Μπράουν: Να αλλάξει η πολιτική των τραπεζικών μπόνους

Παρασκευή, 06 Μαρτίου 2009 18:51
REUTERS/DAVID MOIR

Την άποψη ότι η G20 θα πρέπει να αποτρέψει τους τραπεζίτες να απολαμβάνουν υπερβολικά μπόνους βασισμένα σε βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα, διατύπωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν.

Θέτοντας τις προτεραιότητες της συνόδου της G20 -η οποία θα διεξαχθεί στο Λονδίνο στις αρχές Απριλίου- ο Μπράουν δήλωσε πως οι διεθνείς θεσμοί θα πρέπει να αναστηλώσουν τα τραπεζικά συστήματα των φτωχότερων κρατών.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε σε διεθνείς αρχές προκειμένου να σταματήσουμε την "πολιτική" των βραχυπρόθεσμων τραπεζικών μπόνους και να δημιουργήσουμε επιβραβεύσεις για μακροπρόθεσμα βιώσιμα αποτελέσματα» σημείωσε, μιλώντας στο συνέδριο του Εργατικού Κόμματος της Σκοτίας στο Νταντί.

Ο Γκόρντον Μπράουν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε συνεργασία σε ό,τι αφορά την εποπτεία των τραπεζών σε όλο τον κόσμο. Όπως επισήμανε «αυτό σημαίνει να χρησιμοποιήσουμε τους διεθνείς θεσμούς με στόχο την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος σε χώρες που δεν έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν μόνες τους και μετά πρέπει να καθιερώσουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο διεθνούς επόπτευσης του χρηματοπιστωτικού τομέα».

Επιπλέον, ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε -για μία ακόμα φορά- ότι «πρέπει να φέρουμε το σκιώδες τραπεζικό σύστημα και τους φορολογικούς παράδεισους μέσα στο ρυθμιστικό δίχτυ».

«Αυτό σημαίνει ότι θα χρησιμοποιήσουμε τα διεθνή ιδρύματα με σκοπό την αναδόμηση των τραπεζικών συστημάτων χωρών που δεν μπορούν μόνες τους και έπειτα πρέπει καθιερώσουμε ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τη διεθνή χρηματοοικονομική εποπτεία» ανέφερε ο κ. Μπράουν.

Τέλος, επανέλαβε την ανάγκη να εξαλειφθούν οι οικονομικοί παράδεισοι όπου δεν υπάρχουν φορολογικά μέτρα καθώς και τμήματα του χρηματοοικονομικού συστήματος που διαφεύγουν της επιτήρησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • GBPUSD



Σχολιασμένα