Πάνω από τα 42 δολ. το αμερικανικό αργό

Τετάρτη, 25 Φεβρουαρίου 2009 20:56

Πάνω από τα 42 δολάρια το βαρέλι κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, μετά την ανακοίνωση για τη σημαντική μείωση των αποθεμάτων βενζίνης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του προθεσμιακού αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε το απόγευμα κατά 2,18 δολάρια και βρισκόταν στα 42,14 δολάρια το βαρέλι.

Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του πετρελαίου τύπου μπρεντ ενισχυόταν 1,40 δολάρια, και ήταν στα 43,90 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος στις τιμές σχετίζεται με την ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ (EIA) σύμφωνα με την οποία τα αποθέματα βενζίνης μειώθηκαν κατά 3,4 εκατ. βαρέλια την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Φεβρουαρίου (οι αναλυτές ανέμεναν μείωση μόνο κατά 100.000 βαρέλια). Η ζήτηση για βενζίνη ενισχύθηκε στις ΗΠΑ το ίδιο χρονικό διάστημα κατά 1,7%.

«Η μεγάλη πτώση αφορά τη βενζίνη. Η ζήτηση αυξάνεται και η ροή από τα διυλιστήρια είναι μικρότερη της αναμενόμενης. Η ζήτηση επιστρέφει» σημειώνει ο Τομ Μπεντζ, αναλυτής συμβολαίων εμπορευμάτων στη BNP Paribas στη Νέα Υόρκη.

Τα αποθέματα ελαφρού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν την τελευταία εβδομάδα κατά 700.000 βαρέλια, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι η αύξηση θα ήταν 1,4 εκατ. βαρέλια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα