«Καμπανάκι» από ΙΕΑ για την προσφορά πετρελαίου

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 13:50
UPD:14:12

Για τον κίνδυνο κρίσιμης κατάστασης όσον αφορά στην προσφορά πετρελαίου στο εγγύς μέλλον, προειδοποίησε σήμερα ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Νομπούο Τανάκα, προτρέποντας τις πετρελαιοπαραγωγούς χώρες να επενδύσουν σε νέα παραγωγή.

Οι περικοπές επενδύσεων έχουν αφαιρέσει ήδη φέτος 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα από την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, τόνισε ο επικεφαλής της διεθνούς υπηρεσίας και προειδοποίησε ότι ο αντίκτυπος στο μέλλον θα είναι πιθανά ακόμη μεγαλύτερος.

O εκτελεστικός διευθυντής της IEA, Νομπούο Τανάκα εκτίμησε ότι η παραμονή της τιμής του αργού πετρελαίου σε επίπεδα πλησίον των 40 δολαρίων το βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 θα τονώσει την παγκόσμια οικονομία.

«Σήμερα, αναμένουμε πλεονάζουσα παραγωγική δυναμικότητα περίπου 3,5 εκατ. βαρελιών την ημέρα μέχρι τα τέλη του 2013. Αυτό το νούμερο ενδέχεται να είναι πολύ, πολύ μικρότερο. Μπορεί, καθώς πλησιάζουμε το 2013, να είναι κατά 2 ή 3 εκατ. βαρέλια την ημέρα μικρότερο», δήλωσε ο Νομπούο Τανάκα, στο περιθώριο συνεδρίου που οργάνωσε ο όμιλος έρευνας New Energy Finance, στο Λονδίνο.

Εκτίμησε, παράλληλα, ότι η παραμονή της τιμής του αργού πετρελαίου σε επίπεδα πλησίον των 40 δολαρίων το βαρέλι καθ' όλη τη διάρκεια του 2009 θα προσφέρει τόνωση ύψους 1 τρισ. δολαρίων στην παγκόσμια οικονομία.

«Το αμοιβαίο συμφέρον των πετρελαιοπαραγωγών και καταναλωτριών χωρών είναι η οικονομική ανάκαμψη, κατά συνέπεια η διατήρηση της τόνωσης αυτού του τύπου είναι, βεβαίως, πολύ χρήσιμη», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της IEA.

Συνέστησε, επίσης, στα μέλη του ΟΠΕΚ να είναι προσεκτικά πριν περικόψουν την προσφορά πετρελαίου κατά τη συνάντηση της 15ης Μαρτίου στη Βιέννη, υποστηρίζοντας πως το χαμηλότερο κόστος των καυσίμων στηρίζει σήμερα τη δοκιμαζόμενη παγκόσμια οικονομία.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα