Gazprom: Υψηλότερα κέρδη στο γ’ τρίμηνο χρήσης

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 09:35

Αύξηση των τριμηνιαίων κερδών της κατά 16% ανακοίνωσε η Gazprom, ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών στο φυσικό αέριο που πούλησε η Ρωσία στους ευρωπαίους πελάτες της.

Ειδικότερα, στο τρίτο τρίμηνο της χρήσης, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 132 δισ. ρούβλια (3,65 δισ. δολάρια) από 113 δισ. ρούβλια την αντίστοιχη περίοδο του 2007. Οι αναλυτές τα ανέμεναν, κατά μέσο όρο, στα 149 δισ. ρούβλια.

Ο κρατικός ενεργειακός κολοσσός της Ρωσίας αναμένει κέρδη – ρεκόρ για τη χρήση 2008, επικαλούμενος την αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά την εκτίναξη των τιμών πετρελαίου, τον Ιούλιο.

Οι πωλήσεις της εταιρείας αυξήθηκαν στα 830 δισ. ρούβλια από 516 δισ. ρούβλια ένα χρόνο νωρίτερα.

Η Gazprom, η οποία αποκομίζει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της από τις πωλήσεις στην Ευρώπη, εκτιμά ότι έχασε περισσότερα από 2 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της διαμάχης με την Ουκρανία για το φυσικό αέριο. Η εταιρεία διέκοψε της εξαγωγές προς τη Γηραιά Ήπειρο μέσω Ουκρανίας για σχεδόν δύο εβδομάδες τον Ιανουάριο.

Το Κίεβο έχει προθεσμία μέχρι τις 7 Μαρτίου να καταβάλει το τίμημα για τις παραδόσεις ρωσικού αερίου του Φεβρουαρίου, βάσει συμφωνίας που έκλεισαν ο Ρώσος πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν και η Ουκρανή ομόλογός του Γιούλια Τιμοσένκο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα