Επιμένουν οι πιέσεις

Τι έγινε στις αγορές
Σάββατο, 28 Φεβρουαρίου 2009 00:01

Δυσοίωνα στοιχεία για την «υγεία» της παγκόσμιας οικονομίας και φόβοι για το μέλλον του χρηματοπιστωτικού τομέα κράτησαν σε αρνητικό έδαφος το Φεβρουάριο τις μεγάλες κεφαλαιαγορές.

Χθες, ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst τερμάτισε χθες στις 719,4 μονάδες μειωμένος κατά 1,8%. Σε εβδομαδιαία βάση ο δείκτης είχε απώλειες 2,2%, ενώ σε μηνιαία υποχώρησε 9,7%. Ισχυρό σφυροκόπημα δέχθηκαν οι τίτλοι των βρετανικών τραπεζών.

Η Lloyds ανακοίνωσε μεγάλες ζημίες για το 2008 και είδε τη μετοχή της να υποχωρεί 22,3%. Aπώλειες 20% είχε η μετοχή της RBS, ενώ περίπου 17% υποχώρησε η μετοχή της Barclays. Ανά την Ευρώπη, ο FTSE100 στο Λονδίνο είχε απώλειες 2,18%, ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτη υποχώρησε 2,51%, ενώ στο -1,54% έκλεισε ο CAC 40 στο Παρίσι.

Επανάληψη του γνωστού σκηνικού, που θέλει τους δείκτες να αναζητούν κατεύθυνση μέχρι τελευταία στιγμή, είχαμε στη Wall Street. Το κυνήγι ευκαιριών προσέφερε στήριξη σε φθηνές μετοχές όλων των κλάδων, δεν ήταν όμως αρκετό να αντισταθμίσει την είδηση για συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το τέταρτο τρίμηνο με τους ταχύτατους ρυθμούς των τελευταίων 26 ετών, καθώς και τους φόβους για το μέλλον του χρηματοοικονομικού τομέα.

Με την αμερικανική κυβέρνηση να αυξάνει το μερίδιό της στην Citigroup και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης να αναρωτιούνται εάν ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός θα είναι η νέα AIG, οι τραπεζικές μετοχές βρέθηκαν και πάλι στο επίκεντρο των πιέσεων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα