Ο φόβος του προστατευτισμού διχάζει την Ευρώπη

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 14:50
UPD:15:06

«Ένα σύστημα επιδοτούμενων και αντιδεοντολογικών δανείων δεν θα φέρει τους πολυπόθητους καρπούς αλλά τα “σταφύλια της οργής”», επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Οι ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών καλούνται να γεφυρώσουν τις διαφορές τους και να καταρτίσουν κοινό σχέδιο εξόδου από τη χρηματοοικονομική κρίση στην άτυπη σύνοδο κορυφής την ερχόμενη Κυριακή στις Βρυξέλλες.

Οι θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η δέσμευση για ανοικτές αγορές και αλληλεγγύη με τα φτωχότερα μέλη απειλούνται από τις έντονες πιέσεις που δέχονται οι κυβερνήσεις για λήψη προστατευτικών μέτρων.

«Ένα σύστημα επιδοτούμενων και αντιδεοντολογικών δανείων δεν θα φέρει τους πολυπόθητους καρπούς αλλά τα “σταφύλια της οργής”», επισημαίνει σε άρθρο του στους Financial Times ο Τσέχος πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ.

Υποστήριξε, επίσης, ότι η κακοδιαχειριζόμενη κρατική βοήθεια που παρέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις σε εγχώριες επιχειρήσεις θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των μικρότερων ή ξένων ανταγωνιστών και υπονομεύουν την ενιαία αγορά της ΕΕ που στηρίζεται στον ελεύθερο ανταγωνισμό.

«Είναι σημαντικό να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και την επιχειρηματική κοινότητα ότι θα ληφθούν συντονισμένα μέτρα», αναφέρει ο πρόεδρος της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο σε επιστολή που απηύθυνε στους ηγέτες των ευρωπαϊκών κρατών αυτή την εβδομάδα.

Μετά τον Μπάρακ Ομπάμα, ο οποίος προτείνει ακόμη μεγαλύτερες κρατικές ενισχύσεις για αναχαίτιση της ύφεσης, Ευρωπαίοι ηγέτες όπως ο Νικολά Σαρκοζί προειδοποιούν ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη να υποστηρίξει τις προβληματικές εταιρείες.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δίκιο που υπερασπίζονται τη βιομηχανίες τους. Ίσως θα έπρεπε και η Ευρώπη να κάνει το ίδιο», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος την εβδομάδα που πέρασε. Οι δηλώσεις του, όμως, έχουν εγείρει ανησυχίες για τόνωση του προστατευτισμού, καθώς πρότεινε, για παράδειγμα, τον επαναπατρισμό των εργοστασίων των γαλλικών αυτοκινητοβιομηχανιών που βρίσκονται στην Τσεχία.

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα