Τρ. Πειραιώς: Κέρδη 315 εκατ. ευρώ το 2008

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 09:45
UPD:10:36

Η ρευστότητα του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και της συμμετοχής στα κρατικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, όπως σημειώνει η τράπεζα.

Καθαρά κέρδη 315 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Τράπεζα Πειραιώς το 2008, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση. Χωρίς τις πρόσθετες προβλέψεις ύψους 215 εκατ. ευρώ, τα κέρδη της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 530 εκατ. ευρώ, έναντι 503 εκατ. το 2007.

Το σύνολο των προβλέψεων για το 2008 διαμορφώθηκε στα 388 εκατ. ευρώ από 116 εκατ. ευρώ το 2007. Τα καθαρά έντοκα έσοδα αυξήθηκαν κατά 26% στα 1,15 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα προμηθειών κατέγραψαν άνοδο 7% στα 241,6 εκατ. ευρώ.

Τα καθαρά κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,97 ευρώ, ενώ εξαιρουμένων των πρόσθετων προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 1,64 ευρώ.

Το σύνολο ενεργητικού διαμορφώθηκε στα 55 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,5 δισ. ευρώ, ενώ παρατηρήθηκε αύξηση καταθέσεων κατά 31% και αύξηση δανείων κατά 27%.

Η ρευστότητα του ομίλου ενισχύθηκε περαιτέρω μέσω δύο νέων τιτλοποιήσεων δανείων ύψους 2,5 δισ. ευρώ και της συμμετοχής στα κρατικά μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας, όπως σημειώνει η τράπεζα.

«Το 2008 ήταν μια δύσκολη χρονιά για την οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο διεθνώς. Οι πρωτόγνωρες συνθήκες τους τελευταίους μήνες υπαγόρευσαν την προσαρμογή της πολιτικής μας στα νέα δεδομένα, με σκοπό τη θωράκιση του ομίλου και την ισχυροποίησή του ισολογισμού του. Για το λόγο αυτό πέραν των προβλέψεων που είχαμε εκτιμήσει συνολικού ύψους 173 εκατ. ευρώ, προχωρήσαμε στο σχηματισμό πρόσθετων προβλέψεων προληπτικού χαρακτήρα ύψους 215 εκατ. ευρώ το τελευταίο τρίμηνο. Εφαρμόζοντας συγκρατημένη και συνετή πολιτική δανειοδοτήσεων έχουμε καταφέρει να διατηρούμε χαμηλό δείκτη καθυστερήσεων και με υψηλές εξασφαλίσεις», δήλωσε ο πρόεδρος του δ.σ. της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Όπως τόνισε, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της τράπεζας, «στο νέο αυτό περιβάλλον, ακολουθούμε πολιτική εξισορρόπησης των κινδύνων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ώστε να διασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη στρατηγική μας στο Νότιο-Ανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο, περιοχές που θα αναδείξουν πάλι το δυναμισμό μας, μόλις οι οικονομίες αρχίσουν να σταθεροποιούνται σταδιακά».

«Η ποιότητα χαρτοφυλακίου, η υψηλή ρευστότητας, η δραστική συγκράτηση του κόστους και η κεφαλαιακή επάρκεια είναι οι άξονες της στρατηγικής μας την επόμενη διετία», υπογράμμισε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα