Ευρωζώνη: Στο ναδίρ το οικονομικό κλίμα Φεβρουαρίου

Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2009 13:02
UPD:13:08

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τα 16 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 65,4 μονάδες από 67,2 μονάδες που διαμορφώθηκε – βάσει αναθεωρημένων όρων – τον Ιανουάριο.

Σε ιστορικά χαμηλά «βυθίστηκε» το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη το Φεβρουάριο, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό υποχώρησαν περαιτέρω, υποδηλώνοντας πως υπάρχει περιθώριο για μια νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τα 16 κράτη-μέλη της Ευρωζώνης υποχώρησε στις 65,4 μονάδες από 67,2 μονάδες που διαμορφώθηκε – βάσει αναθεωρημένων όρων – τον Ιανουάριο.

Οι οικονομολόγοι προέβλεπαν, κατά μέσο όρο, μια μείωση στις 68,5 μονάδες.

Από τη μηνιαία έκθεση της Κομισιόν προκύπτει επίσης ότι δείκτης πληθωριστικών προσδοκιών, στα νοικοκυριά, υποχώρησε στις 5 από τις 6 μονάδες και, στις επιχειρήσεις, παρέμεινε αμετάβλητος στις -11 μονάδες.

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι η νομισματική αρχή πιθανόν να μειώσει το επιτόκιό της στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Από τον περασμένο Οκτώβριο το έχει «κόψει» συνολικά κατά 225 μονάδες βάσης, στο 2,0%.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν, η επιδείνωση των προσδοκιών είναι ισχυρότερη στον κλάδο της βιομηχανίας, όπου ο σχετικός δείκτης υποχώρησε στα ιστορικά χαμηλά των -36 μονάδων, από -33 μονάδες τον Ιανουάριο.

Στο ναδίρ υποχώρησε και ο δείκτης υπηρεσιών, διαμορφούμενος στις -23 μονάδες από -22 μονάδες.

Ο δείκτης για το κλίμα στα νοικοκυριά υποχώρησε στις -33 μονάδες από τις -31 μονάδες του Ιανουαρίου.

Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος της Επιτροπής, τέλος, υποχώρησε αυτόν το μήνα στις -3,51 μονάδες από -3,03 μονάδες που ήταν τον Ιανουάριο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από τότε που ξεκίνησε η έρευνα, τον Ιανουάριο του 1985.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα