Στήριγμα το Πεκίνο

Τι έγινε στις αγορές
Πέμπτη, 05 Μαρτίου 2009 00:01

Την ώρα που τα αμερικανικά και ευρωπαϊκά κυβερνητικά σχέδια ανακάμψης φαίνεται να μην «πείθουν» τους επενδυτές, στήριγμα στις αγορές προσφέρει το... Πεκίνο.

Η είδηση ότι η κινεζική κυβέρνηση θα παρουσιάσει -ίσως και σήμερα- ένα δεύτερο πακέτο μέτρων ενίσχυσης κρίσιμων τομέων της οικονομίας, έφερε κλίμα αισιοδοξίας στα διεθνή χρηματίστηρια και έθεσε τους δείκτες σε τροχιά ανόδου.

Στο επίκεντρο του αγοραστικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι κλάδοι ενέργειας και μετάλλων, που αναμένεται να ευνοηθούν περισσότερο από ενδεχόμενη ενίσχυση της ζήτησης από την Κίνα.

Στη Wall Street, η Caterpillar, που προμηθεύει εξοπλισμό στις επιχειρήσεις εξόρυξης μετάλλων, αλλά και στηρίζεται για μεγάλο μέρος των εξαγωγών της στον ασιατικό δράκο, είδε τη μετοχή της να ενισχύεται περισσότερο από 13%. Κέρδη άνω του 10% κατέγραφαν οι μετοχές των Alcoa και Freeport-McMoRan, ενώ αξιόλογη άνοδο σημείωνε και η Exxon Mobil.

Τόσο ο Dow Jones όσο και ο S&P 500 εμφάνιζαν κέρδη άνω του 2%. Με μία εντυπωσιακή άνοδο, ανεκόπη το αρνητικό σερί στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst ενισχύθηκε 4%, στις 696,23 μονάδες, με τον κλάδο των πρώτων υλών να κάνει άλμα 12,6%. Η Rio Tinto είχε κέρδη 14%, η BHP Billiton ενισχύθηκε 12,9% και η χαλυβουργία ArcelorMittal 12%. Ολες οι μεγάλες κεφαλαιαγορές της γηραιάς ηπείρου έκλεισαν με μεγάλα κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα