Συστάσεις στους υπουργούς για τον περιορισμό των δαπανών στους τομείς ευθύνης τους, θα απευθύνει σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με θέμα την οικονομία, υπό τη σκιά της διεθνούς κρίσης.
Παράλληλα θα συζητηθούν πρόσθετα μέτρα που θα ενισχύσουν τις αντοχές της οικονομίας απέναντι στην κρίση, αλλά και θα στηρίξουν ομάδες πληθυσμού και κατηγορίες επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο.
Ασφυκτική πίεση
Αν και πολλοί αποδίδουν σκοπιμότητα στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό, προκειμένου να ξεχαστεί η απόδραση Παλαιοκώστα-Ριζάι, η κυβέρνηση πιέζεται ασφυκτικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθότι σε διάστημα 40 ημερών θα επικυρωθεί η διαδικασία της επιτήρησης της οικονομίας.
Στις 9 και 10 Μαρτίου στις συνεδριάσεις του Eurogroup και Ecofin θα συζητηθεί η έκθεση της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία (όπως και οι εκθέσεις για τις οικονομίες των άλλων κρατών-μελών), η οποία πρέπει να σημειωθεί ζητεί από την Ελλάδα τη λήψη πρόσθετων μέτρων πέραν εκείνων που έχει συμπεριλάβει στο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης.
Επίσης η Κομισιόν ζητεί την επαναφορά του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ εντός του 2010 αντί του 2011 που επιθυμεί η κυβέρνηση και εφόσον οι κοινοτικοί επιμείνουν στη θέση τους, τότε τα πρόσθετα μέτρα είναι αναπόφευκτα.
Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου δηλώνει ότι εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη θα γίνουν οι αναγκαίες προσαρμογές ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το έλλειμμα, ενώ οι υπηρεσίες του ΥΠΟΙΟ έχουν υποβάλει πλήθος εισηγήσεων για τη λήψη και νέων μέτρων, τα οποία μελετά η πολιτική ηγεσία και η κυβέρνηση γενικότερα.
Μεταξύ των μέτρων είναι και η πρόταση για έκτακτη εισφορά στα εισοδήματα φυσικών προσώπων άνω των 50.000 ευρώ, αλλά και η νομιμοποίηση των υμιυπαίθριων χώρων στις κατοικίες, μέτρο που θα αποδώσει αρκετά εκατομμύρια ευρώ, χωρίς αντιδράσεις από τους υπόχρεους.
Κόστος και έσοδα
Το συνολικό κόστος των μέτρων θα εξαρτηθεί από την πορεία των φορολογικών εσόδων, για τα οποία ο κρισιμότερος μήνα είναι ο Φεβρουάριος. Μεθαύριο Παρασκευή λήγουν οι προθεσμίες για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών και της περαίωσης των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες στηρίζονται πολλά από το ΥΠΟΙΟ. Αν η προσέλευση των φορολογουμένων κριθεί ικανοποιητική, ο προϋπολογισμός θα λάβει μια βαθιά ανάσα. Διαφορετικά θα επισπευσθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων. Επίσης, τα μέτρα θα ληφθούν γρηγορότερα αν οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ διατηρηθούν στους μηδενικούς ρυθμούς όπως συνέβη από τον περασμένο Αύγουστο έως και το Δεκέμβριο του 2008.
Στον τομέα των δαπανών, ο στόχος είναι οι περικοπές των φετινών κονδυλίων του προϋπολογισμού κατά 500 εκατ. ευρώ, που θα εξοικονομηθούν από τις χαμηλότερες αυξήσεις μισθών και συντάξεων, τον περιορισμό πρόσληψης συμβασιούχων και τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών.