Στ. Δήμας: Tελευταία ευκαιρία για συμφωνία κατά της κλιματικής αλλαγής

Παρασκευή, 27 Φεβρουαρίου 2009 17:02
EPA/SZILARD KOSZTICSAK

Ο κόσμος έχει μια τελευταία ευκαιρία να καταλήξει σε μια παγκόσμια συμφωνία για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών κατά τη σύνοδο του ΟΗΕ που θα διεξαχθεί στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο, δήλωσε σήμερα από τη Βουδαπέστη ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Σταύρος Δήμας.

Οι ηγέτες 190 χωρών θα συναντηθούν στην Κοπεγχάγη το Δεκέμβριο προκειμένου να συμφωνήσουν σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο το οποίο θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, η ισχύς του οποίου εκπνέει το 2012.

«Τώρα έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που δημιουργήθηκε το Κιότο. Αυτό καθιστά την Κοπεγχάγη την τελευταία ευκαιρία του κόσμου να σταματήσει την κλιματική αλλαγή προτού φτάσει σε σημείο άνευ επιστροφής» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμας μιλώντας σε διάσκεψη για το κλίμα που διεξάγεται στη Βουδαπέστη.

«Η υπόσχεση του (Αμερικανού) προέδρου (Μπαράκ) Ομπάμα να δεσμεύσει εκ νέου πλήρως τις ΗΠΑ στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής είναι μια πάρα πολύ ενθαρρυντική ένδειξη ότι είναι δυνατή η επίτευξη προόδου. Το ίδιο είναι και οι θετικές πρωτοβουλίες που προέρχονται από την Κίνα, την Ινδία, τη Βραζιλία και άλλες αναδυόμενες οικονομίες» σημείωσε.

Μια συμφωνία στην Κοπεγχάγη θα πρέπει να έχει ως στόχο τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας σε κάτω των 2 βαθμών Κελσίου πάνω από τα επίπεδα της προβιομηχανικής εποχής, ή σε λιγότερο από 1,2 βαθμό πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα, μειώνοντας τουλάχιστον στο ήμισυ τις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου έως το 2050 από τα επίπεδα που είχαν το 1990.

«Οι ανεπτυγμένες χώρες θα πρέπει να προχωρήσουν περαιτέρω, με περικοπές του 80-95% προκειμένου να (επιτρέψουν) στις αναπτυσσόμενες χώρες να καταφέρουν να ξεφύγουν από τη φτώχεια» πρόσθεσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Οι πλούσιες χώρες έχουν ηθική υποχρέωση να ηγηθούν του αγώνα κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου, πρόσθεσε, και υπογράμμισε ότι η ΕΕ προτίθεται να δεσμευτεί για μεγαλύτερες περικοπές των εκπομπών, αν οι αναπτυγμένες χώρες κάνουν και αυτές παρόμοιες περικοπές.

«Η ΕΕ είναι προσηλωμένη στο να ανεβάσει τους στόχους της όσον αφορά τις περικοπές (στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου) από 20% σε 30% (ως το 2020) υπό δύο όρους» τόνισε.

Διευκρινίζοντας τους όρους αυτούς, ανέφερε: «Πρώτον ότι οι εταίροι μας στον βιομηχανικό κόσμο θα δεσμευτούν σε παρόμοιες περικοπές, δεύτερον ότι οι αναπτυσσόμενες χώρες θα συμφωνήσουν να αναλάβουν δράση ανάλογα με τις δυνατότητές τους».

Ο Δήμας σημείωσε εξάλλου ότι πιο πλούσιες χώρες θα πρέπει να προσφέρουν οικονομικά κίνητρα στις αναδυόμενες οικονομίες ώστε να διευκολύνουν την επίτευξη μιας συμφωνίας. «Αν δεν υπάρξουν χρήματα στο τραπέζι, δεν θα υπάρξει συμφωνία» κατέληξε.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα