Σερβία: Προς νέα συμφωνία με το ΔΝΤ

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 11:10

Η κυβέρνηση της Σερβίας θα καταφέρει να διασφαλίσει τη μακροοικονομική σταθερότητα κατά τη διάρκεια του 2009, δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός της χώρας, κ. Mirko Cvetkovic, προσθέτοντας πως η Σερβία θα καταγράψει χαμηλότερη από την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη αλλά δεν θα καταγράψει ύφεση.

Η Σερβία θα αντικαταστήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) με μία άλλη συμφωνία τύπου stand-by και ύψους 2 δισ. δολ. περίπου προκειμένου να υποστηρίξει τα συναλλαγματικά της αποθέματα. Η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στη Σερβία να λάβει πόρους ύψους 400 εκατ. ευρώ ως μακροοικονομική υποστήριξη και άλλα 100 εκατ ευρώ από τα προενταξιακά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επεσήμανε ο κ. Cvetkovic, συμπληρώνοντας πως σύμφωνα με τις προσδοκίες του η Σερβία θα συμφωνήσει με το ΔΝΤ ένα υψηλότερο έλλειμμα στον κρατικό προϋπολογισμό, το οποίο αρχικά είχε προσδιοριστεί μεταξύ 1,5 και 1,75% του ΑΕΠ.

Στη νέα συμφωνία με το ΔΝΤ δεν θα προβλέπεται μείωση των μισθών και των συντάξεων καθώς αυτές έχουν ήδη διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους τελευταίους δύο μήνες εξαιτίας της υποχώρησης της αξίας του δηναρίου.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα