Σε νέα ιστορικά χαμηλά ο δείκτης PMI

Τρίτη, 03 Μαρτίου 2009 11:19

Στις 38,9 μονάδες υποχώρησε το Φεβρουάριο ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών (PMI) στη χώρα μας, έναντι 40 μονάδων τον Ιανουάριο, σημειώνοντας νέο ιστορικό χαμηλό.

Οι συνθήκες στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα επιδεινώθηκαν για έκτο συνεχή μήνα, παρουσιάζοντας πτώση με επιταχυνόμενο ρυθμό τον Φεβρουάριο, και τις νέες παραγγελίες να σημειώνουν ιστορικό χαμηλό. Οι 50 μονάδες διαχωρίζουν την επέκταση από την συρρίκνωση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Markit, οι συνολικές εισερχόμενες νέες εργασίες για την ελληνική μεταποιητική οικονομία παρουσίασαν πτώση, ενώ ιδιαίτερα μειωμένες ήταν οι παραγγελίες από την εγχώρια αγορά.

«Οι συμμετέχοντες στην έρευνα δήλωσαν ότι οι απολύσεις των εργαζομένων οφείλονται στη μείωση του φόρτου εργασίας και αποσκοπούσαν στην περικοπή των δαπανών λόγω της περαιτέρω συρρίκνωσης των εσόδων», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Η αγοραστική δραστηριότητα μειώθηκε επίσης το Φεβρουάριο. Ορισμένες εταιρείες ανέφεραν ότι η στρατηγική εξάντλησης των αποθεμάτων εφαρμόστηκε ως λύση περικοπής των δαπανών. Συνεπώς, τα αποθέματα τόσο των προμηθειών όσο και των ετοίμων προϊόντων στις εγκαταστάσεις των Ελλήνων κατασκευαστών παρουσίασαν σημαντική πτώση κατά τη διάρκεια του μήνα».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα