των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας με 3ωρη στάση εργασίας στη σημερινή απεργία της ΑΔΕΔΥ προκαλεί αλλαγές στο πρόγραμμα δρομολογίων των αεροπορικών εταιρειών. Ήδη η Aegean Airlines έχει ανακοινώσει τη ματαίωση 17 πτήσεων εσωτερικού και μίας εξωτερικού, ενώ αντίστοιχα οι Ολυμπιακές Αερογραμμές ματαιώνουν 34 πτήσεις, ενώ σε τέσσερις αλλάζει η ώρα αναχώρησης.

Το ΠΑΣΟΚ

Συμφωνία σε τρία σημεία προέκυψε στη συνάντηση που είχε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ, στην στενή συνεργασία της οποίας προσβλέπει το Κίνημα, για τις αναγκαίες τομές στη Δημόσια Διοίκηση.

Από την συζήτηση του κ. Παπανδρέου με τους συνδικαλιστές προέκυψε:

** Σε συνθήκες κρίσης, κατά κανένα τρόπο δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να πληρώσουν το λογαριασμό, αλλά πρέπει να υπάρξουν μέτρα στήριξης του εισοδήματος.

** Το ΠΑΣΟΚ προσβλέπει στη στήριξη, από την ΑΔΕΔΥ και τους δημόσιους υπαλλήλους ευρύτερα, της μεγάλης προσπάθειας που θέλει να κάνει ως κυβέρνηση για την αλλαγή στο κράτος, την αλλαγή στη δημόσια διοίκηση, στον τρόπο διακυβέρνησης στη χώρα.

** Η ΑΔΕΔΥ συμφωνεί με την έμφαση που δίδει το ΠΑΣΟΚ στα μεγάλα ζητήματα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της κοινωνικής λογοδοσίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα