Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 11:30

Ανοδικά κινούνται σήμερα οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες συνεδριάσεις απωλειών.

Ωστόσο, ιδιαίτερα επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι αναλυτές όσον αφορά την προοπτική βιώσιμης ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς ερμηνεύουν την άνοδο στη ευρωπαϊκή αγορά ως αποτέλεσμα της αναζήτηση ευκαιριών από κάποιους επενδυτές.

«Δεν βλέπω το λόγο για ράλι ανόδου. Τα εταιρικά αποτελέσματα σε επίπεδο κερδοφορίας κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι. Ελάχιστα είναι τα ευχάριστα νέα», δήλωσε ο Μπέρναντ Μακ¶λιντεν, υπεύθυνος στρατηγικής της NCB στο Δουβλίνο.

Στις 10.08 (ώρα Ελλάδος), ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών κυμαινόταν στις 724,24 μονάδες, ενισχυμένος κατά 1,2%. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο δείκτης κατέγραψε απώλειες 0,5%.

Μεγάλη άνοδο κατά 26% σημειώνει η μετοχή της Royal Bank of Scotland. Η εν λόγω τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες - ρεκόρ για το 2008 και σχέδια για εξασφάλιση των στοιχείων του ενεργητικού της με 325 δισ. λίρες στο πλαίσιο του κρατικού σχεδίου εξασφαλίσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/02/26/1634520.htm .

Αξιόλογα κέρδη καταγράφει και η Telefonica, ο μεγαλύτερος οργανισμός τηλεπικοινωνιών της Ισπανίας, μετά την ανακοίνωση ότι θα διατηρήσει αμετάβλητους τους στόχους ανάπτυξης του 2010 και τις προβλέψεις του για αύξηση 1-3% σε επίπεδο OIBDA (λειτουργικά κέρδη προ αποσβέσεων) για το 2009.

Αντιθέτως, πτώση 4,4% σημειώνει η εταιρεία χημικών BASF μετά την ανακοίνωση της μείωσης στην κερδοφορία τέταρτου τριμήνου και των προβλέψεών της για πτώση του κύκλου εργασιών το τρέχον έτος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα