Αυστραλία: Απροσδόκητη συρρίκνωση του ΑΕΠ

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 06:44
UPD:06:58

Απροσδόκητη συρρίκνωση το τέταρτο τρίμηνο εμφάνισε η οικονομία της Αυστραλίας για πρώτη φορά σε οκτώ χρόνια καθώς οι εξαγωγές και η αγορά κατοικιών περιορίστηκαν, αυξάνοντας τις πιέσεις στην κεντρική τράπεζα της χώρας να προχωρήσει και πάλι σε μειώσεις επιτοκίων.

Το ΑΕΠ υποχώρησε 0,5% από το τρίτο τρίμηνο, όταν είχε σημειώσει άνοδο 0,1%, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο 23 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News προέβλεπαν ότι η οικονομία θα υποχωρούσε με ρυθμό 0,2%.

Πτωτικά κινήθηκε το νόμισμα της χώρας εν μέσω ανησυχιών ότι η χώρα βρίσκεται στην πρώτη της ύφεση σε δύο δεκαετίες. Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 63,32 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στη 1:40 μ.μ. στο Σύδνεϋ από 64,78 σεντς πριν από την ανακοίνωση του ΑΕΠ ωθώντας τις απώλειες το τελευταίο δωδεκάμηνο στο 32%. Στο Χρηματιστήριο ο δείκτης των μετοχών S&P/ASX 200 σημείωσε απώλειες 1,4% και φέτος βρίσκεται 15% χαμηλότερα μετά από απώλειες 41% το 2008.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,3% το τέταρτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ολοκληρώνοντας ανάπτυξη 17 ετών, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Από την άλλη πλευρά η οικονομία των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,2% το τέταρτο τρίμηνο, τον υψηλότερο ρυθμό συρρίκνωσης από το 1982. Η οικονομία της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από την πετρελαϊκή κρίση του 1974. Οι εξαγωγές από την Κίνα, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Αυστραλίας, μειώθηκαν 17,5% τον Ιανουάριο, τα μέγιστα σε περίπου 13 χρόνια.

Το τέταρτο τρίμηνο επίσης συρρικνώθηκαν οι οικονομίες της Βρετανίας, της Γερμανία, της Γαλλία, της Ιταλίας και του Καναδά.

Οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν μειώσει το κόστος δανεισμού σε μια προσπάθεια προστασίας των οικονομιών τους.

Τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο μηδέν, η Τράπεζα της Αγγλίας τα έχει μειώσει στα χαμηλότερα επίπεδα από την ίδρυσή της το 1694 και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα τα μειώσει κατά πάσα πιθανότητα κατά τη συνεδρίασή της στις 5 Μαρτίου στο 1,5% και στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετίας, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα