Credit Agricole: Ζημίες το δ' τρίμηνο από την Ελλάδα

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 08:40
UPD:10:20

Ζημίες εμφάνισε το τέταρτο τρίμηνο η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας, Credit Agricole, εξ αιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του ζημιογόνου σκέλους της στην Ελλάδα.

Οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε 309 εκατ. ευρώ (386 εκατ. δολ.), όπως ανακοίνωσε σήμερα η τράπεζα. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι οι ζημίες της θα διαμορφωθούν σε 19 εκατ. ευρώ.

Η Credit Agricole, που καταργεί 500 θέσεις εργασίας και αναθεωρεί τους κινδύνους στο επενδυτικό της σκέλος, για να περιορίσει τις απώλειες, εμφάνισε ζημίες 254 εκατ. ευρώ στο ελληνικό σκέλος καταναλωτικής πίστης. Οι ζημίες τριμήνου της τράπεζας ήταν λιγότερες από τις αντίστοιχες της μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, BNP Paribas, ύψους 1,37 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές της Credit Agricole έχουν υποχωρήσει 11% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στο Παρίσι φέτος, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή της αξία να ανέρχεται σε περίπου 15,8 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της BNP Paribas έχουν σημειώσει απώλειες 23% και της Societe Generale απώλειες 38%.

Υπενθυμίζεται ότι η Credit Agricole εξαγόρασε το 2006 το 72% της Emporiki Bank of Greece προκειμένου να αποκτήσει δύο εκατ. πελάτες στη χώρα, σε μία συμφωνία ύψους 3,3 δισ. ευρώ. Η Εμπορική, της οποίας οι μετοχές έχουν υποχωρήσει το τελευταίο δωδεκάμηνο κατά 76%, επιδιώκει τώρα την άντληση 850 εκατ. ευρώ για την αναπλήρωση του κεφαλαίου της μετά τις ζημίες ύψους 492 εκατ. ευρώ πέρυσι για δυνητικά επισφαλή δάνεια.

Σημειώνεται ότι η Εμπορική δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 28 δισ. ευρώ. Στις 22 Οκτωβρίου η Εμπορική είπε ότι θα συμμετάσχει στο πακέτο οικονομικής στήριξης της Γαλλίας.

Η γαλλική κυβέρνηση διοχέτευσε 10,5 δισ. ευρώ στις έξι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένης και της Credit Agricole. Η τελευταία έχει πει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει και στο δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης του γαλλικού κράτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα