Στο στόχαστρο και πάλι οι φορολογικοί παράδεισοι

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2009 16:14

Τη λήψη νέων μέτρων καταστολής των φορολογικών παραδείσων και των υπεράκτιων (offshore) χρηματοοικονομικών κέντρων πρότειναν χθες η Γαλλία και η Γερμανία, καθώς υποστηρίζουν ότι οι τράπεζες διοχετεύουν προς αυτή την κατεύθυνση κεφάλαια προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιπτώσεις από την κρίση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Η Κριστίν Λαγάρντ και ο Γερμανός ομόλογός της, Πέερ Στάινμπρουκ, αναμένουν από τους ηγέτες των κρατών που θα προσέλθουν στη σύνοδο των G20 στις 2 Απριλίου να προσυπογράψουν την πρόταση άσκησης πιέσεων στις τράπεζες για τη δημοσιοποίηση των στοιχείων τους που αφορούν δραστηριότητες σε φορολογικούς ή νομοθετικούς παραδείσους στις ετήσιες καταστάσεις που υποβάλλουν στις επιτροπές κεφαλαιαγοράς.

REUTERS
Business Update

Business Update

Επιδίωξη των δύο υπουργών είναι να αναγκάσουν τις τράπεζες να δώσουν στη δημοσιότητα στοιχεία σχετικά το μέγεθος και τη φύση των συναλλαγών τους σε ανάλογες δικαιοδοσίες προκειμένου να επιβληθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, υψηλότερες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη πρωτοβουλία που αφορά στην ατζέντα της συνόδου κορυφής των χωρών G20 στο Λονδίνο και απορρέει από την έντονη ανησυχία στη Γαλλία και τη Γερμανία ότι η προγραμματισμένη σύνοδος δεν θα κατορθώσει να επιβάλει αυστηρότερα μέτρα εποπτείας.

Στα μέτρα που προτείνει το Παρίσι περιλαμβάνονται, επιπλέον, οι περικοπές στα μπόνους των διαχειριστών hedge fund και τραπεζιτών καθώς και η απειλή αύξησης των κεφαλαιακών απαιτήσεων με σκοπό την ελεγχόμενη ανάληψη κινδύνων από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Οι δύο κυβερνήσεις καλούν, επίσης, τα κράτη που θα λάβουν μέρος στη σύνοδο των G20 να επικυρώσουν νέες «μαύρες λίστες» παραδείσων με τους οποίους θα διακόψουν τη συνεργασία τους οι ρυθμιστικές αρχές των υπόλοιπων χωρών.

Πηγή: Financial Times



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα