Πετραλιά: Να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας στα ξενοδοχεία

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 13:41
UPD:16:33

Η κα. Πετραλιά ζήτησε από τους ξενοδόχους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τους παρουσίασε τις πολιτικές του υπουργείου για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού.

Έκκληση στους ξενοδόχους να κρατήσουν ανοιχτά τα ξενοδοχεία τους καθ'ολη την τουριστική περίοδο, ώστε να μη χαθεί καμία θέση εργασίας, απηύθυνε η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Φάνη Πάλλη-Πετραλιά από το βήμα του συνεδρίου που διοργάνωσε σήμερα η Expro με θέμα: ο κλάδος των προμηθευτών αντιμέτωπος με την οικονομική κρίση.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ημερομίσθιο για τους απασχολούμενος στα ξενοδοχεία, προκειμένου αυτοί να λάβουν την επιδότηση εργασίας για το διάστημα κατά το οποίο η ξενοδοχειακή μονάδα παραμένει κλειστή.

Tαυτόχρονα ζήτησε από τους ξενοδόχους να επιδείξουν αίσθημα ευθύνης σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία και τους παρουσίασε τις πολιτικές του υπουργείου για την τόνωση του εσωτερικού τουρισμού. Για πρώτη φορά, σημείωσε η κ. Πετραλιά, οι δικαιούχοι του κοινωνικού τουρισμού θα ανέλθουν φέτος σε 700.000 από 400.000 που ήταν πέρυσι και ήδη έχουν γίνει οι πρώτες συνεννοήσεις με τους ξενοδόχους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΞ Ανδρέας Ανδρεάδης παρουσίασε με μελανά χρώματα την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης, με τις κρατήσεις αυτό το διάστημα να καταγράφουν πτώση 20% σε σχέση με πέρυσι. Προκειμένου να μην επαληθευθεί το σενάριο που κάνει λόγο για πτώση σε διψήφιο νούμερο (περίπου 10%) των αφίξεων το 2009, ο κ. Ανδρεάδης ζήτησε τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων στα τουριστικά πράγματα, καθώς και τη λήψη δεύτερου πακέτου μέτρων για τον τουρισμό αν και εφόσον αυτό χρειαστεί.

Ο πρόεδρος της ΠΟΞ τόνισε ότι οι Έλληνες ξενοδόχοι θα κάνουν το παν για να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και για να παραμείνουν ανοικτά τα ξενοδοχεία καθ' όλη την τουριστική περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, είπε, έχουν προβεί σε σημαντικές μειώσεις στα προσφερόμενα πακέτα χωρίς έκπτωση στην ποιότητα των υπηρεσιών τους - εκπτώσεις που φτάνουν στο 30% για τις κρατήσεις του Μαΐου και στο 20% για την υπόλοιπη περίοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος υποστήριξε ότι η δημιουργία ενός ανεξάρτητου τουριστικού επιμελητηρίου δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση για την έξοδο από την κρίση αφού, όπως είπε, οι καιροί απαιτούν συνένωση δυνάμεων και όχι διάσπαση.

Όσον αφορά ειδικότερα το θέμα του συνεδρίου, σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσίασε η εταιρία GBR Consulting, ο κλάδος των προμηθευτών θα καταγράψει πτώση του τζίρου 275 εκατ. ευρώ στην περίπτωση που τελικά ο ελληνικός τουρισμός παρουσιάσει μείωση των διανυκτερεύσεων κατά 10%.

Πηγή ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα