Το πρόγραμμα 2006-2009 για την αναδιάρθρωση του ευρωπαϊκού τομέα της ζάχαρης είχε ως αποτέλεσμα την αποποίηση 5,8 εκατ. τόνων ποσόστωσης, δηλαδή σχεδόν επιτεύχθηκε ο αρχικός στόχος των 6 εκατ. τόνων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.
Στο τέλος της τετραετούς αυτής διαδικασίας, βασικό στοιχείο της μεταρρύθμισης του τομέα της ζάχαρης του 2006 είναι η μείωση κατά 14 εκατ. τόνους της ευρωπαϊκής ποσόστωσης για τη ζάχαρη και την ισογλυκόζη (εκ των οποίων 13,3 εκατ. τόνοι για τη ζάχαρη). Η κοινοτική παραγωγή ζάχαρης συγκεντρώνεται τώρα σε 18 κράτη μέλη (23 κράτη μέλη πριν από τη μεταρρύθμιση) στα οποία οι αγρονομικές συνθήκες είναι ευνοϊκές και περίπου το 70% της παραγωγής προέρχεται από τα 7 κράτη μέλη με τις υψηλότερες αποδόσεις. Οι τιμές στην εσωτερική αγορά ακολουθούν πτωτική τάση η οποία είναι συμβατή με τον στόχο της μεταρρύθμισης για την επίτευξη βιώσιμου και ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού τομέα της ζάχαρης.
«Με ικανοποίηση δηλώνω ότι η μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης στέφθηκε με επιτυχία», δήλωσε η κα Fischer Boel, Επίτροπος αρμόδια σε θέματα γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης. «Ήταν ένα από τα κεντρικά θέματα της τρέχουσας θητείας μου και είναι πολύ ικανοποιητικό το ότι βρισκόμαστε τόσο κοντά στο στόχο μας. Ο τομέας της ζάχαρης χρειαζόταν επειγόντως μεταρρύθμιση. Οι πιο βιώσιμες τιμές και παραγωγή υπόσχονται σε ανταγωνιστικό μέλλον για τους παραγωγούς μας».
Ιστορικό της μεταρρύθμισης του τομέα της ζάχαρης
Τον Φεβρουάριο 2006, οι υπουργοί γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν επίσημα τη ριζική μεταρρύθμιση του τομέα της ζάχαρης της ΕΕ. Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε την ευθυγράμμιση του τομέα που παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητος επί 40 περίπου έτη με τους υπόλοιπους τομείς της αναθεωρημένης κοινής γεωργικής πολιτικής. Η μεταρρύθμιση εστιάστηκε στην κατά 36% περικοπή της εγγυημένης ελάχιστης τιμής ζάχαρης (από 631,9/τόνο το 2006/2007 σε 404,4/τόνο από το 2009/2010), στην αποζημίωση των γεωργών και στο ταμείο αναδιάρθρωσης που χρηματοδοτείται από τους παραγωγούς ζάχαρης για την ενθάρρυνση της παύσης των δραστηριοτήτων των λιγότερο ανταγωνιστικών παραγωγών.
Στο πλαίσιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής κρίσης, η Επιτροπή αποφάσισε στις 13 Φεβρουαρίου να επιτρέψει στα κράτη μέλη να προκαταβάλουν το 100% των ενισχύσεων αναδιάρθρωσης του 2008/2009 τον Ιούνιο 2009. Πολλά κράτη μέλη ανακοίνωσαν ήδη ότι θα χρησιμοποιήσουν τη δυνατότητα αυτή για να μετριάσουν τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα της ζάχαρης.
Τον Μάρτιο και τον Οκτώβριο, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι βάσεις της κοινοτικής αγοράς ζάχαρης ήταν επαρκώς υγιείς και ότι δεν ήταν πλέον αναγκαίο να επιβληθεί υποχρεωτική απόσυρση ζάχαρης για την περίοδο εμπορίας 2008/09. Βάσει μιας πρώτης αξιολόγησης για την επόμενη περίοδο εμπορίας (2009/2010), η κα Fischer Boel κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προληπτική απόσυρση δεν θα είναι αναγκαία ούτε για την περίοδο αυτή. Η αξιολόγηση αυτή βασίζεται σε προσωρινές εκτιμήσεις ιδίως για τις εισαγωγές. Θα επανεξεταστεί τον Οκτώβριο με βάση επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τα ζαχαρότευτλα και την παραγωγή ζάχαρης καθώς και τις εισαγωγές.
Τον Φεβρουάριο 2010, η κατάσταση θα επανεξεταστεί για να εξακριβωθεί εάν υπάρχει ανάγκη προληπτικής απόσυρσης για την περίοδο εμπορίας 2010/2011 ή «τελικής περικοπής», δηλαδή περαιτέρω μείωσης της ποσόστωσης.