H ψυχολογία σε πτώση

Τι έγινε στις αγορές
Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 00:01
REUTERS/JOHN GRESS

Στο ναδίρ διολίσθησαν χθες ψυχολογία και δείκτες στις αγορές μετοχών στον απόηχο ζοφερών προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και ανησυχητικών προειδοποιήσεων από μεγάλες εταιρείες. Στην Ευρώπη τους φόβους των επενδυτών ενέτειναν οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί περίπου 3% φέτος.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst υποχώρησε 3,7% με τις μετοχές ασφαλιστικών εταιρειών και τραπεζών να βρίσκονται στο επίκεντρο των πιέσεων. Στο Λονδίνο, ο FTSE100 είχε απώλειες 3,2%, στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε 4% χαμηλότερα, ενώ περίπου 5% υποχώρησε ο Xetra DAX στη Φραγκφούρτη.

Απώλειες 3% με 4% παρουσίαζαν κατά το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης οι δείκτες Dow Jones, S&P και Nasdaq στη Wall Street, εν μέσω επίμονων ανησυχιών για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Το κλίμα στη Νέα Υόρκη επιβάρυνε περαιτέρω η προειδοποίηση της GM για πιθανή πτώχευση. Η μετοχή της αυτοκινητοβιομηχανίας παρουσίαζε πτώση μεγαλύτερη του 17%. Στον τραπεζικό κλάδο, η Citigroup είδε ενδοσυνεδριακά τη μετοχή της να υποχωρεί κάτω από το 1 δολάριο για πρώτη φορά στην ιστορία της. Απώλειες άνω του 12% εμφάνιζε η μετοχή της JP Morgan, καθώς η Moody's υποβάθμισε την προοπτική της σε «αρνητική».

Στις αγορές συναλλάγματος, ο μεγάλος κερδισμένος ήταν το δολάριο, που ενισχύθηκε αρκετά έναντι ευρώ και στερλίνας μετά τις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Αγγλίας.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα